Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.12.2019. u 09:19

"Ja sad nemam novca ni da vam kavu platim", rekao je novinarima koji su ga dočekali ispred stana

Obdukcija tijela 26-godišnje Veronike Pecolaj, koja je u četvrtak nešto prije 23 sata pronađena mrtva u stanu dr. Gorana Jusupa na obrovačkoj Obali hrvatskog časnika Senada Župana, potvrdila je da je uzrok smrti bio gušenje hranom...

Ovu tragičnu vijest, otprilike ovako sročenu, prenijeli su ama baš svi mediji. Razumljivo, jer epilog je to sumorne priče o nekadašnjem uglednom obrovačkom liječniku dr. Goranu Jusupu i njegovoj, lažnoj, medicinskoj sestri koji su dospjeli u fokus javnosti u travnju ove godine, kada su novinari emisije “Provjereno” svjedočili o njihovom skandaloznom odnosu prema pacijentima i kompletnom raspadu sustava u njegovoj ambulanti.

Naime, Jusupovi pacijenti novinarima Nove TV požalili su se na otežano ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu. U nekoliko mjeseci Jusupovu je ordinaciju napustilo oko 900 od ukupno 1300 pacijenata, a do dana današnjeg, ni nakon tri kruga natječaja, koji je sada otvoren trajno, nitko ne želi posao liječnika u Obrovcu. Premda je živjela s liječnikom, Veroniki nije uspio pomoći. Ugušila se pred njegovim očima, izdahnula na njegovim rukama. “Ona nije žvakala, samo je trpala u usta, zato se ovo i dogodilo”, izjavio je dr. Jusup, potpuno slomljen.

Veronika i Goran imali su jedno drugo na ovome svijetu i to je, uglavnom bilo sve što su imali. Nakon što ju je “spasio iz bolnice na Ugljanu”, na tragičan način okončana je jedna velika ljubavna priča s elementima grčke tragedije o kojoj nitko neće pisati knjige, o kojoj se neće snimati filmovi, koja će biti, kao što je i bila u travnju, tek dva-tri dana udarna medijska vijest.

“Garnirana” podsmijehom, ruganjem na račun bolesnih ljudi i optužbama na račun novinara za lešinarenje, premda su prokazivanjem nakaradne situacije u obrovačkom Domu zdravlja zapravo željeli utrti put institucijama koje do tog trenutka nisu obavljale svoj posao, a u tome su ostale dosljedne i danas. Obrovac nema liječnika, Veronika je mrtva, a dr. Jusup teško bolestan, nezaposlen i sam.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u travnju ove godine donio je odluku o raskidu ugovora sa specijalističkom ordinacijom obiteljske medicine dr. Jusupa i otada je bez prihoda. Je li se obratio Zavodu za zapošljavanje i ishodio kakvu naknadu? Javnosti je ostalo nepoznato, ali odgovor se dade iščitati iz izjave otprije nekoliko dana. “Ja sad nemam novca ni da vam kavu platim”, rekao je novinarima koji su ga dočekali ispred stana nakon tragične Veronikine smrti.

Premda sam o tome nije govorio, njegovi su suborci svjedočili kako je tijekom Domovinskog rata bio na prvoj crti bojišnice u sastavu 112. brigade, a prije toga u Starigradskoj satniji. Priča se kako je dr. Jusup na leđima nosio ranjene mještane Lovinca preko Velebita, pod punom vatrom i raketiranjem aviona, liječio ih bez lijekova i operirao bez anestezije.

Požrtvovan je bio i kao civilni liječnik, pa se mještani prisjećaju kako im je godinama bio na raspolaganju i danju i noću. Je li se itko od mjerodavnih zauzeo za, sada već teško bolesnog dr. Jusupa, pomogao mu prikupiti dokumentaciju za prijevremenu, invalidsku, bilo kakvu mirovinu? Je li mu se ikada itko obratio iz Ministarstva branitelja, ponudio mu makar jednokratnu novčanu pomoć? Za Veroniku je kasno, ali tko će sada pomoći dr. Jusupu?

Komentara 7

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
10:44 11.12.2019.

Liječnik Jusup boluje od neizliječive progresivne bolesti gdje postepeno otkazuje motorički sustav. Liječnička komora vodi teške pregovore o plaćama liječnika ali vjerujem da je već trebala poslati svog pravnika i nekog kolegu liječnika kako bi vidjeli što mogu pomoći odmah. Zatim ministarstvo branitelja se fokusiralo na proširenje prava bosanskih branitelja a ovog liječnika koji je branio Hrvatsku na hrvatskom tlu i u postrojbama koje su osnovane na tlu Hrvatske niti da pogledaju. Vjerujem da su i komora i ministarstvo zatrpani raznim poslovima, ali ovo je hitan slučaj i Luetić i Medved, obojica iz malih sredina, mogu razumijeti i pokrenuti rješavanje problema ovog liječnika branitelja u zabiti Obrovca i pomoći mu kao dužnosnici ali i kao katolici. To je osnovna ideja ljubavi Isusa Krista, pomaganje potrebitima i ljudima koji pate. Molim i Luetića i Medveda da preispitaju svoje dužnosti kao dužnosnici ali i svoju vjeru u Isusa Krista i neka ne iznevjere svoju državu i svoju vjeru u vrijeme došašća.

Avatar lasta mala
lasta mala
09:45 11.12.2019.

Nitko!Dok ga ne pronađu jednog jutra kada bude kasno.I onda se mi nazivamo ljudima...

AL
Alkana
15:51 11.12.2019.

Zaista je sramotno ostaviti dobrogčovjeka i dobrog doktora, ovako teško bolesna od MS, bez ikakve pomoći, liječenja, terapije i novca. Vjerojatno nije više ni u stanju nešto od toga za sebe tražiti. A susjedi? Mještani? Crkva i Caritas? Gdje ste?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije