Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.03.2018. u 10:24

Populisti neinformirano straše najavama rasta cijena nakon konverzije u euro, što nikako nije točno jer prema statistikama u zemljama koje su uvele euro, cijene nisu porasle u značajnijem obliku (prosjek rasta je svega 0,23 posto).

Posljednje ankete pokazuju da 60 posto Hrvata ne želi euro, a Vlada uporno objavljuje sve ambicioznije planove da ga uvede. Kao da govori različitim jezikom.

Građani su u strahu već desetak godina od raspada EU, nestabilnosti eura, grčkih i ostalih problema. Dobiva se dojam da nema intelektualca u Europi, a u Americi pogotovo, koji nije rekao da sumnja u projekt eura. Ili da nije moguća monetarna, ako nema fiskalne unije, što je elementarna ekonomska glupost, premda bi bilo bolje da ona postoji. Često se ističe da uvođenjem eura plaćamo cijenu suverenosti – na apoenima će biti manje hrvatskih povijesnih ličnosti. Treba reći da se time monetarni suverenitet ne gubi nego, naprotiv, jača. Naime, danas smo objekt svih politika jer štedimo u eurima i razmjenjujemo robe i uslugama u toj valuti, a nikakav utjecaj na njeno emitiranje nemamo. Uvođenjem ove valute odlučujemo o onome o čemu jučer nismo mogli.

Populisti neinformirano straše najavama rasta cijena nakon konverzije u euro, što nikako nije točno jer prema statistikama u zemljama koje su uvele euro, cijene nisu porasle u značajnijem obliku (prosjek rasta je svega 0,23 posto). 
Uostalom, oko 75 posto domaće štednje je u eurima, dok je za tu valutu vezano gotovo tri četvrtine ukupnih dužničkih obveza.

Uvođenje eura donosi niže kamatne stope za građane, tvrtke i države. Nestat će troškovi konverzije od stotinjak milijuna eura godišnje, što će ostati u džepovima domaćih tvrtki, jer će taj iznos turisti trošiti, umjesto da plaćaju konverziju.

Mlađi su pogotovo za jer su otvoreni i žele djelovati i studirati vani, sudjelovati na razmjenama, a upravo će euro ojačavati njihove ekonomske veze, pa i moguće razmišljanja o ulaganju ili povratku u zemlju. Hrvatska s eurom će biti atraktivnija zemlja nego je to danas.


Ali, euro nije stvar glasanja nego zadovoljavanja kriterija. Koje Hrvatska samo formalno ispunjava.
 Premda temeljene odrednice Mastriškog sporazuma trenutno praktično ostvaruje, kako to ističe ministar financija, Hrvatska će vrlo teško u idućih pet godina uspjeti izdržati u smanjivanju razlike tekućeg i javnog duga s onim koji je maksimalno dopušten da bi se ušlo u eurozonu.

Dakle, Hrvatska tek treba zadovoljiti kriterije, da bi se otvorila vrata. Koliko je demokratski reći da nešto nećemo, što uostalom i ne možemo imati. Apsolutno je jasno da je zapravo najbitniji trenutak za Hrvatsku, nakon osamostaljenja, bio ulazak u Europsku uniju, kao i osnovni element djelomične ekonomske stabilizacije, a ne neke posebne mjere domaćih aktera.
 Iskustvo samostalnog vođenja monetarne politike dugo četvrt stoljeća je iza nas. Dovoljno za shvatiti da je euro, kao što je bio i ulazak u EU, najvažnija stvar za naše discipliniranje i konačno ekonomski oporavak kakav zaslužujemo.

Komentara 3

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
13:08 22.03.2018.

A da? Zato je Poljska puna Slovaka koji dolaze u nabavku prehrambenih proizvoda ? Zato što ih je Euro silno usrećio?

SN
snovakor
14:22 22.03.2018.

E sada već kolumnaši podučavaju Ekonomiju ... samo za početak, kada je Njemačka uvela Euro, piva je u markama koštala 3 DEM u prosjeku ... a kada je došao Euro, onda je bila ni više ni manje 3 Eura .... danas je skoro pa 2x toliko ... ali tu ima još mnogo drugih stvari ... npr. auti - prosječni auto, koštao je oko 20.000 DEM ... danas je taj isti auto toliko u Eurima ili malo više ... što znači, da je 100% od prije ... a plaće im nisu narasle za 100% ... ne, ostale su slične ,iz 3500 DEM .. spale su na 1500 Eura .. i proporcionalno sve ostalo ... uopće nije istina, da je uvođenje Eura dobra stvar. Jedina pozitivna stvar u tome je što se može koristiti ista valuta na nekom prostoru, sve ostalo su negativne stvari. Zašto se UK hoće maknuti iz EURO zone ... zbog jačanja svog gospodarstva koje u zadnjim godinama ispod EU stagniralo i padalo ... a dok je bilo samostalno, bili su jaki. A kod nas, uvodimo Euro, a plaće stoje ili ih uvećavaju za 20-30 kn i hvale se kako su obogatili narod s milostinjom.... Politika i oni koje se igraju unutar tog sistema ne razumije što znači Ekonomija i kako podići kvalitetu života u državi ..zapravo ne razumiju osnovu a to je, zašto to uopće uraditi !!

ŠO
Šokac1
18:09 22.03.2018.

Cijena gubitka suverenosti bila bi zanemariva samo zbog smanjenja hrvatskih povijesnih ličnosti na apoenima; na žalost, cijena je astronomska, jer bi Hrvatska izgubila nadzor nad primarnom emisijom i postala čamac bez vesala na nemirnom moru "Eurolanda". Dalje, nikakvog utjecaja naa emitiranje eura nećemo imati (niti će nas itko pitati) jer hrvatski udio u ukupnoj masi eura bio bi samo 0,03% odnosno 3 promila - dakle, iluzorno je i govoriti o nekakvom odlučivanju u kreiranju monetarne politike "Eurolanda" tj. EU-a. Ima toga još, ali i ovo su čvrsti razlozi da zadržimo (stabilnu) kunu što dulje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije