Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.11.2020. u 11:00

Na koncu, zar ćemo kao turistička zemlja tražiti potvrdu o cijepljenju, a ljetos nismo tražili negativan test?

Dobro je predsjednik Zoran Milanović uočio da bi paraziti postrance pijuckali čaj prateći hoće li sustav kolektivne zaštite cijepljenjem protiv koronavirusa proraditi. Tako su i za Domovinskog rata neki pijuckali čekajući tko će pobijediti i da nije bilo onih s izraženim domovinskim osjećajem solidarnosti i kolektivne odgovornosti, tko zna kako bi se to završilo.

Unatoč tome, nerijetko su danas, jer to je demokracija, najbučniji upravo oni koji su nekoć pijuckali čaj. Međutim, iako je obvezno cijepljenje već prošlo ocjenu Ustavnog suda, treba li ići silom protiv uvjerenja “korona je prijevara” i sličnih varijacija na temu? Tim prije ako se iz slobodarskih uvjerenja protivimo uvođenju policijskog sata i sličnih antidemokratskih ograničenja.

Na koncu, pritisak okoline ipak je doveo do toga da se rijetko tko usudi ne nositi masku tamo gdje mora pa će učiniti svoje i kad je riječ o potrebi procjepljivanja 70 % pučanstva. Najsnažniju kampanju za cijepljenje odradit će sam virus sljedećih tjedana, možda i mjeseci, uzimajući nove stotine žrtava.

A nakon prvog pa i drugog milijuna cijepljenih, otpor će slabiti. Ionako cijepljenje počinje s najrizičnijima, te sa zdravstvenim osobljem i onima koji ostvaruju najviše kontakata, a onda je najbolje nastaviti s dragovoljcima. Na koncu, zar ćemo kao turistička zemlja tražiti potvrdu o cijepljenju, a ljetos nismo tražili negativan test?

Uostalom, ima li to smisla ako nije ujednačeno barem na razini Europske unije? I konačno, nije li sve to još na dugom štapu, jer niti znamo sve što treba znati o cjepivu kao ni o proizvodnoj i izvedbenoj logistici. Pa ni 500.000 doza cjepiva protiv gripe još nije realizirano niti su svi rizični cijepljeni, a mi govorimo o tri milijuna doza cjepiva.

VIDEO: U Zagrebu su krenula brza i besplatna testiranja na koronavirus

Ključne riječi

Komentara 3

LE
LeonardoGoldman
01:17 27.11.2020.

Korona JE prijevara. Svako inteligentniji to može percipirati.

JW
Jim West
17:19 26.11.2020.

Nemam ništa protiv uvjerenja da je korona prijevara. Lijepo se registriraš, da te u bolnici znaju odbiti ako dobiješ tu prijevaru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije