Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Zar silom protiv uvjerenja 'korona je prijevara'!?

Na koncu, zar ćemo kao turistička zemlja tražiti potvrdu o cijepljenju, a ljetos nismo tražili negativan test?
26. studenoga 2020. u 11:00 3 komentara 1567 prikaza
Građani Rijeke na dan najvećeg broja oboljelih nose zaštitne maske i posjećuju terase kafića
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Dobro je predsjednik Zoran Milanović uočio da bi paraziti postrance pijuckali čaj prateći hoće li sustav kolektivne zaštite cijepljenjem protiv koronavirusa proraditi. Tako su i za Domovinskog rata neki pijuckali čekajući tko će pobijediti i da nije bilo onih s izraženim domovinskim osjećajem solidarnosti i kolektivne odgovornosti, tko zna kako bi se to završilo.

Cijepljenje protiv gripe Detalji plana provođenja Milijun ljudi u riziku od teškog oblika COVID-19, cijepljenje bi moglo početi oko 15. siječnja

Unatoč tome, nerijetko su danas, jer to je demokracija, najbučniji upravo oni koji su nekoć pijuckali čaj. Međutim, iako je obvezno cijepljenje već prošlo ocjenu Ustavnog suda, treba li ići silom protiv uvjerenja “korona je prijevara” i sličnih varijacija na temu? Tim prije ako se iz slobodarskih uvjerenja protivimo uvođenju policijskog sata i sličnih antidemokratskih ograničenja.

Na koncu, pritisak okoline ipak je doveo do toga da se rijetko tko usudi ne nositi masku tamo gdje mora pa će učiniti svoje i kad je riječ o potrebi procjepljivanja 70 % pučanstva. Najsnažniju kampanju za cijepljenje odradit će sam virus sljedećih tjedana, možda i mjeseci, uzimajući nove stotine žrtava.

Građani Rijeke na dan najvećeg broja oboljelih nose zaštitne maske i posjećuju terase kafića STROŽE MJERE DO BOŽIĆA Zatvaraju se kafići i restorani, kina, kazališta, obustavljaju se treninzi i utakmice?

A nakon prvog pa i drugog milijuna cijepljenih, otpor će slabiti. Ionako cijepljenje počinje s najrizičnijima, te sa zdravstvenim osobljem i onima koji ostvaruju najviše kontakata, a onda je najbolje nastaviti s dragovoljcima. Na koncu, zar ćemo kao turistička zemlja tražiti potvrdu o cijepljenju, a ljetos nismo tražili negativan test?

Uostalom, ima li to smisla ako nije ujednačeno barem na razini Europske unije? I konačno, nije li sve to još na dugom štapu, jer niti znamo sve što treba znati o cjepivu kao ni o proizvodnoj i izvedbenoj logistici. Pa ni 500.000 doza cjepiva protiv gripe još nije realizirano niti su svi rizični cijepljeni, a mi govorimo o tri milijuna doza cjepiva.

VIDEO: U Zagrebu su krenula brza i besplatna testiranja na koronavirus

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • LeonardoGoldman:

    Korona JE prijevara. Svako inteligentniji to može percipirati.

  • Jim West:

    Nemam ništa protiv uvjerenja da je korona prijevara. Lijepo se registriraš, da te u bolnici znaju odbiti ako dobiješ tu prijevaru.