Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alan Bowman

Zahvaljujući CETA-i Hrvatska je danas još privlačnija za ulaganja

CETA
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
25.09.2020.
u 16:10

Trgovina između Kanade i Hrvatske porasla je više od 50% od kada je Sveobuhvatni trgovinski i gospodarski sporazum između Kanade i Europske unije (CETA) prije tri godine stupio na snagu.

Ovaj tjedan slavimo treću godišnjicu CETA-e, Sveobuhvatnog trgovinskog i gospodarskog sporazuma između Kanade i Europske unije. Ta godišnjica za mene ima posebno značenje. Prije mog imenovanja veleposlanikom u Hrvatskoj, jedan od najsretnijih trenutaka moje karijere bio je kada sam svjedočio ratifikaciji sporazuma CETA u Europskom parlamentu 2017. godine.

Posebno me se dojmilo što je Hrvatska bila jedna od dvije zemlje čiji su zastupnici u Europskom parlamentu jednoglasno podržali CETA-u, a ubrzo zatim Hrvatska je bila i jedna od prvih zemalja koja je ratificirala CETA-u u Saboru. Kanađani iskreno cijene podršku Hrvatske Kanadi i jačanje veza između naših dviju zemalja. Kao kanadskom veleposlaniku sada mi je važno pobrinuti se da CETA osigura stvarne gospodarske prilike.

Suočeni s COVID-19, moramo ponovno izgraditi naša gospodarstva, pri čemu je trgovinska razmjena ključna za rast. CETA je jedan od najambicioznijih trgovinskih sporazuma dosad. Uklanja gotovo sve uvozne tarife na robu. Ruši i druge prepreke trgovinskoj razmjeni. Na primjer, olakšava poslovnim ljudima putovanja, olakšava razmjenu u uslužnom sektoru (što je jako važno za informatičke tvrtke i turizam) i pojednostavnjuje natječaje u javnoj nabavi. CETA je primjer nove generacije sporazuma, i to zbog nekoliko ključnih razloga.

Kanada i Europska unija CETA-om nastoje osigurati da se koristi od trgovinske razmjene osjete u široj društvenoj zajednici. CETA podrazumijeva i posvećenost visokoj razini radničkih prava i zaštite okoliša, što ne smije biti kompromitirano u cilju poticanja trgovine ili privlačenja ulaganja. Predani smo i konstruktivnom dijalogu s civilnim društvom i radnicima kako bismo osigurali da CETA donese blagostanje što većem broju ljudi, uključujući žene, mala i srednja poduzeća i marginalizirane skupine.

Budući da Kanada, EU i Hrvatska dijele slične vrijednosti, uključujući predanost međunarodnom poretku temeljenom na pravilima, naše partnerstvo ide dalje od trgovine, tako da uz CETA-u postoji i Ugovor o strateškom partnerstvu koji promiče suradnju na drugim područjima, uključujući istraživanja i inovacije. Posljednjih desetljeća Kanađani su u Hrvatskoj ulagali u industrije poput softverske, građevinske, energetske i marketinga te u hotelijerski, imovinski i sektor pića.

Zahvaljujući CETA-i, Hrvatska je danas još privlačnija za ulaganja. Jake međuljudske veze koje ujedinjuju naše zemlje također pridonose trgovinskoj razmjeni i ulaganjima. Velika je sreća da u Zagrebu postoji Kanadsko-hrvatska poslovna mreža (CCBN), a u Torontu Kanadsko-hrvatska gospodarska komora (CCCC), koje promiču prednosti CETA-e. Iako je CETA mlad sporazum, prvi rezultati su ohrabrujući.

Trgovina između Kanade i Hrvatske porasla je više od 50% od kada je CETA stupila na snagu. Premda do tog rasta nije došlo isključivo zahvaljujući CETA-i, ona je svakako imala pozitivan učinak. Na primjer, Kanađani danas mogu više uživati u hrvatskim vinima i čokoladi. Hrvatski izvoz čokolade u Kanadu znatno je porastao, djelomično i zato što je CETA uklonila carine na čokoladu. CETA je također pridonijela pristupačnijim prilikama kanadskim ulagačima za javnu nabavu, što je omogućilo stvaranje i održavanje poslova u Hrvatskoj, čak i u teškim vremenima.

Tijekom globalne pandemije važno je napomenuti i da su jedan od najvećih segmenata trgovine između Kanade i Hrvatske farmaceutski proizvodi, koji uživaju povećanu zaštitu pod CETA-om. Možemo učiniti još puno toga da ovaj sporazum ispuni svoj puni potencijal, a veleposlanstvo se raduje nastavku suradnje s hrvatskim partnerima na promicanju CETA-e diljem Hrvatske.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
16:20 25.09.2020.

Jos da se hrvatska politika okrene moru i pomorstvu...pokrenuli bi se ...itd itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije