Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Woody Allen

Oskarovac na crnoj listi zbog podrške Weinsteinu

Woody Allen sa Soon-Yi Previn koju je posvojio pa se njome oženio
Foto: Alessia Paradsi/Press Association/PIXSELL
1/4
29.11.2017.
u 19:41

“Trebamo izbjeći situaciju da svaki muškarac, kad namigne ženi, mora ići po odvjetnika”

Da umjetnost najčešće oponaša život, zbilja je istinito, barem na primjeru slavnog američkog redatelja, scenarista, glumca, humorista i pisca Woodyja Allena, čiji se najnoviji film “Kišni dan u New Yorku” u prvim tjednima snimanja već našao u središtu skandala zbog neprimjerene odraslo-tinejdžerske afere, u kakve je i sam 81-godišnji filmaš cijeli život bio upleten. Naime, u ulozi sredovječnog muškarca je britanski glumac Jude Law (44) i njegova mlađahna ljubavnica, 15-godišnja konkubina, koju glumi 19-godišnja Elle Fanning, a sve krene nizbrdo kada ga njegova “filmska supruga” Rebecca Hall optuži za nedoličnu aferu i silovanje.

Gotovo je identične optužbe Allen iskusio na svojoj koži: 1992. buknuo je skandal kada je njegova tadašnja partnerica, glumica Mia Farrow, otkrila da je redatelj u paralelnoj vezi s 34 godine mlađom, usvojenom kćeri Soon-Yi Previn, podrijetlom iz Koreje. Allen je tada bio na početku pedesetih godina, Soon-Yi imala je tek osamnaestak, no ni skandal isprepleten s incestom, ni velika razlika u godinama, ni optužbe na račun njegove pedofilije, nisu ga spriječili da mu 1997. nekadašnja kći postane treća supruga, s kojom će uskoro proslaviti 20. godišnjicu braka. Sada već vremešni redatelj, o čijoj posebnosti i kreativnosti na području sedme umjetnosti svjedoče i nagrade poput četiri Oscara (tri za scenarije za Annie Hall, Hana i njezine sestre i Ponoć u Parizu i jedan za režiju Annie Hall), deset BAFTI i dva Zlatna globusa, očito se smirio protekla dva desetljeća uz suprugu i dvoje usvojene djece, ali svojim filmovima i izjavama itekako i dalje diže prašinu u javnosti.

Zašto voli mlađe žene

– Sa Soon sam imao očinski odnos. Volim njezinu mladost i energiju, ona je jednostavno procvjetala, a sretan sam što sam joj bio potpora i dao nevjerojatno puno savjeta u njezinim izborima i ona se odlučila odužiti se, što je na kraju ispalo vrlo sretno za oboje. Moji su osjećaji uvijek bili vrlo snažni i sa Soon je od početka bila ozbiljna stvar, godinama smo skupa i mogu samo reći da su to najbolje godine moga života – izjavio je Allen u jednom od rijetkih intervjua.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Istupanja u medijima izbjegava ponajviše zbog pitanja “zašto voli mlađe žene” – koje mu, kako priznaje, uopće nije jasno. Iako je itekako očito u većini njegovih filmova, u kojima često uplete biografske motive i sam najčešće glumi neurotičnog Njujorčanina, da je okosnica ljubavna veza starijeg muškarca i dosta mlađe žene: počev od 1979. i filma “Manhattan” u kojem sam Allen glumi 42-godišnjeg televizijskog pisca koji hoda sa 17-godišnjom srednjoškolkom Tracy (Mariel Hemingway) do ovog najnovijeg. I u njegovim “Muževima i ženama” iz 1992. tada 28-godišnja Juliette Lewis treba zavesti 55-godišnjeg Allena, u Moćnoj Afroditi 1995. tada 58-godišnji redatelj je u filmskoj romansi s 27-godišnjoj Mirom Sorvino i 29-godišnjom Helenom Bonham Carter, kao 59-godišnjak snima romantičnu komediju “Svi kažu volim te” u Veneciji s tada 29-godišnjom Julijom Roberts, a u “Hollywoodski krajevi” tada 67-godišnji Allen u romantičnoj je vezi s tada 33-godišnjom Debrom Messing. Unatoč svemu, za razliku od muškaraca koji prezirno gledaju na njegove mizerne honorare, nijedna glumica nije odoljela glumiti u Allenovu filmu, možda i zato što je od 13 žena u njegovim projektima čak šest dobilo Oscare. Zanimljivo je da glumci ne moraju proći audiciju za Allenov film: on ih pozove na razgovor i nakon nekoliko minuta predloži da surađuju ili ne (baš kao što je za posljednji film pozvao pjevačicu Selenu Gomez).

– Moj set je dosadan. Ništa zanimljivo se ne događa i ja gotovo ni ne razgovaram s glumcima – otkrio je redatelj, kojega ne zanima ni osobni život glumca ni čavrljanje, nego u pauzama snimanja svira klarinet. Veliki je zaljubljenik u jazz i svira klarinet u Eddy Davis New Orleans Jazz Bandu svakog ponedjeljka u hotelu Carlyle u New Yorku, a često odlaze i na gostovanja na festivale.

– Nisam neki luđak kao što mnogi misle, da sam neurotik i pun fobija. Vrlo sam prosječan čovjek iz srednje klase, ujutro se budim i doručkujem sa ženom i djecom, pišem, odlazim na snimanje, vježbam klarinet, pratim košarku… ništa neobičnog nema u mom životu – rekao je Allen, čije situacije i izjave to opovrgavaju. Pogotovo ona nedavna kada je za posrnulog hollywoodskog moćnika i “seksualnog predatora”, kako ga vole nazivati američki mediji, inače svog prijatelja Harveya Weinsteina rekao:

– Cijeli slučaj oko Weinsteina je vrlo tužan za sve koji su u njega upleteni: tragičan je za jadne žene, a i tužan za Harveya, čiji je život potpuno u neredu. U ovakvim situacijama nema pobjednika i tragično je kroz što sve moraju prolaziti te jadne žene, no važno je izbjeći situaciju progona vještica i poziva na javni linč, da ne mora baš svaki muškarac, ako namigne ženi u uredu, odmah trčati po odvjetnika.

Vratio mu uslugu

Ova izjava nije Allena koštala samo medijskih napada, uključujući i vlastitog sina Ronana Farrowa, koji je za New York Times intervjuirao 13 žena koje je seksualno zlostavljao Weinstein, nego i otkazivanja predstava. Tako je kazališna trupa Bainbridge Performing Arts iz Seattlea skinula s repertoara redateljevu predstavu “Meci nad Broadwayem” uz obrazloženje: “Naše otkazivanje predstave je stvar principa. Zbog načina na koji su žene tretirane od Woodyja Allena i njegov stav o ‘lovu na vještice’ koji se provodi nad muškarcima u čijoj je kulturi zlostavljanje, odlučili smo ne podržavati ni plaćati njegov rad.”

I sam se Allen pokušao “oprati” od svojih riječi:

– Kada sam rekao da sažalijevam Harveya, mislio sam da je vrlo jasno što želim poručiti, a to je da je on jadan i bolestan čovjek.

No, mnogi mu zamjeraju da je taktiziranjem i dvosmislenom izjavom zapravo samo htio vratiti dug Weinsteinu, čiji je Miramax producirao i distribuirao desetak Allenovih filmova. I jer ga je producent zaštitio u seksualnom skandalu 1993. kada ga je bivša partnerica Mia Farrow, s kojom je Allen proveo dvanaest godina i dodijelio joj isto toliko uloga u svojim filmovima, optužila za seksualno zlostavljanje zajedničke usvojene sedmogodišnje kćeri Dylan. Iako su se povlačili po sudovima, Allenu nije nikada ništa dokazano, ali s njim ne komuniciraju ni Dylan ni sin Ronan, a karijera mu je tada ozbiljno bila poljuljana. Prvo je izbio skandal zbog veze sa Soon-Yi, potom optužbe za pedofiliju, a onaj tko mu je prvi pružio ruku i ponudio unosan ugovor za komediju “Meci nad Broadwayem” bio je baš Harvey Weinstein. Ruka ruku mije.

– To što se Hollywood kloni Woodyja ne znači ništa za Miramax niti za nečiji talent i karijeru. Klonio se Charlieja Chaplina, Romana Polanskog, pa čak i Fellinija, i ništa im nije bilo. Pa govorimo o Allenu koji je komičarski genij – izjavio je tada Weinstein, koji je producirao i Allenove hitove “Moćna Afrodita” i “Svi govore volim te”.

Mlađahne glumice

Glumica Mira Sorvino, koja je dobila Oscara za “Moćnu Afroditu”, ispričala je upravo Ronanu Farrowu, Allenovu sinu iz veze s Mijom Farrow, da ju je Weinstein seksualno uznemiravao tijekom promocije filma na Toronto International Film Festivalu.

A ako nije sam u središtu skandala, onda su to često bliske mu osobe: nakon Weinsteina, koji je pokrenuo lavinu optužbi seksualno zlostavljanih žena, na red je došao i Roy Price, čelni čovjek Amazon Studija. On je, naime, distribuirao Allenov film “Café Society” s Jesseom Eisenbergom, Kristen Stewart i Blake Lively, koji je otvorio Festival u Cannesu 2016., a navodno je keširao i 80 milijuna dolara za televizijski serijal: lani je u sklopu Amazon Videa Allen debitirao s humorističnom serijom “Kriza u šest scena” s Miley Cyrus. Allen mu je trebao sa svojim bendom svirati na vjenčanju zakazanom za 12. studenoga, ali je njegova zaručnica sve otkazala nakon optužbi na Priceov račun za – pogađate – seksualno uznemiravanje producentice.

Ako život ne piše romane, onda će ih sigurno krajnje groteskno napisati Woody Allen i pretočiti ih u još jedno remek-djelo na filmskom platnu, s – naravno – neizostavnim mlađahnim glumicama.

Pogledajte i galeriju Ove glumice su žrtve seksualnog zlostavljanja, a to je tek vrh ledenog brijega:

Woody Allen sa Soon-Yi Previn koju je posvojio pa se njome oženio
1/5

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije