Naslovnica Premium Kolumne

Za dobru stvar nikad nije kasno, a borba za novinarstvo uvijek je dobra

Demokratskog društva nema bez slobode govora, a slobode govora nema i ne može biti bez slobodnih medija.
03. ožujka 2019. u 08:12 6 komentara 186 prikaza
Prosvjed novinara
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Novinarski prosvjed pod nazivom “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo” u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva pokazao je da za hrvatsko novinarstvo ima nade. Da još nije kasno da se stvari počnu mijenjati nabolje.

Prosvjed u Opuzenu OPUZEN Stanovnici Neretve: 'Dosta nam je! Djeca umiru radi sustava i pojedinaca'

Bilo je na prosvjedu kolega iz svih hrvatskih medija, iz svih dijelova Hrvatske, stigle su čak i kolege iz Srbije, BiH i Slovenije. Nekima je gore, nekima bolje, nekima neizdrživo. No svima je kristalno jasno da je krajnji čas da se kaže kako je dosta ugnjetavanja novinarstva i gušenja sloboda novinara. Snosimo li i sami krivnju za aktualno stanje?

Jesmo li se prije trebali pobuniti, izići na ulicu za one koji su prvi došli na red? Jesmo. No za dobru stvar nikad nije kasno, a borba za slobodu novinarstva uvijek je dobra stvar. Jer uređene države i demokratskog društva nema bez slobode govora, a slobode govora nema i ne može biti bez slobodnih medija.

Petruševec DRUŠTVENE NAPETOSTI Stanovnici Petruševca prosvjedovali protiv useljavanja Roma

Bilo je u toj povorci i nešto malo političara, uglavnom oporbenih. Nadajmo se ne zbog vlastite promocije i nadajmo se da su neki među njima i sami konačno shvatili što znači sloboda medija. Bilo je tu i “običnih” građana, što ohrabruje jer su i obični građani oni koji moraju pokazati da su im bitni slobodni mediji na kojima nitko ne drži svoju šapicu, u kojima nema cenzure i autocenzure. Koji su njihova sedma sila.

Mi doista živimo, kako su jučer poručili iz HND-a, u zemlji u kojoj novinar može biti osuđen jer je izrekao ili napisao istinu, u zemlji u kojoj se u ovom trenutku vodi više od 1160 tužbi protiv novinara i medija, u kojoj javna televizija tuži i vlastite novinare i medijske kuće pa i Hrvatsko novinarsko društvo, u kojoj medije pritišću i politika i oglašivači, u kojoj se ne poštuju medijski zakoni i u kojoj nema ozbiljne medijske politike.

Prosvjed novinara Prosvjed u Zagrebu Novinari zahtjeve predali premijeru i Vladi: Mi ćemo našu profesiju nastaviti braniti i dalje

Novinari zato od premijera i traže regulaciju medijske politike kojom bi se osigurala sloboda novinarstva i dokinula cenzura, prekid zloupotrebe sudskih tužbi, zaštitu novinara koji javno upozore da su izloženi pritiscima zakona, depolitizaciju Vijeća za elektroničke medije, procesuiranje napadača na novinare... Nemojmo im dopustiti da nas ignoriraju!

Prosvjed novinara u Zagrebu

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar trigger_happy
  trigger_happy:

  Nakupina beskorisnog i parazitskog šljama. Skup neprofesionalnih aktivista i džabalebaroša koji traže još veći priljev državnih para u svoje bezobrazne džepove

 • dosadno:

  Nije ovo nikakav skup hrvatskih novinara nego skup onih koji bi da sve bude po njihovom. Pogledajte "zvučna" imena i prisutne političare i sve je jasno. Ne bore se oni protiv jednoumlja, nego za svoje jednoumlje. Zato nisu ništa bolji ... prikaži još!i od onih protiv kojih su kao.

 • speak_loud:

  Toliko im je stalo do slobode govora, ali samo dok je u njihovom interesu. Inače, ovdje je novinarka "slobodno" napisala hrpu budalaština.