Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.05.2016. u 12:00

Oreškoviću ne pada na pamet da dirne u sve one koji iz siromašne Hrvatske izvlače golemu dobit

Subota 14. svibnja

Antifašisti u obruču Pupovčevih prijevara

Antifašisti i Milorad Pupovac na Petrovoj su gori proslavili 74. obljetnicu partizanskog proboja iz ustaškog i domobranskog obruča. Uobičajeno su klicali antifašizmu, pljuckali po žrtvama Bleiburga i osuđivali “pokušaje revizije povijesti”, a više nego što je uobičajeno žalili su što im se nije pridružio nitko iz vlasti. Ali, koliko se vidjelo, nije im došao nitko ni iz oporbe. Habulin, Pupovac i Zoran Pusić ostali su sami, s duhovima prošlosti koje prizivaju “po šumama i gorama” u gotovo svakodnevnim ritualima te su postali navika kao Zagrepčanima vrane na zrinjevačkim platanama ili kao Dalmatincima ridikuli koje sreću uvijek na istim mjestima i s istim predstavama. I što ih je sve manje, hoće biti što nazočniji i glasniji. Ali dokle može stići glas najglasnijega, Pupovca, koji je, kao i sada na Petrovoj gori, lagao da će, u zamjenu za dvojicu uhićenih srpskih liječnika, čiju je slobodu izmolio kod Slavka Degoricije koji o tome piše, Srbi pustiti uhićenog hrvatskog liječnika Ivana Šretera, premda je znao da je Šreter nakon premlaćivanja i mučenja već davno ubijen? I kojeg je (Pupovca) Tuđman 1992. godine spasio od kaznenog progona zbog izjave da je prekršteno 11.000 srpske djece. Antifašisti su se na Petrovoj gori probili kroz ustaški i domobranski obruč, no tamo ih sada još jače steže obruč Pupovčevih prijevara i laži.

Nedjelja 15. svibnja

Orepić smjenjuje pa daruje službeni automobil?!

Još je jedan mostovac pokazao da Most ne sliči na poštenje kojim se hvastao. Pod pritiskom javnosti zbog provale u MUP u Heinzelovoj ministar Vlaho Orepić morao je smijeniti šefa policije Vladu Dominića, ali mu je, mimo svih pravila, na stalno korištenje dao službeni automobil. Prosvjedovao je i Sindikat policijskih službenika jer je licemjerno čak i za bivše dužnosnike kupovati “službena luksuzna vozila” a istodobno “smanjivati plaću policijskim službenicima”. Ali Mostov ministar teško se oprašta od kadra SDP-a, stranke uz čiju je potporu i pohvalu u Pločama postao “heroj” u borbi protiv gradnje termoelektrane. Boli ga kita za bijedne plaće policajaca ili za poljudsku svastiku o kojoj se istraga ne miče (da ne bi došla do Ranka Ostojića?), važnije mu je očuvati naklonost SDP-a i pokazivati zube HDZ-u, a kad malo zagusti – na Facebooku će opet objaviti sliku na kojoj je s generalom Gotovinom.

Ponedjeljak 16. svibnja

HRT zbog politike zatajio Jadranku Kosor

Pretjerano bi bilo reći da nema Hrvata, ali jedva ima slušatelja Hrvatskog radija kojemu u sjećanju nisu ostale emisije Jadranke Kosor o ratnim patnjama, izbjeglicama i prognanicima. Od 1991. do 1995. godine takoreći svi smo ih slušali, pa su bile izraz opće solidarnosti i sućuti, emotivno okupljalište nacije u njezinu najtragičnijem vremenu. Za te je emisije autorica dobila najviše nagrade, a jedna posebna nagrada koju je, na žalost, dobila ne može zasjeniti povijesnu misiju njezine emisije “Dobar dan, ovdje Hrvatski radio”. Ta nagrada je politička karijera koju će poslije napraviti. O toj karijeri imam uglavnom negativno mišljenje, ali to nije bio razlog da se ne zgrozim nad činjenicom da autorica možda najznamenitijih emisija u povijesti Hrvatskog radija, kako je danas objavljeno, nije pozvana na jučerašnju proslavu obljetnice HRT-a! Onaj tko je tako uime politike zatajio Jadranku Kosor, zatajio bi u ime politike sve – i roditelje i domovinu. Još mi je teško vjerovati da je novo vodstvo HRT-a postupilo tako besramno.

Utorak 17. svibnja

Pusić oblatila Vukojevića, a drži lekcije Ž. Olujiću

Što je časnije – biti sudac hrvatskog Ustavnog suda ili glavni tajnik Ujedinjenih naroda? Odgovor je na to pitanje dala kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a Vesna Pusić koja se na sjednici saborskog Odbora za Ustav posvađala s jednim od kandidata za ustavnog suca Željkom Olujićem jer je on svojedobno izjavio da Pusićka nema ni srednju školu. Ta je neistina, rekla je, nespojiva s “časnom pozicijom” koju želi. Kao što se zna, ona je 2006. također u Saboru optužila tadašnjeg člana toga časnog suda Vicu Vukojevića za silovanje jedne Bošnjakinje u logoru u BiH, što je, kako se pokazalo, bila teška kleveta i neistina, blaćenje nedužna čovjeka, šok za njegovu obitelj i izdajničko denunciranje Hrvatske u svijetu, za što se nikad nije ispričala. Unatoč tom nečasnom postupku, jednom od mnogih koje je učinila, V. Pusić se kandidirala za glavnu tajnicu UN-a, očito smatrajući da i ta pozicija i UN, koji je servis svjetskih pljačkaša i okupatora, pripadaju, kao i ona, svijetu bez časti. Nije ih malo koji će reći da je u pravu.

Srijeda 18. svibnja

Namještanje zarada tajkunima i – braci

U vrijeme bivše vlasti oporba je ustrajno optuživala ministra Grčića i druge da nemarom propuštaju milijarde iz fondova EU, a Grčić je uzvraćao da se maksimalno koriste. Sada se pak pokazalo da bi nam Europska komisija mogla uskratiti i velik dio onoga što smo dobili i financijski nas kazniti. Revizija EK-a otkrila je da su u Programu za ruralni razvoj uz blagoslov ministra Jakovine tajkuni navrat-nanos osnivali brojne tvrtke s istom adresom i istim vlasnicima, neke samo tri mjeseca prije natječaja, da se dokopaju što više novca iz EU. Toga muljanja s novcem bilo je manje-više svuda, čak i u Ministarstvu kulture. Što ne začuđuje kad se zna da je, na primjer, predsjednik Vlade Zoran Milanović, koji je Jakovinu obožavao, pritiskao ministricu Mirelu Holy da omogući neke sulude poslove njegovu bratu, da je Linić optužio toga brata za ucjenjivanje i prijetnje po Ministarstvu financija, za porezne povlastice koje mu je omogućila bivša šefica Porezne uprave Čavlović Smiljanec, a pod pritiskom je zbog nekih poslova za bracu bio i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar. I Mireli Holy, i Liniću, i Baldasaru, i drugima koji su se našli na putu njemu i njegovoj obitelji capo di mafia dao je nogu u stražnjicu.

Četvrtak 19. svibnja

Orešković je ‘dijete’ kapitala i ovisi o njemu

Iz EU “ohrabrenje”, a premijer trijumfira: “Europska komisija dala je svoje mišljenje o našem nacionalnom programu reformi. Dobili smo potvrdu našeg pozitivnog rada... Stvari se odvijaju dobro unatoč skepticima.” I nije ovo prvi put da se Orešković, kao siromašno dijete kojemu netko pokloni paketić bombona, veseli nekoj poruci ili ocjeni iz Bruxellesa, a i kad priprema neke projekte Vlade, redovito ističe kako će ih prvo poslati na provjeru u EU. On je i došao na čelo Vlade iz miljea međunarodnog kapitala i moći, pa je zadržao i ovisnost o toj moći. Mađarski premijer Orban gospodarski je preporodio svoju zemlju na posve suprotan način, u stalnim sukobima s EU, opiranjem njezinim diktatima, hrabrim držanjem pred njezinim prijetnjama i uprezanjem i mađarske središnje banke, i stranih banaka i profitera u mađarske nacionalne interese. Po svemu sudeći, Oreškoviću i ne pada na pamet da dirne u strane banke, prodane strateške tvrtke (u jednoj takvoj, Plivi, otetoj Hrvatskoj, i sam je šefovao) koje iz siromašne Hrvatske izvlače goleme dobiti, u HNB, u uvozni lobi ili bilo što drugo što se kosi s interesima moćnih zemalja EU. Sretno.

Petak 20. svibnja

Zašto je Nakić izabran za ministra zdravlja?

Postaje sve nejasnije zašto je hadezeovac Dario Nakić izabran za ministra zdravlja. Među ostalim, zamjerio se cijeloj Hrvatskoj poskupljenjem dopunskog osiguranja, što je pokazala i ovotjedna sjednica Sabora, a njegovu posljednju nepodopštinu, koja pokazuje na koji se rušilački način stvaraju napetosti između sjevera i juga Hrvatske, između Splita i Zagreba, kao da je naručila negdašnja (a može – i sadašnja) Udba. S pravom su srdito ugledni splitski liječnici, s Dujomirom Marasovićem (HDZ) na čelu, reagirali na njegovu najavu da će ubuduće samo KBC Zagreb imati status nacionalne, sveučilišne bolnice, a neke druge, među njima i KBC Split, bit će rang niže i imat će regionalni status. Posebno ih je razljutilo što je u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji izvrijeđao KBC Split rekavši da je “nedovoljno dobro organiziran u poslovnom, financijskom, stručnom i kadrovskom smislu”. Nitko ne zna tko je Nakić i kakve su mu reference, kažu splitski uglednici, osim što je prije nekoliko godina zbog golemih gubitaka smijenjen s ravnateljskog mjesta zadarske bolnice. Nepojmljivo da je i poslije tolikih nepravdi što ih je HNS, na čelu s Mamićem i Šukerom, napravio Hajduku, a pripisuju se HDZ-u, ta stranka dopustila takav Nakićev razdor između Splita i Zagreba.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije