Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.11.2016. u 22:15

Država udara na autore, a ne preskupe državne tvrtke i izmišljene grunfovske agencije

Čini se da oni koji novu cjelovitu poreznu reformu nazivaju Superhik reformom, uzmi siromašnima da bi dao bogatima, imaju sve više pravo. Kada se pomislilo da je sektor kulture i umjetnosti dotaknuo dno onoga trenutka kada je proračun pao ispod jedan posto, stigao je najnoviji udar u vidu najavljenih povećanja PDV-a na knjigu i povećanih poreza na autorske honorare, čime je hladni financijski sektor u politici još jednom pokazao krajnju neosjetljivost prema onima koji bez poticaja iz javnog sektora i poreznih olakšica ne mogu preživjeti.

Ministar financija Marić već danima pomalo izvrće stvari prikazujući da je riječ o oporezivanju tzv. drugog dohotka – dakle, automatski sugerira javnosti da će porez biti nametnut ljudima koji su ionako već namireni, a onda primaju još i kruha preko pogače. Pa tko to ne bi oporezivao i s 50, 60 posto ako treba? No, stvari ne stoje baš tako. Teško je govoriti općenito jer situacija jako varira i unutar istih kulturnih sektora, ali samostalan autorski rad u ovoj zemlji, bilo da je riječ o snimanju filmova, pisanju kazališnih komada, pjesama, slikanju ili pravljenju skulptura, gledaju li se omjeri zemalja s kojima težimo biti u društvu, u startu je potplaćen (druga je stvar s ljudima zaposlenima u institucionalnoj kulturi). Sada se želi stvoriti slika da će nekima biti više oduzeto (autorima) da bi svima bilo bolje. No, svima zapravo nikad ne znači ništa; „svima“ je primarno država koja mora namaknuti sredstva za preskupu sebe.

Država bi sada da ne trepne i bez pravih simulacija udarala na autore, a godinama postoje precizne neovisne studije o preskupim i nerentabilnim državnim tvrtkama (npr. HAC) i izmišljenim grunfovskim agencijama, pa i institucijama u kulturi, da budemo iskreni, ali tu vrstu prave cjelovite reforme očito još dugo nećemo vidjeti. Uostalom, ovo je reforma u kojoj će (političkim) nadzornim odborima po državnim tvrtkama plaće ići gore jer oni rade na ugovor o djelu, a ljudima čija nas djela prate i obogaćuju svaki dan dolje.

Da je i od Superhika, bilo bi karikaturalno.     

>> Novi PDV ostavit će 300 kuna u džepu siromašnih i nezaposlenih

>> Ovo su odgovori na 12 najčešćih pitanja o poreznoj reformi

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
11:01 05.11.2016.

Hmm...možemo postaviti i pitanje "Zar da porezni obveznici financiraju preskupu nazovimo je kulturnu scenu"?! A oni da tudjim po plotu? Car je gol....

DU
Deleted user
10:51 05.11.2016.

Gospodine Oremoviću, radim u drževnoj firmi, bolnici, od jutra do sutra, dežuram 7 puta mjesečno, brinem o djeci, nisam naslijedio ništa, kupujem knjige, idem u kino, kazalište, pokoju utakmicu...morao sam nabaviti stan i auto na kredit, jasno,...nema odbitaka predporeza (R1 račun mi ne tepreba!)...kada smještam dijete u vrtić meni cijena maksimalna, kada primim plaću meni maksimalno izdvajanja i famozni porez na "bogastvo" od 40%...kupujem traperice u Lidlu jer su mi druge skupe, ne pušim, ne pijem, pokoju kavu popijem na tuđi račun jer su mi ljudi zahvalni jer sam im pomogao pa me povremeno počaste kada me vide u kafiću...pa i ponekad, kako kaže Parni valjak, u banci oreko reda i to je sve...nema skianja, ljetovanje kod roditelja...i minusi na tekućem...plaćam skupe banke i skupu državu...eto i ja kao i Vi! E, sad, tko je od nas dvojice za ovo društvo važniji, ja ili Vi? Obojica bi trabala biti važna, obojica bi trebala podjednako plaćati poreze! Obojica bi trebali pritiskati ovu državu da bude efikasnija i u mom i Vašem interesu! Kada smo štrajkali jedino su nas podržali piloti, a drugi od klase intelektualaca do težaka, svi iz svojih razloga ni trepnuli nisu! Šteta, jer smo mi među prvima progovorili kroz štrajk na nelogičnoati u sustava plaća, predvidili smo egzodus kolega, koji će biti još i veći! Poslije i kada budemo htjeli platiti nećemo imati koga! Nisam primjetio niti od intelektualaca, niti od kulturnjaka, niti od turističkih djelatnika da su se pobunili protiv stope od 40% koja je postavljena na sramotno nisku razinu dohotka! Svi mi se javimo kada smo direktno pogođeni i za druge nas nije briga! To slabi našu snagu i moć i političari mogu lakše čas uzimati jednima čas drugima, a u stvari stalno svima nama! Đorđi peruzović je 70.-ih pjevao di si bio kad je grmilo?

MV
mvl2
12:01 05.11.2016.

A zašto bi kulturnjaci bili izuzeti. Neka plaćaju sukladno tome koliko zarade kao i svatko drugi, a ne da se ponašaju kao povlaštena kasta. Zašto je kuturnjak nešto posebno, a neki obrtnik postolar je smeće koje mora plaćati sve, ali jedan kulturnjak je nešto posebno i specijalno. Fuj. Samo da se ne dira u kulturnjačke džepove. Iz džepova drugih koji zarađuju u vaše, samo to je bitno, budite iskreni prema sebi i drugima a ne ovakvo mazanje očiju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije