Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Za 4,5 mlrd. kuna javnost je zaslužila barem objašnjenje

Ministarstva i vlade proteklih godina nisu reagirali na izvješća o nenamjenskom korištenju avansa i kredita a ne čine to ni danas
14. ožujka 2019. u 10:18 6 komentara 1173 prikaza
uljanik
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Koliko će državni proračun morati platiti po jamstvima koja je hrvatska država dala brodovlasnicima za njihove avanse Uljaniku i 3. maju, sudeći po ishodu sastanka koalicijskih partnera u utorak, ne zna ni sama Vlada premijera Plenkovića.

Boris Miletić BRODOGRADILIŠTA IDS: Nevjerojatno je da Vlada još uvijek analizira Uljanikove brojke

No, sigurno je da to neće biti manje od četiri i pol milijarde kuna. Malo je reći da je hrvatska javnost time ogorčena.
“Mi se polomimo da bismo od države dobili 20-30 tisuća eura za neki uređaj ili za sudjelovanje u nekom projektu”, kaže mi jedan vrhunski hrvatski znanstvenik, “a brodogradilišta toliko ‘spale’ za vrijeme marende”.

Ne treba ni govoriti što bi za četiri i pol milijarde kuna dotacija dali, recimo, hrvatski tekstilci, ili nakladnici knjiga, ili tehnički fakulteti. Golemu poreznu reformu aktualna Vlada je poduzela da bi gospodarstvo rasteretila za samo dvije milijarde kuna, a sada više no dvaput toliko mora platiti samo za Uljanikove gubitke. No to nije ono najstrašnije.

Strašno je da Uljanikovi zaposlenici, bivši i sadašnji direktori, radnici, sindikalni čelnici, ne pokazuju nikakvu svijest o tome da su hrvatskim poreznim obveznicima uzeli i potrošili četiri i pol milijarde kuna koje nisu zaradili i koje nisu smjeli potrošiti. A još više od toga zaprepašćuje da nitko od političara ne poteže pitanje odgovornosti Vlade za te monstruozne proračunske gubitke. Zašto?

Zdravko Marić Ministar financija Zdravko Marić: Kako opravdati dodatnih 10 mlrd kuna za Uljanik?

Da aktualna vladajuća koalicija nastoji te gubitke “dedramatizirati” nije neočekivano jer ona bi na stup odgovornosti najprije morala pribiti samu sebe, svoje ministre i ministarstva, državnu reviziju, državne tvrtke Uljanikove dioničare, a tek potom Uljanikovu Upravu i revizore.

Sa svakom odlukom o davanju državnoga jamstva naručiteljima Vlada je obvezala brodogradilišta da joj svakoga mjeseca dostavljaju detaljna izvješća o namjenskom korištenju avansa i kredita za koje su državna jamstva odobrena. Ta izvješća primala su ministarstva gospodarstva i financija Vlade premijera Plenkovića i ona su morala vidjeti da se novac ne koristi namjenski, morala su odmah reagirati i obustaviti izdavanje novih jamstava. No, ona to nisu činila. A zašto oporba ne traži sazivanje saborskog istražnog povjerenstva, zašto ona ne traži odgovornost i kažnjavanje tih ministarstava i njihovih službi?

Oporba je, naime, imala više sreće nego pameti pa su jamstva Uljaniku i 3. maju iz vremena njezine vladavine gotovo sva vraćena državi neprotestirana.

Koalicijski partneri žele donijeti konačnu odluku na temelju točnih izračuna o tome koliko će stajati stečaj, a koliko restrukturiranje Uljanik grupe Sastanak koalicijske većine Horvat dobio zadatak izračunati koliko može koštati stečaj Uljanika

Ali, u propasti Uljanika ni oporba nije prošla neokrznuta: njezino zadnje jamstvo bilo je za brod jaružar koji još nije završen i isporučen pa bi na naplatu moglo doći i njegovih 1,7 milijardi kuna. Na sve to imamo i šlag za kraj.

Ne samo da ministarstva i vlade proteklih godina nisu reagirali na izvješća o nenamjenskom korištenju avansa i kredita za koje je Republika Hrvatska dala jamstva, nego ona to ne čine ni danas.

Veliko hrvatsko brodogradilište već šest mjeseci odbija Vladi dostavljati izvješća o namjenskom korištenju državnih jamstava i svi nadležni u Vladi to znaju, ali nitko na to nije ni trepnuo.  

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • ddh:

    Novinari u Hrvatskoj su jedan slucaj za psyhijatriju. Uljanikom je cijelo vrijeme vladao IDS, a kriv je Plenkovic, restrukturirali i spajali Uljanik i 3.Maj su predvodili i provodili Milanovici, Komadine i IDS-ovci, a kriv je Plenkovic, Jamstva su davali Milanovic ... prikaži još! i drugovi, a kriv je Plenkovic. Ta medijska paranoja gdje je Plankovic kriv za sve sto je naslijedio, je sizofremija pokvarenosti i stranacka u korist ljevice prisutna prostitucija u medijima. Ista je stvar u odnosu na separatiste iz IDS-a i tih pokvarenih medija. Pred ocima svih tih medija razni Jakovcici, Miletici i drustvo zele zemlju Istru, masu sa istarskom putovnicom, pregovaraju sa Legom Nord o pripajanju Istre Italiji, a sada kada traze milijarde koje su sami sa od nijh kontroliranom upravom Uljanika profuckali, odjedamput pricaju o "nasoj hrvatskoj brodograadnji" i nitko to od tih pokvarenih medija ne vidi. Ali znaju, da je Uljanik propao radi Plenkovica. Vece podlosti nego sto je ima u tim medijima ne moze postojati. I sa tim i takvim medijima nece Hrvatska nikada otici naprojed. Ti mediji su vece zlo za Hrvatsku, nego je ta bila srpska agresija koju danas razni Stankovici progsavaju gradjanskim ratom Ima samo jedna rijec za te medije, a to je jedno veliko FUJ.

  • stefj:

    Ajde, neko objašnjenje treba dati, u tome se slažem. No budući da se prije financirao iz države, a nije se restrukturirao kada je trebalo, naravno da je sve krenulo nizbrdo bez državnih potpora... I onda se krenulo financirati tipičnom Ponzijevom ... prikaži još! shemom, gdje se uzimala lova unaprijed, plaćali su se kamate i penali, a kada se više nije moglo, čak se uništilo i drugo brodogradilište koje je bilo restrukturirano... A gdje je lova odlazila? Pa imate masno plaćen management (koji je nabavljao lovu naplaćujući brodove koji nikada neće biti isporučeni), imate radnike od kojih većina radi u administraciji (od 4500, preko polovica je radila u administraciji, a 3. maj je bilo brodogradilište sa 68% zaposlenih u administraciji, najviše na svijetu) i imate dobavljače koji su politički podobni i masno zarađuju na prepreodaji uvozne robe... Naravno, da bi sve to funkcioniralo, imate i političku podršku da biste dobili jamstva za sve te silne avanse i kredite. I onda dolazi do toga, da imate spregu SDP/IDS s "privatnim" sektorom gdje se svi namiruju iz proračuna... Da li će se nekome ovdje uspjeti dokazati krivnja? Pa Brodosplit je funkcionirao vrlo slično, sve narudžbe za materijalom koje su stizale u nabavu samo su prefaksirane u Brodomerkur, niti se provjeravala cijena, kvaliteta, ništa... I je li netko radi toga stradao? Naravno da nije, još smo imali sindikate i medije koji su napadali Debeljaka kada je to krenuo sređivati...

  • tratincica68:

    Ajde dajte im jos 50 milijardi.ima hr para ko blata.ima nas 280 milijuna.ka amerika smo