Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.05.2015. u 12:00

Žele biti ne samo u ekonomski boljestojećim državama, već u onima u kojima postoje slobode

Dok traje fenomen izbjeglica u Sredozemnom moru pomalo se zaboravlja kako postoje i plovila puna migranata usmjerena prema Australiji. Plovila s izbjeglicama, uglavnom sa Srednjeg istoka, kretala su iz Indonezije i Šri Lanke prema Australiji. Migranti su za ta putovanja plaćali do 10 tisuća dolara. Do obala Australije stiglo je 4565 imigranata u 2011. godini, 17.202 u 2012. i 13.108 samo u prvoj polovici 2013. godine.

Tada je vlada liberala Tonyja Abbotta, koji je u rujnu 2013. pobijedio na izborima, najavila kako će migranti biti zaustavljani na pučini i dopremani do nekih otoka odakle će biti vraćeni u zemlje iz kojih su krenuli s plovilima, dakle u Indoneziju i Šri Lanku. Da bi privolila vladu u Colombu na suradnju vlada u Canberri poklonila je Šri Lanki dva patrolna broda. Dakako, situacija u Šri Lanki je drukčija od one u Libiji i kome bi u Tripoliju talijanska vlada mogla darovati patrolne brodove ili druga sredstva za nadzor obale.

No, nije baš sve lako ni u Australiji. Tek što je Abbott najavio kako tijekom šest mjeseci do Australije nije stiglo ni jedno plovilo, stiglo je do otoka Christmas plovilo sa 157 imigranata. U Australiju mogu ući samo imigranti kojima je priznat status političkih izbjeglica, kojima je priznato pravo na azil. Mnogima ne biva priznato pravo na azil, ali i oni se nalaze u teškoćama. Dakle, izbjegličko pitanje ne postoji samo u Sredozemlju, već u cijelome svijetu. Procjenjuje se kako postoji 50 milijuna izbjeglica u svijetu. Mnoge osobe, pod nadimkom, i u talijanskim, ali i u hrvatskim medijima, komentirajući članke o izbjeglicama drže kako bi ih trebalo potopiti, kako su val izbjeglištva izazvali oni koju su maknuli Sadama, Gadafija itd. pa neka sada ispaštaju problem s migrantima, a osnova svih zala na svijetu su Amerikanci. Australija nije bombama nikoga smijenila, a ipak ispašta najezdu migranata.

U koje države idu izbjeglice? Žele otići u SAD, Kanadu, Australiju i Europu. Zanimljivo je kako nema najezde izbjeglica u Rusiju ili u Kinu ili u Sjevernu Koreju. Žele biti ne samo u ekonomski boljestojećim državama, već u onima u kojima postoje slobode. Slobode izražavanja, poduzetništva, inicijative, vjeroispovijesti... U kojima ima Demokracije.

>> Hrvatski uskoro postaje službeni jezik i u Trstu?

>> Franjo ne mijenja dogmu, samo podsjeća na milosrđe

Komentara 5

HO
homofob
17:30 10.05.2015.

Kako da ne idu u Rusiju, Kubu ili Venezuelu?

Avatar lvan12
lvan12
13:29 12.05.2015.

homofob, u krivu si... Rusija je druga zemlja na svijetu iza SAD-a po broju pristiglih imigranata. Iza nje je Njemačka, zatim Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati... Dakle zemlje s najmanje slobode. Cijeli članak je promašaj.

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
18:01 10.05.2015.

Kako izbjeglice nemaju odredište u Lijepoj našoj, državi koja je pojam nezavisnosti, slobode, demokracije i bogatstva, već im je ova prolazna stanica za Njemačku. Ni jedna država na svijetu nema to što ima Hrvatska. Izbjeglice, kao i domicilni vjerni narodrod ima kruha koliko želi iz kartona solidarnosti i vrućeg variva iz Caritasovih kazana, a ovi nezahvalnici se satraše, da bi stigli u Njemačku, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije