Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Zapad ne pomaže Kurdima, nego pere savjest

ISIL je uništen, koristi od Kurda više nema. Baš kao ni tapšanja po leđima
14. listopada 2019. u 11:55 7 komentara 1251 prikaza
Kurdi
Foto: Press Asociation/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Malo pranja ruku i kozmetike za unutrašnje potrebe. Tako se najbolje može opisati odluka Francuske i Velike Britanije o obustavi prodaje i isporuke naoružanja Turskoj nakon što je Ankara napala sjever Sirije i počela s teškim udarima po Kurdima. Odluka o zabrani isporuke oružja prilično je glasno objavljena, ali samo s jednim ciljem.

Kurdi San o Kurdistanu Kurdi ne mogu dobiti državu jer nisu sudjelovali u desantu na Normandiju

Da se Britancima, Francuzima i općenito stanovnicima zapadnih zemalja stvori privid kako se, bar na neki način, pomaže Kurdima koji su sada na udaru Turske, istim onim Kurdima koji su Zapadu do jučer bili najvjerniji saveznici na Bliskom istoku. Pokazalo se, kao i toliko puta, naivni saveznici. Da budemo potpuno jasni, zabrana isporuke naoružanja Turskoj nema baš nikakva učinka ili značenja. Nakon SAD-a Turska je vojno najjača članica NATO-saveza, a njezini su arsenali dupkom puni, i to ne samo potrošnim materijalom poput streljiva ili raketa nego i najsuvremenijim naoružanjem i opremom. Učinak obustave isporuke oružja ravan je nuli.

Uz tursku vojsku bore se i islamistički pobunjenici Prosvjedi u Europi Turska odbacuje mogućnost razgovora s Kurdima, i Francuska obustavila izvoz oružja

Uostalom, prilično je izvjesno da ova zabrana neće baš dugo potrajati. Objavljena je sada, u jeku globalnih prosvjeda protiv masakra koji se sprema Kurdima, ali ne treba sumnjati da će, kada za nekoliko mjeseci vijesti o sukobima između turske vojske i Kurda postanu “stara stvar” i kada više ne budu na naslovnicama, zabrana biti povučena. Naravno, ni London ni Pariz neće baš glasno govoriti o tome kao što se sada busaju u prsa.

Sirija Borbe u Siriji Turska: Ušli smo u dva ključna grada. Kurdi ih demantiraju snimkama

Da se razumijemo, nitko sa Zapada nije dužan braniti Kurde, nitko nije dužan svoje vojnike slati u smrt radi zaštite slobode trećeg naroda. Ali u najmanju je ruku nepošteno i prljavo što su Kurdima, ako ne izravno onda bar u internim razgovorima, obećavali državu, zaštitu i podršku na međunarodnom planu kada jednom potuku ISIL na terenu. ISIL je uništen, koristi od Kurda više nema. Baš kao ni tapšanja po leđima. Ostavljeni su na cjedilu, ali bar im je trebalo najaviti što će se događati, dati im vremena da se pripreme za obranu. Upravo suprotno. Zapadne snage i dalje su među Kurdima, ali na područjima na koje Turska ne pretendira, što Kurde sprečava da pozovu u pomoć jedine koji bi im doista mogli pomoći i spasiti ih od uništenja, Assada i Rusiju.

Khabib Nurmagomedov
OTAC MU PREMINUO
Ne želi 'uzeti' 30 milijuna eura zbog obećanja koje je dao majci!
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • crocop97:

  Zabrana isporuka novog oruzja Turskoj od strane Njemacke, UK i Francukse ! Kao enbargo na oruzje 90.ih u bivsoj Jugi. Kao i JNA tada, turska vojska ne samo da ga ima i previse vec ima i vrlo razvijenu vlastitu vojnu ... prikaži još!ojnu industriju. Kurdi su nehebali ali oni su se protiv ISILa borili i za svoj interes -opstanak ne samo za Zapad. A taj isti ISIL i je stvorio Zapad - USA ( kao i Bin Ladenove talibane 1980.ih u Afganistanu ) misleci da ce pomocu njih srusiti predsjednika Asada u Siriji ...ali zahvaljujuci Rusima malo se se preracunali.

 • Avatar AsItIs
  AsItIs:

  Takvu politiku vode i u BiH. Zbog svoje prljave savjesti sad furaju velikobosnjacku politiku i to na stetu uglavnom Hrvata.

 • Avatar putnik83
  putnik83:

  ISIL je sve -samo ne uništen. Kurdi od Zapada ne traže pomoć,traže samo da Zapad zabrani ulazak turskih zrakoplova u Siriju.Ostalo će oni sami obavit.