Naslovnica Premium Kolumne

Zakon o celibatu ostaje, Papa ga ne mijenja

Oženjeni katolički svećenici samo su oni koji su bili oženjeni kao anglikanci
18. lipnja 2019. u 11:12 3 komentara 712 prikaza
Papa Franjo u Bugarskoj
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Svaki put kada se spominje mogućnost da oženjene osobe postanu svećenici počinje se nagađati hoće li se ukinuti celibat u Katoličkoj crkvi. I uvijek, kroz stoljeća, se potvrđivalo se dakako celibat ostaje.

Papa Franjo u Bugarskoj najavio posjet Papa Franjo: Europa zatvara vrata izbjeglicama, a otvara oružju

Sada je Sveta Stolica objavila pripremni dokument za biskupsku sinodu o Amazoniji, koja će se održati u listopadu, te spominje kako treba razmisliti o ređenju oženjenih muškaraca za svećenike u zabitnim dijelovima toga golemog područja, tamo gdje nedostaje svećenika. Pojašnjava se kako bi se mogli zarediti stariji oženjeni muškarci, ali ugledni članovi zajednice i uzorni muževi (koji nisu imali izvanvanbračnih avantura) kako bi se “pokrio” manjak svećenika.

U dokumentu se kaže i dakako celibat ostaje na snazi. “Celibat je dar Božji koji nam je dan na čuvanje”, kazao je papa Franjo u svibnju kada je primio predstavnike Papinske crkvene akademije koja priprema svećenike za diplomatsku službu u nuncijaturama. Prethodno, u siječnju ove godine na povratku iz Paname, Franjo je u zrakoplovu je Franjo potvrdio novinarima dakako neće doći ni do kakve promijene glede svećeničkog celibata.

'Božji ljudi' Franjin dekalog za nuncije: 'Ne smijete prevariti bližnjega i ne kritizirajte papu iz njegovih leđa'

Tom je prilikom citirao papu Pavla VI. koji je kazao dakako će “radije umrijeti nego promijeniti zakon o celibatu”. No, tada je kazao i dakako teolozi moraju proučiti kako riješiti pastoralni problem u područjima na prostorima gdje manjkaju svećenici. Dakle, možda je rješenje taj prijedlog u dokumentu za sinodu u Amazoniji. 

Samo starije i ugledne osobe u zabitima Amazonije bi mogle bi postati svećenici. Za sada se nigdje drugdje ne predviđa se takva mogućnost. Da, postoje katolički oženjeni svećenici, ali to su oni koji su se Rimskoj crkvi vratili iz anglikanskih redova. Tu mogućnost je 2009. Apostolskom konstitucijom Anglicanorum coetibus uveo Benedikt XVI. No, samo oni koji su bili oženjeni kao anglikanci, dakle prije 2009., mogli su ostati i svećenici i u braku. 

I u katoličkim istočnim crkvama, koje su povezane sa Svetom Stolicom, prezbitere i đakone se može se birati među oženjenim osobama. Ali kada postanu svećenici, ne smiju se ženiti. Citirajući Pavla VI., papa Franjo je potvrdio je da neće mijenjati zakon o celibatu dok je živ.

Papa Franjo u zrakoplovu pozdravlja novinare

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

 • mlinkamlinka123:

  Trebalo bi ga promjeni čovjek može biti sam do 33 poslije ne

 • Avatar rijetko kulturan
  rijetko kulturan:

  Tako i treba, trpiti posljedice izbora! Bravo Frano!

 • mobitelikc:

  Apostol Petar je bio oženjen jer se spominje njegova punica i većina tadašnjih kršćanskih starjesina. Celibat je vrijedio samo za nazireje poput Samsona i Samuela ali oni nisu smjeli šišati kosu ni piti alkohol.