Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dean Šoša

Za Treći traži kviz, TV instrukcije, emisiju o psihologiji...

dean šoša
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
06.05.2014.
u 08:07

Televizijski gledatelji koji očekuju da im se i odabirom ponuđenih sadržaja na malom ekranu ukazuje poštovanje, od rujna 2012. imaju svoju televizijsku oazu...

Televizijski gledatelji koji očekuju da im se i odabirom ponuđenih sadržaja na malom ekranu ukazuje poštovanje, od rujna 2012. imaju svoju televizijsku oazu. To je Treći program Hrvatske televizije. Emisije toga programa, teme koje one obrađuju, voditelji i sugovornici koji se u njima mogu čuti te način na koji se u tim emisijama razgovara, vrhunski i antologijski filmski i dramski ciklusi iz raskošnog HTV-ova arhiva... - sve to gledatelju daje na znanje da tamo na HTV-u postoji netko tko točno zna tko činu publiku takvog programa i komu se on obraća. Stoga toj publici daje upravo ono uz što se ona na vrlo pametan, profinjen i dostojanstven način informira, educira, opušta, uživa, nadograđuje i osjeća zadovoljno. To je publika koju toliko ne zanima i ne fascinira ukrasni papir u koji je nešto umotano, već upravo ono što je umotano - sadržaj. Zato joj previše i ne smeta brojnost studijskih emisija i njihova starinska, gotovo asketska scenografija, polagani, dugi i krupni potezi kamerom. Jer gledatelji HTV-a 3 znaju da i s ono malo novca koji je tom programu na raspolaganju njegova urednička ekipa čini puno malih čuda koja razbuđuju i intrigiraju i mozak i dušu.


Traže se art sadržaji

A na čelu tog inventivno-nostalgičnog stvaralačkog tima nalazi se glavni urednik HTV-a 3 - Dean Šoša, koji je uz taj program vezan od samog njegova početka, najprije kao koordinator programa, a već više od godinu dana kao programski šef. Svjestan okolnosti u kojima radi (a odnose se na novac), ali i ideja koje ima i koje želi oživiti na ekranu, vrlo iskreno objašnjava zašto se odlučio za vizualno skromniji, a sadržajno bogatiji i moćniji pristup.

– U dvojbi imati jednu veliku, visokobudžetnu, raskošnu emisiju, možda i izvan studija, ili sedam manjih, niskobudžetnih studijskih emisija zanimljivog sadržaja, odlučujem se za ovo drugo. Naravno, htio bih u programu imati neku jaku i skupu emisiju, no sad za takvo nešto nema mogućnosti. Kada ih bude, možda će na i Trećem biti neki “ples s književnicima” ili “pjevanje s arhitektima” , kaže Šoša.

A na prošlotjednoj sjednici Vijeća HRT-a, gdje se raspravljalo o suradnji HRT-a s vanjskom produkcijom, Šoša je prisutne zaintrigirao rečenicom kako je HTV 3 na prije neki dan završenom natječaju zatraženim projektima učinio svojevrstan pionirski pothvat. Zamoljen da pojasni o čemu je točno riječ, otkrio nam je zapravo što bi to novo od jeseni moglo biti na programu.

– Kako moramo emitirati određeni postotak sadržaja iz vanjske produkcije, sad smo prvi put od nezavisnih producenata zatražili zahtjevnije, art-sadržaje. Dosad su vanjske produkcije bile sinonim za velike produkcije, poput sapunica, serija, drama. A mi smo napravili pomak i zatražili emisiju iz filozofije, kviz znanja i pet različitih kratkih formi: portrete strip-autora, duhovite portrete filozofa, kratke priče o suvremenim tehničkim otkrićima (koja će za 10-20 godina promijeniti percepciju znanosti, obrazovanja i umjetnosti), TV instrukcije iz logike, matematike, povijesti i umjetnosti te duhovite sažetke klasičnih romana. Jedini uvjet za sve ove zatražene projekte je da to bude nešto što dosad nije viđeno na HTV-u – kazao nam je Šoša dodavši kako bi emisija o filozofiji išla jednom tjedno, subotom oko 22.30, trajala bi 45 minuta i to je jedino što je zadano, a sve ostalo je na predlagatelju koji ima potpunu slobodu u razradi te ideje. Kviz, od 60 minuta, na programu bi također bio jedanput tjedno u prime timeu. Preostalih pet navedenih kraćih formi trajalo bi od pet do 10 minuta, a emitiranje ovisi o pristiglim ponudama i broju predloženih nastavaka.


Bezvoljni producenti

– Ključno je da sam ovim pozivom i natječajem htio usmjeriti nezavisne producente na područja kojima se do sada nisu bavili. Iako je najveća opasnost da se nitko ne javi s prijedlozima, jer rezultate natječaja još ne znam, očekujem da će se netko ipak pronaći u tome, posebno u ovo vrijeme opće besparice i nedostatka posla u kulturi, optimističan je šef HTV-a 3. Dodaje da i ako stigne samo jedan prijedlog, ne bude li valjao, neće biti prihvaćen.

A dosadašnja praksa nije baš sjajna. Od pokretanja, Trećem su programu pristigle tek dvije-tri ideje iz vanjske produkcije. – Na producentskoj sceni kao da vlada bezvoljnost. Možda ljudi misle da je ovdje malo novca pa im se ne da za to raditi, kaže Šoša.

>>Mirjana Rakić ravnateljica HTV-a, Dean Šoša glavni urednik

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Bojko
Bojko
09:06 07.05.2014.

HRT3 treba biti kao nekad HTV3!! Muzika, serije, dokumentarci, nikad nećemo prežaliti taj kanal, i političku odluku da se ugasi, tj. frekevencija prepusti smeču od RTL-a... To što "kultrunjaci" imaju kanal za sebe, to bi moralo biti cool? Ma nemojte, oni su tako i tako paraziti, večina, cicaju proračun, od te silne kulture kojom zraće, što mi imamo od toga, ništa. Sami neradnici. Ja plačam porez, ja priređujem, i kad već plaćam i pretplatu, onda napravite taj kanal privlačan svima, a ne nekim 0,03 % gledatelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije