Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Zar da kulturnjaci financiraju preskupu državu?

Država udara na autore, a ne preskupe državne tvrtke i izmišljene grunfovske agencije
04. studenoga 2016. u 22:15 5 komentara 1363 prikaza
Zdravko Marić i Ivan Kovačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Čini se da oni koji novu cjelovitu poreznu reformu nazivaju Superhik reformom, uzmi siromašnima da bi dao bogatima, imaju sve više pravo. Kada se pomislilo da je sektor kulture i umjetnosti dotaknuo dno onoga trenutka kada je proračun pao ispod jedan posto, stigao je najnoviji udar u vidu najavljenih povećanja PDV-a na knjigu i povećanih poreza na autorske honorare, čime je hladni financijski sektor u politici još jednom pokazao krajnju neosjetljivost prema onima koji bez poticaja iz javnog sektora i poreznih olakšica ne mogu preživjeti.

Ministar financija Marić već danima pomalo izvrće stvari prikazujući da je riječ o oporezivanju tzv. drugog dohotka – dakle, automatski sugerira javnosti da će porez biti nametnut ljudima koji su ionako već namireni, a onda primaju još i kruha preko pogače. Pa tko to ne bi oporezivao i s 50, 60 posto ako treba? No, stvari ne stoje baš tako. Teško je govoriti općenito jer situacija jako varira i unutar istih kulturnih sektora, ali samostalan autorski rad u ovoj zemlji, bilo da je riječ o snimanju filmova, pisanju kazališnih komada, pjesama, slikanju ili pravljenju skulptura, gledaju li se omjeri zemalja s kojima težimo biti u društvu, u startu je potplaćen (druga je stvar s ljudima zaposlenima u institucionalnoj kulturi). Sada se želi stvoriti slika da će nekima biti više oduzeto (autorima) da bi svima bilo bolje. No, svima zapravo nikad ne znači ništa; „svima“ je primarno država koja mora namaknuti sredstva za preskupu sebe.

Država bi sada da ne trepne i bez pravih simulacija udarala na autore, a godinama postoje precizne neovisne studije o preskupim i nerentabilnim državnim tvrtkama (npr. HAC) i izmišljenim grunfovskim agencijama, pa i institucijama u kulturi, da budemo iskreni, ali tu vrstu prave cjelovite reforme očito još dugo nećemo vidjeti. Uostalom, ovo je reforma u kojoj će (političkim) nadzornim odborima po državnim tvrtkama plaće ići gore jer oni rade na ugovor o djelu, a ljudima čija nas djela prate i obogaćuju svaki dan dolje.

Da je i od Superhika, bilo bi karikaturalno.     

>> Novi PDV ostavit će 300 kuna u džepu siromašnih i nezaposlenih

>> Ovo su odgovori na 12 najčešćih pitanja o poreznoj reformi

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Deleted user:

    Hmm...možemo postaviti i pitanje "Zar da porezni obveznici financiraju preskupu nazovimo je kulturnu scenu"?! A oni da tudjim po plotu? Car je gol....

  • Deleted user:

    Gospodine Oremoviću, radim u drževnoj firmi, bolnici, od jutra do sutra, dežuram 7 puta mjesečno, brinem o djeci, nisam naslijedio ništa, kupujem knjige, idem u kino, kazalište, pokoju utakmicu...morao sam nabaviti stan i auto na kredit, jasno,...nema odbitaka predporeza (R1 ... prikaži još! račun mi ne tepreba!)...kada smještam dijete u vrtić meni cijena maksimalna, kada primim plaću meni maksimalno izdvajanja i famozni porez na "bogastvo" od 40%...kupujem traperice u Lidlu jer su mi druge skupe, ne pušim, ne pijem, pokoju kavu popijem na tuđi račun jer su mi ljudi zahvalni jer sam im pomogao pa me povremeno počaste kada me vide u kafiću...pa i ponekad, kako kaže Parni valjak, u banci oreko reda i to je sve...nema skianja, ljetovanje kod roditelja...i minusi na tekućem...plaćam skupe banke i skupu državu...eto i ja kao i Vi! E, sad, tko je od nas dvojice za ovo društvo važniji, ja ili Vi? Obojica bi trabala biti važna, obojica bi trebala podjednako plaćati poreze! Obojica bi trebali pritiskati ovu državu da bude efikasnija i u mom i Vašem interesu! Kada smo štrajkali jedino su nas podržali piloti, a drugi od klase intelektualaca do težaka, svi iz svojih razloga ni trepnuli nisu! Šteta, jer smo mi među prvima progovorili kroz štrajk na nelogičnoati u sustava plaća, predvidili smo egzodus kolega, koji će biti još i veći! Poslije i kada budemo htjeli platiti nećemo imati koga! Nisam primjetio niti od intelektualaca, niti od kulturnjaka, niti od turističkih djelatnika da su se pobunili protiv stope od 40% koja je postavljena na sramotno nisku razinu dohotka! Svi mi se javimo kada smo direktno pogođeni i za druge nas nije briga! To slabi našu snagu i moć i političari mogu lakše čas uzimati jednima čas drugima, a u stvari stalno svima nama! Đorđi peruzović je 70.-ih pjevao di si bio kad je grmilo?

  • mvl2:

    A zašto bi kulturnjaci bili izuzeti. Neka plaćaju sukladno tome koliko zarade kao i svatko drugi, a ne da se ponašaju kao povlaštena kasta. Zašto je kuturnjak nešto posebno, a neki obrtnik postolar je smeće koje mora plaćati sve, ali ... prikaži još! jedan kulturnjak je nešto posebno i specijalno. Fuj. Samo da se ne dira u kulturnjačke džepove. Iz džepova drugih koji zarađuju u vaše, samo to je bitno, budite iskreni prema sebi i drugima a ne ovakvo mazanje očiju...