Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.09.2015. u 09:00

Milanović je u nacionalni trolist i u simboličko Tuđmanovo društvo stavio Stjepana Radića i Josipa Broza! A upravo Tito, nakon što je ugušio Hrvatsko proljeće, uzvikuje: "Hrvatska će postati samostalna kad Sava poteče uzvodno"

Gradnjom zagrebačkog spomenika dr. Franji Tuđmanu, koju je nedavno najavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, bila bi simbolički oličena i era posljednjih stotinu hrvatskih godina.

Kako među nacionalnim veličinama načinjenim od kamena ili bronce u Zagrebu više nema kipova Josipa Broza Tita (premda ga je među hrvatske veličine uz Stjepana Radića i Franju Tuđmana ubrojio premijer Zoran Milanović), Zagreb će se zadržati na tuđmanovskoj spomeničkoj vertikali i na spomenicima političkih veličina naše političke povijesti.

Tuđmanovim zagrebačkim spomenikom zapravo bi završilo razdoblje naše političke moderne. Nakon toga nastupa još glasnija politička i svjetonazorska postmoderna, kada sve manje-više postaje jednako vrijedno i jednako nevrijedno. Za mlade uglavnom više nema velikih nacionalnih tema i potrebe da svoje interese podređuju njima. U Hrvatskoj bi možda upravo gradnja spomenika Franji Tuđmanu mogla biti i „kraj povijesti".

Dok nitko valjda u Hrvatskoj u vrijeme grozomorne „hrvatske šutnje" i ne sanja mogućnost samostalne Hrvatske, Franjo Tuđman ima njezinu viziju. Netko tko je napisao Velike ideje i mali narodi u to je nacionalno turobno vrijeme mogao biti samo netko tko je nacionalni politički sanjar. Neki Franju Tuđmana nisu voljeli ni za života, a neki ni poslije toga. Osporavaju ga i danas, premda žive u državi koju je on utemeljio, a oni je nikada nisu željeli. Takvi su nekada još za Tuđmanova života u novinama koje su izlazile u „tuđmanovskoj Hrvatskoj" galamili o „Tuđmanovoj diktaturi"! Danas su, premda su nekoć bili neformalni partijski intelektualci, postali univerzalnim arbitrima koji čak i na „nacionalnoj televiziji" svima sole pamet. Dežurni su da komentiraju sve nacionalne teme! Još ih se valjda može očekivati i da se pojave u vremenskoj prognozi nacionalnoga vremena. Neki slični postali su čak i „stupovima društva"! Hrvatska je realnost ponekad pretvorena u veliki apsurd. Jednom od tih apsurda odnedavno i sami svjedočimo. To je neslućena i tragikomična sve vidljivija blagonaklonost premijera Zorana Milanovića prema Franji Tuđmanu!

Čak i SDP-u prilježniji novinski komentatori ne skrivaju svoj prijezir pred izgledom političkih kampanja te stranke. Nazivaju ih nepriličnima stranačkim okupljanjima, podsmjehujući im se da su hadezeovski dernek. Zapravo SDP-ove predizborne skupove i ne treba nazivati dernekom. Oni su možda vašar. Iznad svega vašar taštine predsjednika SDP-a. Najednom, premda se voli predstavljati kao urbani tip, Milanović samo što nije na stranačke zabave i javne govore počeo oblačiti tradicionalne narodne nošnje. Još samo da im Peđa Grbin pozove Marka Perkovića Thompsona.

Sada je Milanoviću i Tuđman postao nacionalno blizak! Jedino je u nacionalni trolist i u simboličko Tuđmanovo društvo stavio Stjepana Radića i Josipa Broza! Očito, kad premijer nešto hoće, onda nema ni te logike koja će ga u tome spriječiti. Uz pučkoga tribuna Stipicu Radića, on je kao najvažnije hrvatske političke značajnike stavio i Franju Tuđmana i Josipa Broza Tita! Uz Radića koji je od nevažnoga hrvatskog seljačkog naroda učinio izuzetno važan politički subjekt i Tuđmana koji je bio i začetnik i utemeljitelj samostalne Hrvatske, premijer je dodao i Tita kao važnoga za nju. A upravo politički svemoćni Tito, nakon što je ugušio Hrvatsko proljeće, trijumfalno – prijeteće uzvikuje: „Hrvatska će postati samostalna, kad Sava poteče uzvodno". No, kada premijer tako hoće, tada su nevažni i razlozi, i logika, i povijest i istina.

Taj politički performans koji u posljednje vrijeme izvodi Zoran Milanović, predstavljajući ga kao svoj nacionalni preporod, i nije „umjetnički uvjerljiv". Najednom je godinama bahati antituđmanovac postao umiljati tuđmanoid. Ta je činjenica najvjerojatnije njegovim simpatizerima antipatična, a političkim protivnicima sigurno i gadljiva. Tu mu novu političku grimasu sigurno neće odobriti ni jedni ni drugi. Političke protivnike, čija je Tuđman temeljna razdjelnica, sigurno neće približiti ni Tuđmanov zagrebački spomenik. No, taj će spomenik ipak biti simbolička gesta kraja povijesti hrvatske političke moderne.

>>Gnušali se domoljublja, a sad im je to glavno sredstvo u kampanji

>>Tuđman nije bio moja politička preferencija, ali ja ga nisam rušio '94. i detuđmanizirao Hrvatsku kao onaj koji sad želi biti premijer

>>

Komentara 19

Avatar LunjoDokmanovic
LunjoDokmanovic
09:21 30.09.2015.

dr. Franjo Tuđman je najveća hrvatska povijesna ličnost, on je čovjek koji je stvorio modernu europsku civiliziranu hrvatsku državu i hvala mu na tome!

DE
desnooo
09:25 30.09.2015.

Otac svih Hrvata veliki Dr.Franjo Tudjman!!

CV
cvita23
12:03 30.09.2015.

Titov trgu Zagrebu treba biti trg dr. Franje Tuđmana i na njemu spomenik prvom predsjedniku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije