Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.10.2017. u 11:30

Prekršiti na ispravan način! Hrvatski slučaj Horvatinčić nešto je upravo na tome tragu

Pravi kreten je inteligentan, napisao je novinar Francesco Merlo još 2011. godine, a sada je objavio knjigu “Slogovnica nesporazuma” u kojoj je iznio niz primjera, i to ne samo iz političkog života. Jedna od najupotrebljavanijih riječi danas u politici je “transformacija” ili “transformizam”, a slijede izrazi “identitet” (pitanje je što tko podrazumijeva pod time) ili “referendum” itd. Što da se kaže o rečenici, primjerice, pacijent je mrtav, ali nismo pogriješili u proceduri?

Transformizam se u talijanskoj politici pojavljuje još 1880. godine, u već ujedinjenoj Kraljevini Italiji, a upotrebljavaju ga i parlamentarci ljevice i parlamentarci desnice, a sve češće objavljivan je i u tada osnovanim listovima, kao što je Corriere della Sera. I danas se ta riječ upotrebljava premda može značiti i sve i ništa. Upravo zbog toga se i upotrebljava, jer je svatko može tumačiti prema vlastitoj želji. Dalaj-lama je govorio da treba dobro naučiti pravila da bi ih se moglo prekršiti na ispravan način. Prekršiti na ispravan način! Hrvatski slučaj Horvatinčić nešto je upravo na tome tragu. Giovanni Giolitti, talijanski političar koji je živio na prijelazu 19. u 20. stoljeće, govorio je da se “zakoni za neprijatelje i jadnike primjenjuju, a za prijatelje i moćnike tumače”.

Pravi kreten je, kako kaže Merlo, inteligentan, zna, dakako, engleski (upotrebljava izraze kao što su network, family, cool, friendly...) i ništa ne čita jer mu je dovoljno slušati svoga istomišljenika u televizijskoj talk emisiji. Ubojito oružje kretena je to što on nije nikada previše neuk (ah, nema više onih mirisa kao nekada... otišao je u raj veliki Steve Jobs koji nas je naučio životu...).

Održiva glupost, kao održivi razvitak... samo što govoriti o gluposti, dakle ići protusmjerno jer se ta riječ stalno upotrebljava kada se želi nečiji uradak poniziti, umjesto da se upotrijebe argumenti za ili protiv nečega, može navesti na to da te proglase glupim.

Vrtimo se ukrug, kao što nas uči “Kvaka 22” (“Catch 22”), satirički roman Josepha Hellera, gdje ratni zrakoplovci promišljaju kako “tko je lud može pitati da ne leti, ali tko pita da ne leti, nije lud”.Živimo li u nekoj vrsti kretenokracije?

Komentara 4

DU
Deleted user
15:27 22.10.2017.

Svi su pred zakonom jednaki, ali zakon nije jednak prema svima! - valjda je to autor htio poručiti... Prvi dio ove fraze je imperativ za naučavanje pravnih znanosti na PF, to se tamo bifla sve u 16, a drugi dioo - selavi, napisalo bi se na srpsko-francuskom. Kao što vele u Beogradu tamošnji drotovi i odvjetnici - ne gleda se što se desilo, nego kome se desilo... Inače, sve to lijepo napisano, puno povijesnih poučaka i "cveba", ali našem moćniku koji je sada u bijegu pred hrv. pravosudnim instancama bi hrv. isljednici i državni tužitelj mogao biti najmanja briga u životu. Mene bi užasno zabrinulo što predsjednik Ruske Federacije Putin spominje moj slučaj pred novinarima, kao zafrknuće ruskih drž. banaka reda veličine > 1 mlrd eura. A oni imaju svoje ljude, ti pak imaju svoje kišobrane i vrećice čaja sa sobom.

BA
bakulušić
16:45 24.10.2017.

Hrvatska nije izuzetak a to potvrđuju riječi jednog mudrog čovjeka ( nije Hrvat) koji reče: - Zakoni su kao paučina koju velike muhe probijaju a male se u nju hvataju! Hrvatska nije izuzetak iako nam netko pokušava dokazati da jest.

TR
tramontana
15:44 22.10.2017.

Dok Hrvatska bude smdila po političkim smrdljivcima, a još i velikim hrvatima katolicima, koji su bili miljenici smrdljivih političara , dotle neće biti pravde ni napretka. Dok se tu bandu ne osudi i oduzme imovina i HRVATSKA ĆE SMRDITI, a mladost bižati tražeći čistiji zrak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije