Naslovnica Premium Kolumne

Zapadni Balkan načekat će se, u EU 39% za proširenje

U izvješću Odbora za vanjsku politiku zastupničkog doma britanskog parlamenta navedeni su, u sklopu pripreme summita o zapadnom Balkanu, rezultati ankete prema kojoj samo 39 posto građana EU podržava njezino daljnje širenje. Protiv toga je 49% građana.
19. srpnja 2018. u 14:44 26 komentara 1731 prikaza
Europska unija
Foto: Karl-Josef Hildenbrand/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Tijekom nedavne inventure naše prve “petoljetke” u EU stekao se dojam da je većina Hrvata ipak zadovoljna što je Hrvatska naposljetku postala ravnopravna članica EU. Plusevi su nadjačali minuse, premda je članstvo od našeg ulaska izgubilo dio one magične privlačnosti koja je vladala ranih dvijetisućitih kada su u EU ušle Slovenija, Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska. Pomalo apsurdno, ali vijest iz Velike Britanije, koja izlazi iz EU, nadvija crne oblake nad našim “regionalnim” susjedstvom koje također aplicira za članstvo u EU.

Reakcija Predsjednik Europskog vijeća Tusk odgovorio Trumpu: EU i SAD su najbolji prijatelji

U izvješću Odbora za vanjsku politiku zastupničkog doma britanskog parlamenta navedeni su, u sklopu pripreme summita o zapadnom Balkanu, rezultati ankete prema kojoj samo 39 posto građana EU podržava njezino daljnje širenje. Protiv toga je 49% građana. U 19 od ukupno 28 zemalja članica apsolutna je većina stanovnika protiv proširenja.

Marijana Petir Nove direktive Kreće obračun EU s nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe hranom

Ti su rezultati za mainstream politike EU vjerojatno poražavajući, no to jest realnost. Još prije samo 14 godina 53% građana EU odobravalo je širenje “najelitnijeg u svijetu” kluba država, kako se tada tepalo Uniji. U međuvremenu, vidimo da se Unija “stisnula” i ogrubjela, što zbog migranata, što zbog “problematičnih” i tvrdoglavih građana Istočne Europe koji su se unutar EU brzo narogušili prema starijim i moćnijim članicama te provode svoju autonomnu politiku prema migrantima i sigurnosti unutar EU. Isti autori istraživanja procjenjuju da će zemljama zapadnog Balkana (WB), BiH, Srbiji, Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori i Kosov, trebati od 50 do 60 godina da bi dostigle prosjeke EU.

euri Ususret Euru Uvođenje eura je strateško pitanje za Hrvatsku i o njemu moramo govoriti već danas

Ta anketa, naravno, ne znači da te zemlje neće još desetljećima moći ući u EU, no pokazuju da stvari za njih ne idu u dobrom smjeru. Za ulazak neke nove države u EU, naime, potreban je pristanak svih. Što se Hrvatske tiče, ona ovdje neće diktirati zbivanja i neka gleda svoje interese. Ako je onaj vlak iz 2013. bio zadugo zadnji, onda je dobro da smo se u zadnji čas ukrcali i maknuli sa zapadnog Balkana.

 

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

 • SoloHan:

  Pa dobro i red je da potomci Turaka ostanu tamo s Turcima

 • Avatar possibilis
  possibilis:

  Ova vijest je izgledno znak odgode iduceg (neminovnog) rata na duze vrijeme. Srbija ce ekonomski zaostajati do te mjere da nece moci parirati Hrvatskoj na koju su pohlepno zinuli vladajuci u Srbiji. Losa vijest je da ce se, po sistemu ... prikaži još! spojenih posuda, negativni ekonomski trendovi prelijevati i na Hrvatsku. Sigurno je da nisu odustali vec cekaju na novu priliku. Kada nam se priblize- mozemo posve sigurno ocekivati nove pretenzije i prestanak demagogije sa nazivnikom "tko nas bre zavadi". Treba zato pripaziti na Bosnu. Ocekujem sve agresivnije poteze u smjeru aneksije tzv. Republike Srpske, odnosno otcijepljenja pa onda aneksije. Slicno kao sto ce se dogoditi sa Kosovom i Albanijom: jedinom pobjednicom rata u bivsoj Jugoslaviji. Ali tek za koje desetljece. Kada pobjednik ne trijumfira- mozemo biti sigurni da su posljeratni procesi neprirodni i nasilno vodjeni od trece strane. Uglavnom, dobra vijest je da su sukobi odgodjeni za duze vrijeme jer Srbija nece imati novca.

 • Avatar navijač
  navijač:

  Kamo sreće da ni ne uđu, šta će srbija u EU to je unija za normalne narode..