Naslovnica Premium Kolumne

Zašto HAZU zaobilazi Vrkljan, Novaka, Ferića, Ugrešić...?!

Pa zašto, za Boga miloga, Irena Vrkljan već nije hrvatska akademkinja?
28. svibnja 2018. u 08:35 3 komentara 1087 prikaza
Zvonko Kusić
Foto: Anto Magzan/Pixsell

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prije oko dva tjedna izabrala je u miru i dostojanstveno nove redovne, dopisne i članove suradnike.

Zvonko Kusić HAZU Imenovano 10 novih akademika, među njima dvije žene

Razred za književnost, koji je prije izbora imao šesnaest redovnih članova, dakle onih koji se mogu ponosno nazvati akademicima (a među njima je, na žalost, samo jedna žena, i to odmjerena i mudra Dubravka Oraić Tolić) na izbornoj je skupštini za redovnu članicu izabrao i Željku Čorak, povjesničarku umjetnosti i esejisticu koja je, zanimljivo, bila članica suradnica, ali ne u Razredu za književnost, nego u Razredu za likovne umjetnosti, i to još od 2006. godine.

Sada će Željka Čorak u Akademiji, i to u književnom razredu, biti zajedno sa suprugom, pjesnikom Zvonimirom Mrkonjićem, a sasvim sigurno će svojim britkim duhom osnažiti i nerazmjerno zastupljeno žensko krilo Akademije. Književni razred, koji (iz slavonske metropole Osijeka) vodi akademik i iznimno plodni i popularni pisac, ali i sveučilišni profesor u miru Pavao Pavličić tako sada ima ukupno sedamnaest članova.

Uz ovih četvero koje sam spomenuo, tu su još i Ivan Aralica, Nedjeljko Fabrio, Jakša Fiamengo, Dubravko Jelčić, Mladen Machiedo, Tonko Maroević, Krešimir Nemec, Luko Paljetak, Boris Senker, Milivoj Solar, Goran Tribuson, Josip Užarević i Viktor Žmegač. Zvuči prilično impresivno, zar ne? Ali, ako sam dobro shvatio informaciju izrečenu na skupštini u HAZU, književni razred je uz Željku Čorak mogao izabrati još tri člana. Ali nije iskoristio svoju šansu i zadržao se na tek jednom novom imenu. Šteta. Jer, doista mi nije jasno zašto u redovnom članstvu Akademije nije Irena Vrkljan, doista važna i prevažna hrvatska književnica koja ima sjajnu kritičarsku recepciju, ali i brojne čitatelje, koja i dandanas piše, koja je odlična i zaslužna prevoditeljica, koja je odlično upoznala i strane kulture, jer je godinama živjela u Berlinu.

Ukratko, Irena Vrkljan je umjetnica kojoj bi vrata mogle otvoriti i puno strože i zahtjevnije akademske institucije od naše HAZU. Pa zašto, za Boga miloga, Irena Vrkljan već nije hrvatska akademkinja? Pa zašto su baš nju moćnici iz impozantne Strossmayerove palače strpali u dopisno članstvo (koje je neka vrsta besmrtničke magareće klupe iz koje se kao ne može tako lako u redovno članstvo)? Pa i u to je dopisno članstvo Irena Vrkljan dospjela prije samo deset godina, da bi se sada u tom dopisnom članstvu ‘kiselila’ unedogled, baš poput najveće hrvatske pjesnikinje Vesne Parun ili poput intelektualne gromade Stanka Lasića? I zašto, primjerice, za člana suradnika nije izabran mladi pisac i znanstvenik poput Kristiana Novaka? Ili što se čeka sa Zoranom Ferićem? Ili s Ankom Žagar, Brankom Malešom, Dašom Drndić, Dubravkom Ugrešić, Petrom Gudeljem... Ma ima važnih imena još. Zašto ih Akademija zaobilazi?

Ivan Đikić Sukob znanstvenika Đikić se obrušio na HAZU i Kusića: Ne brinu o pravima žena, a on bira pacijente Zvonko Kusić GORAN GEROVAC Članovi JAZU-a iz 19. stoljeća uopće ne bi mogli shvatiti članove HAZU-a iz 21. stoljeća Kusić: Josip Vaništa bio je institucija hrvatske kulture
Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

 • bakulušić:

  Mislim da jedna mala država i njezina mala Akademija nisu dostojne tako velikih imena. Pogotovo jer su tu i Tomić, Jergović, Gerovac, Pofuk. Galić, Lalić, Ante-Portas, Speedy Gonzales... Pokušajte ih strpati u jednu od brojnih francuskih akademija, mislim da ih ... prikaži još! ima oko četrdesetak. A i bit će svoji na svome. Sloboda, Bratstvo, Jednakost! I gordo će zvučati - postali su članovi francuske Akademije! To je ono pravo. Jer, kad čovjek spomene HAZU, na pamet mu prvo padne Kusić, Vijeće i zvijezda petokraka. A to baš i nije nešto, ako ćemo iskreno.

 • marinka:

  Još je netko tu sa suprugom, i to upravo rukovoditeljem Književnog razreda koji ju je i primio, Julka. Je li itko pobrojao povjerenstva i odbore u kojima ovaj par sudjeluje?

 • Avatar 123456
  123456:

  HAZU je naša sramota kao i Ustavni sud! Valjda ne treba argumentirati!!!