Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.12.2017. u 12:15

Naši mladi iseljavaju se u sigurne države koje su redom zemlje s jakim vojskama koje bi protivnici vojske u nas nazvali – militariziranima

Članovi saborskog Odbora za obranu, trinaestorica njih, već su saznali koja je od četiri ponude “najizvodljivija” i nabavu kojeg borbenog zrakoplova predlažu stručnjaci iz povjerenstva MORH-a. Potkraj ovog tjedna dobili su sve nalaze i tablice.

Zapravo, ti su im podaci dani na uvid “samo za oči”, jer ipak je riječ o dokumentima koji još nose oznaku tajne. Idući tjedan članovi Odbora raspravit će o MORH-ovu prijedlogu, a potom slijedi sazivanje Vijeća za obranu na Pantovčaku te odluka Vlade RH. Kako je izgledno da bi i konačna odluka o nabavi borbene eskadrile mogla biti usvojena prema planu, dakle do kraja 2017., u ovih par tjedana ukazuje se zadnja prilika za pobunu i dizanje glasa onih koji mrze “militarizaciju Hrvatske” ili Hrvatsku vojsku, ili one iz političke oporbe kojima se suprotstavljanje nabavi i trošenju novca na ratnu eskadrilu ionako čini kao dobar politički materijal za rat s vladajućima. Treba priznati da je do prije nekoliko mjeseci bilo malo onih koji bi uložili koju kunu u to da će ministar obrane Damir Krstičević uspjeti dovršiti posao nabave nov(ij)e eskadrile borbenih aviona za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Zadnje borbene zrakoplove Hrvatska je nabavljala još tijekom Domovinskog rata, a otad ni jednoj vladi, ni jednom ministru obrane nije uspjelo riješiti gordijski čvor i zamijeniti prastare MiG-ove 21 kojima su naši piloti radili borbena čuda tijekom rata, a nakon rata, sve dosad, radili čuda svaki put kada su poletjeli, te nakon leta uspjeli sletjeti “u komadu”. U MORH-u su dovršili odabir “najizglednijeg” aparata, a pronio se glas da je najbolje ocijenjena ponuda izraelskog F-16 Barak. Nakon što hrvatska Vlada, očekuje se, na kraju i potvrdi odluku o izboru aviona, i šira će hrvatska javnost saznati koliko će taj posao Hrvatsku i stajati. Eskadrilu ćemo otplaćivati vjerojatno kreditom na deset godina, uz vrlo nisku kamatu, a ako kao indicije shvatimo proračunski plan da se svake iduće godine za avione izdvoji u vojnom proračunu oko 360 milijuna kuna, pomnožimo to s deset i dobit ćemo otprilike nabavnu cijenu eskadrile.

Realno, to bi, čak i za Hrvatsku, bila vrlo “ugodna” cijena i razmjerno izdržljiva rata otplate, što svejedno neće spriječiti protivnike nabave borbene eskadrile da državni i vojni vrh optuže da su im “vojne igračke važnije od vrtića”. Zastupnik Gordan Maras (SDP), koji se producira kao najžešći protivnik nabave eskadrile, voli, poput nekih drugih zastupnika, s vojskom boriti se “vrtićima” protiv aviona, ali i tvrdnjama da taj novac treba uložiti u obrazovanje. Dakle, knjigama protiv aviona. Onaj tko nije populist jasno će i lako razabrati da ovdje ne ratuju avioni s vrtićima i knjigama, jer sve to zajedno spada u osnovnu infrastrukturu države, koja to nije samo na papiru. Jedno bez drugoga, pokazalo se u našoj povijesti, ne ide. I koliko god se protivnici eskadrile upinju u kritici, na trenutke dižući i histeriju tvrdnjama da će nabava eskadrile samo potaknuti novo iseljavanje mladih, koji su, eto, protiv militarizacije RH - činjenice govore suprotno. Naši se mladi u pravilu iseljavaju baš u one države koje su za njih prvjenci mira i sigurnosti. To su redom sve zemlje s jakim vojskama koje mnogo troše na obranu i sigurnost, a apsolutno sve imaju i moderne borbene eskadrile. Dakle, prema kriterijima protivnika nabave hrvatske eskadrile, to su visokomilitarizirane države poput Njemačke, Švedske, Švicarske, Norveške, Danske, V. Britanije, Francuske...

U nekima od njih mladići, a ponegdje i djevojke, i dalje idu u vojsku, a neke upravo vraćaju taj sustav od kojega su bile odustale. Nadalje, u tim zemljama se mnogo investira u vojsku i zato što je to jamstvo stranim investitorima za siguran biznis. EU pak i računovodstveno nabavu eskadrila više ne vidi kao trošak nego kao investiciju, pa će i u Hrvatskoj, bez obzira na izbor aviona, nabava eskadrile donijeti nove poslove i nove tehnologije. Zastupnik Maras stoga se ne treba plašiti jer će to biti možda i najsmislenije potrošenih 360 milijuna kuna proračunskog novca godišnje.   

Pogledajte i galeriju: Borbeni lovac JAS 39 Gripen stigao u hrvatsku vojarnu

Gripen
1/9

Komentara 158

DU
Deleted user
16:22 10.12.2017.

Puna potpora za novu zrakoplovnu eskadrilu. Ignorirajte ove trolove i komentirajmo pozitivno. Uvijek vijerni.

ZV
zvoneMZ
16:26 10.12.2017.

Matematika je jednostavna... Avioni jesu skupi, no argumenti tipa - "gradite vrtiće, škole i bolnice, a ne kupujte avione", ne pije vodu. Samo treba zbrojiti štetu iz domovinskog rata, koliko je tih vrtića, škola i bolnica uništeno i devastirano ii jasno je da snažna vojska, kao jamstvo sigurnosti i odvračanja, ustvari štedi novac baš za te ustanove. Štiti ih i odvrača potencijalne rušitelje istih. One koji tvrde kako novi rat nije izgledan upitao bih... Kad je u posljednjih petstotinjak godina ovaj prostor doživio 50 godina mira u komadu? Trebamo li se nadati kako je svijest svih naših potencijalnih agresora odjednom postala pacifistička? Možeš misliti.

HL
HV_LAKI102
17:22 10.12.2017.

Nesmijemo nikad vise dozvoliti da nas jedan Mesic,Racan,Pusicka,Josipovic,Stazic,Pupovac i ostali mrzitelji Hrvatske razoruzaju i ostave da Hrvatsku branimo goloruki kao devedesetih u Vukovaru, dok su oni pobjegli iz drzave ili se posakrivali po podrumima i danas to ponovo pokusavaju samosamo na drugaciji nacin,preko komunistickih medija i raznoraznih udruga koje se financiraju iz drzavnog proracuna,srasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije