Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.07.2019. u 07:50

Plenković bi zahvaljujući na suradnji HNS-ovim ministrima odmah centrirao putanju svoga broda te i pod cijenu izvanrednih izbora bitno popravio svoje izglede, a može računati s tim da u Hrvatskom saboru ima dovoljno "beskućnika" koji mandat žele odraditi do kraja jer znaju da za njih nema novoga. Kuščević je svoj sukob interesa u liku Željka Holika unio i u Ministarstvo uprave, gdje mu je o trošku poreznih obveznika dao posao glavnog savjetnika

Zašto je toliko trebalo Lovri Kuščeviću i premijeru za odluku o ostavci!? Predugo je trajala ta agonija iako se odavno znalo da ministru nema spasa. Već je i Andrej Plenković na sebe, Vladu i HDZ navlačio gnjev javnosti ne vidjevši ili ne želeći vidjeti ono što su mediji otkrivali ili principijelno štiteći, kako je on to vidio, Kuščevićev trivijalni katastarski propust prije nego što je postao ministar.

Ako je sve to svjesno odrađeno iz nekih političkih interesa za koje je ocijenjeno da su veći od interesa vjerodostojnosti i osjećaja društvene odgovornosti premijera, Vlade i HDZ-a, pitanje je jesu li se preračunali procjenjujući moguću štetu. Ostavka se nije mogla izbjeći, premda će u dijelu javnosti biti percipirana kao priznanje grijeha, a i kao izbjegavanje saborske rasprave na inicijativu SDP-a. Kuščević je i stranački dužnosnik koji je svojim habitusom, kao vjernik, otočanin, načelnik male općine i kao premijerov izbor imao i važnu unutarstranačku ulogu, zbog čega se njegovim odlaskom Plenkovićev brod nagnuo na lijevu stranu.

Točno je i da je HNS svojim pogrešnim korakom isprovocirao pitanje premijerove principijelnosti i autoriteta, koliko god su im političke i medijske okolnosti, s obzirom na težinu Kuščevićeva slučaja, išle na ruku. HNS nakon fijaska na europskim izborima i raskola u stranci gotovo nema što izgubiti. Od izvanrednih izbora izazvanih njihovim inzistiranjem na odlasku Kuščevića oni bi mogli samo profitirati, dok bi za HDZ to bilo poražavajuće, kako zbog nakupljenih animoziteta i u vlastitom biračkom tijelu tako i zbog toga što se ne zna u što se sve Kuščevićeva afera može rasplesti, a i zbog rasta optimizma u oporavljenom SDP-u.

Unatoč riziku, ocijeni li da može održati većinu, nije isključeno da će premijer i danas nakon koalicijskog sastanka imati još jednu objavu za javnost. Zapravo, bilo bi čudno da to ne učini jer bi u protivnom morao tumačiti što je značilo kad je rekao kako on organski ne podnosi ultimatume. Ostane li sve na prihvaćenoj ostavci, ostao bi dojam, što bi Plenkovićevi protivnici zajedljivo tvrdili, kako se ipak s njime može manipulirati ultimatumima.

Kuščević sigurno nije istrčao i bez konzultacija s premijerom protekli tjedan drčno rekao: "Neće stranka koja ima 2,5 posto kreirati politiku." Uostalom, Plenković bi zahvaljujući na suradnji HNS-ovim ministrima odmah centrirao putanju svoga broda te i pod cijenu izvanrednih izbora bitno popravio svoje izglede. S tim da može računati da u Hrvatskom saboru ima dovoljno "beskućnika" koji mandat žele odraditi do kraja, jer znaju da za njih nema novoga.

Kuščeviću, kako je rekao premijer, preostaje da riješi sve nedoumice. Nije dovoljno ponavljati "ja sam častan i pošten". Zvuči tragikomično iz današnje perspektive, ali bio je u pravu kad je najavio kako se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neće baviti trivijalnostima. Iako, dakako, nije mislio na sebe, njegov bi slučaj mogao biti jedan od najvećih u analima sukoba interesa hrvatskih dužnosnika.

Da premijer nije inzistirao na zaključku kako se sve svodi na katastarski propust, možda mediji ne bi bili tako uporni. Na kraju, ispričana je jedna od najopsežnijih i najljepših istraživačkih priča hrvatskog novinarstva s većim ili manjim doprinosom niza medija, koji su razotkrili sada već političko-nekretninski triler grandioznih razmjera u srži kojega je sprega lokalne politike i internacionalnoga kapitala skrivenog iza off-shore kompanija.

Kuščević je svoj sukob interesa u liku Željka Holika unio i u Ministarstvo uprave – i to tražeći tajne prolaze u pravilima – gdje mu je o trošku poreznih obveznika dao posao glavnog savjetnika. Bili su tako čvrsto povezani da je Holik kao predstavnik tvrtke, u čijem se interesu trebaju donijeti izmjene Prostornog plana, nazočio sjednici na kojoj je Kuščević općinskim vijećnicima obrazlagao kako je to u razvojnom interesu Nerežišća.

Zašto bi tvrtka čije je interese zastupao Holik kupovala "pašnjake" ako nije znala da će moćni načelnik općine učiniti sve da se prenamjene u građevinsko zemljište. Kuščević je bio toliko beskrupulozan da je zanemario čak i vlastitu pisanu izjavu po kojoj se radi izbjegavanja sukoba interesa izuzeo od bilo kakvog postupanja oko izmjena prostornog plana. Sada optužuje medije za laži i podmetanja iako zapisnici dokazuju da je on iznosio neistine.

Holik je za Poslovni.hr u kolovozu 2013., uoči odlučivanja o izmjenama prostornog plana, prvo u Splitsko-dalmatinskoj županiji samouvjereno rekao: "Vjerujem da to neće biti problem jer cijela općina na čelu s načelnikom Lovrom Kuščevićem snažno podržava naš projekt, znajući da on znatno povećava prihode lokalne samouprave i državnog proračuna i kreira nova radna mjesta.".

I doista, na sjednici općinskog vijeća Nerežišća u srpnju 2015. Kuščević je uz videoprezentaciju i nazočnost Holika vijećnike podsjetio na posebni značaj novih zona za zdravstveni turizam. Prije te sjednice, 20. studenoga 2014., vijećnik Ivica Franulić pitao je je li moguće utvrditi ozbiljnost i sposobnost ulaganja tvrtke "Medis Investments d.o.o." u razvoj zdravstvenog turizma.

Kuščević mu je odgovorio kako sve pokazuje da je to "ozbiljna tvrtka" i "ne postoje razlozi sumnje u njihovu ozbiljnost". I na sjednici 12. studenog 2013. Franulić se raspitivao o investitorima, dok je Kuščević tada i novim vijećnicima govorio o suradnji "Općine Nerežišća i tvrtki "Medis Investments", "Sardina" i "Svpetrvs hoteli" kao investitora/vlasnika zemljišta", čime su stvoreni "preduvjeti za investiranje u predmetnim zonama".

Kuščević ili nije provjeravao tvrtke koje je zastupao Holik ili ga nije smetalo uđe li općina u poslove s možda sumnjivim kapitalom. Holik je početkom 2015. postao član uprave sedam tvrtki na istoj adresi u Splitu, koje su se dvaput selile opet na istu adresu te se spajanjem gasile 2016., dok je Holik u ožujku 2017. prestao biti njihov član uprave.

Zajednički su im i osnivači off-shore tvrtke s Kariba, za koje je Slobodna Dalmacija pisala da po basnoslovnim cijenama prodaju nekretnine u Dioklecijanovoj palači i staroj gradskoj jezgri u Splitu. Croatia Land Holdings, tvrtka koju Holik još zastupa, oglašava prodaju šest poljoprivrednih parcela na području Nerežišća s mogućnošću izgradnje stambenih zgrada uz uvjet izgradnje gospodarskog objekta.

Komentara 13

JP
jpavicic
10:00 09.07.2019.

HDZ je već duže vrijeme taoc pojedinca koji se na jedan podal način dočepao pozicije sa koje je stranku doveo u stanje jada i kukavelji, na kojoj se iživljavaju i liječe svoje komplekse, razni štakori, hijene i puzajuća gamad.

OO
onako_ovlaš
08:12 09.07.2019.

plenković je ušao u koaliciju sa notornim korupcionašima(hns) i sad mu oni drže bukvicu,koja ironija za navodno veliku političku pamet s kojom navodno premijer raspolaže

JE
Jednakost
08:54 09.07.2019.

Nije ovo nikakva politicka kriza, ovo je samo otkrivena jedna lopina. Nadam se da cete ih otkriti jos, to je jedini put. Bolje je imati i budalu na vlasti nego kriminalce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije