Naslovnica Premium Kolumne

Zajedništvo Katolika i Židova ispred Stepinčeve katedrale

Posljednji pape inzistirali su upravo na snažnoj povezanosti “braće po vjeri” i “otaca u vjeri” kako su ih nazivali papa Ivan Pavao II. i Benedikt XVI., a papa Franjo redovito ističe svoje prijateljske odnose s rabinima i bliskost židovstvu
23. siječnja 2019. u 13:23 7 komentara 1597 prikaza
zagrebačka katedrala sat za spas zemlje
Foto: Anto Magzan/Pixsell

Odluka da se ove godine Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježi ispred Zagrebačke katedrale molitveno-komemorativnim skupom kojega će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i rabini te predstavnici židovskih zajednica u Hrvatskoj, veliki je iskorak ne samo u odnosima dviju vjerskih zajednica, katoličke i židovske, već je važnost još veća za najširu zajednicu. Širi se, zapravo, u koncentričnim krugovima.

Prosvjed na meti ekstremista Antisemitizam raste, vlasti moraju reagirati!

Prvi je, sigurno, onaj oko samoga susreta vjerskih predstavnika toga dana, koji na težini dobiva činjenicom da će Katoličku crkvu u Hrvatskoj s najviše razine zastupati sam kardinal Bozanić. Drugi je važan za Katoličku crkvu u Hrvatskoj u očima svijeta, pa i Vatikana. Našu se Crkvu, tj. crkveno vodstvo često doživljava kao ksenofobno i isključivo prema drugim vjerskim zajednicama, pa se Crkvi u Hrvata olako prišivaju etikete nesnošljivosti osobito prema Židovima i pravoslavcima, što ne stoji u životnoj praksi, već je u interesu protivnicima Crkve što više je ocrniti kako bi se oslabio njezin utjecaj, ali i umanjila vrijednost u hrvatskom narodu.

I upravo sada dolazi važnost “trećeg kruga”, a to je odnos prema kardinalu Alojziju Stepincu. Naime, svijet kardinala Stepinca još uvijek gleda kroz “komunističku dioptriju”, odnosno sliku koju su o njemu u svijet plasirali predstavnici režima koji su ga nevinog osudili na montiranom procesu i nakon toga umorili.

Židovi Antisemitizam “Zli Židovi” ujedinili migrante, ljevicu i desnicu

Od trenutka Stepinčeva hapšenja pa sve do danas propagandna mašinerija koja radi i protiv njega i protiv Katoličke crkve u Hrvatskoj nije stala. To se jako dobro vidi ovih posljednjih nekoliko godina u čekaonici Stepinčeve kanonizacije, koja je zaustavljena upravo zbog pritisaka izvana i tko zna dokad će se čekati na konačnu odluku Vatikana o njegovom proglašenju svetim. I na koncu, kršćanima i katolicima odnos sa Židovima mora biti od iznimna značenja.

Posljednji pape inzistirali su upravo na snažnoj povezanosti “braće po vjeri” i “otaca u vjeri” kako su ih nazivali papa Ivan Pavao II. i Benedikt XVI., a papa Franjo redovito ističe svoje prijateljske odnose s rabinima i bliskost židovstvu.

Milan Ivkošić Za nepostojeće ustaštvo optužuju nas u EU gdje 'ustaštvo' cvate

Jer, ako ćemo po istini, i Isus je bio Židov, i Blažena Djevica Marija i sv. Josip i svi apostoli… Dan poput obilježavanja žrtava Holokausta dobra je prigoda da se dobri odnosi katolika i Židova javno manifestiraju.

Kaptolski trg ispred Zagrebačke katedrale odlično je izabrana pozornica za takvu manifestaciju, jer povezuje upravo sve gore spomenute “koncentrične krugove” važnosti ovoga susreta i pred oči javnosti stavlja jednu posve novu sliku, ruši stereotipe i napose optužbe o ksenofobičnosti i nacionalizmu Katoličke crkve u Hrvatskoj. Šteta je, samo, što do realizacije takve ideje nije došlo i prije. Mnoge bi oštrice protiv hrvatskih katolika u jednostavnosti takvoga simbolična čina zauvijek otupile.

Arena Centar
LJETO ZA DJECU U ARENA CENTRU
Idealno rješenje za zagrebačke vrućine

A1 izdvaja za Vas

  • bakulušić:

    Katolička Crkva u Hrvatskoj je uvijek osuđivala zločine pa i one počinjene nad Židovima. Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac se zauzimao za Židove i spašavao ih koliko je to bilo u njegovoj moći. Crkva nikada nije licitirala brojkama i uvijek se ... prikaži još! zauzimala za istinu, što i danas čini. Nažalost, pojedinci iz židovskih krugova su nečasno sudjelovali u zidanju nekih brojki i stvaranju lažnih velikosrpskih i komunističkih mitova nanoseći Crkvi i hrvatskom narodu veliku štetu koja se ne će moći tako lako sanirati i koja će opterećivati i buduće generacije. Bilo bi lijepo i da se tu učini korak naprijed. Zbog žrtava i zbog istine same.

  • okolo:

    uvijek je crkva u hrvata osuđivala zlo i zločine, ljubav i mir propovijedala, dobro činila

  • prajdali100:

    Pavičiću vidi li to ovaj Papa?