Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.04.2014. u 08:00

Reakcija Stožera za obranu hrvatskog Vukovara bila je žestoka i usmjerene isključivo na Šerbedžiju, kojeg je usosio hvalisavi Matić

Prošlog je tjedna ministar branitelja Predrag Matić na međunarodnoj konferenciji posvećenoj prevenciji seksualnog nasilja u Sarajevu, prema vlastitom svjedočenju, “vrlo kratko i neformalno” uspio razgovarati s američkom glumicom Angelinom Jolie. Tom prilikom ju je pozvao da se u Vukovaru susretne sa žrtvama ratnog silovanja i posjeti Ovčaru. Posjetom slavne glumice Hrvatska bi se pridružila sretnim zemljama poput Siejera Leonea, Tanzanije i Bosne i Hercegovine koje je Angelina obilazila i nad kojima je pustila suzu. Ministar Matić kaže da je razgovor bio vrlo kratak. Ne objašnjava je li trajao pet sekundi ili pet minuta, ali srećom, uz poziv da kao najpoznatija svjetska žrtvoslovna turistica obiđe i hrvatska stratišta, uspio joj je dobaciti kako se mogu čuti preko glumca Rade Šerbedžije.

Priču su najprije prenijeli sarajevski mediji, a potom je mehanizam gluhih telefona doveo do toga da je na koncu u Hrvatsku stigla lažna vijest kako Šerbedžija i Jolie dolaze na Ovčaru. Uslijedila je žestoka reakcija vukovarskog Stožera, koji je javno poručio kako Šerbedžija nije dobrodošao, Matićeva isprika prijatelju Radi te nastavak polemike između ministra branitelja i Stožera, što je režimskim medijima došlo kao naručeno za odvlačenje pozornosti javnosti od katastrofalnih ekonomskih pokazatelja i odvratnih afera članova predsjedništva vladajuće stranke.

Je li uobičajeno da ministar branitelja zemlje s još živim ratnim traumama za bilo što vezano za svoj resor moljaka stranu glumicu koja, usto, nije neka Meryl Streep koja se pamti po visokim umjetničkim dosezima, već joj u biografiji kao važan fakt stoji kako je 2006. godine okrunjena za “najzgodnije slavno tijelo” u izboru E! Television? Zašto bi žena poznata po tome što je utjelovila seksi i do zuba naoružanu junakinju kompjutorskih igrica Laru Croft trebala posjetiti Ovčaru i kakvu korist bi žene žrtve silovanja imale od razgovora s Angelinom Jolie? Koji je moralni kredibilitet UN-a u odnosu na Vukovar ili Srebrenicu, koja je i formalno bila pod njihovom zaštitom, pa da danas u Hrvatskoj i BiH tako ulizivački primaju njegovu celebrity izaslanicu?

Reakcija Stožera za obranu hrvatskog Vukovara bila je žestoka i usmjerena isključivo na Šerbedžiju, kojeg je usosio hvalisavi Matić. Angelininu i Matićevu zajedničkom prijatelju prigovaraju da je neposredno nakon pada Vukovara snimao srpski film Dezerter, koristeći srušeni grad kao scenografiju dok se još dimio, a preživjeli bili u logorima samo koji kilometar dalje od filmskog seta. Predbacuju mu i što danas na račun poreznih obveznika sa širom obitelji, prijateljima i drugovima kao maharadža ljetuje na Brijunima pod krinkom kazališnog događaja. Frustracija je razumljiva, ali u ovom slučaju je Šerbedžija ni kriv ni dužan odvukao fokus s temeljnog problema, a to je problematična estradizacija vukovarskog stradanja i pozivanje Angeline Jolie.

Matić vodi ministarstvo koje je prije svega drugog moralo uspostaviti komunikaciju s ratnim stradalnicima, saslušati ih, obratiti pozornost na njihove probleme i zajednički tražiti rješenja. Po iskazima žrtava silovanja u Vukovaru, najviše ih tišti što neke od svojih tlačitelja viđaju u gradu, što se još uvijek ne zna sudbina nestalih članova obitelji, što nitko nije odgovarao za zločine, a od njih se očekuje da “ostave prošlost iza sebe” i “okrenu se zajedničkoj europskoj budućnosti”. Mislilo se da se, u žurbi na europskom putu, širokom amnestijom i munjevitom, ali očito površnom “mirnom reintegracijom” stvar stavila ad acta. Problem je tinjao i eksplodirao nakon popisa kada se automatizmom počela primjenjivati odluka o dvojezičnosti.

U razgovoru s Vukovarcima za koje se nipošto ne može reći da su netolerantni šovinisti, stekao sam dojam da im primarni problem nije ćirilica, već zaključak “nema više problema, sve je riješeno” koje uvođenje dvojezičnosti ostavlja. Je li ministar Matić za svog mandata, ali i svaki ministar prije njega, učinio dovoljno za ublažavanje traume tamošnjih žrtava? Zašto očekuje da Angelina Jolie radi njegov posao? Jadna je zemlja koju ona obilazi i kojoj celebrity humanitarni rad mora popunjavati praznine u (ne)radu sustava. Hoćemo li uskoro pozvati Cristiana Ronalda u Škabrnju? Možda bi Kim Kardashian mogla pomoći Branku Grčiću u privlačenju investicija? Žena zna zaraditi novac. Dokazala je to kroz reality show u kojem s dobrodržećom mamom i sestrama po cijeli dan trača, ide u šoping, uljepšava se i vrti banalnosti, i na tome zarađuje desetke milijune dolara. Lady Gaga bi mogla pomoći oko revitalizacije brodogradnje, a doktor Oz, na istom tragu, pomoći Ostojiću u postizanju dogovora sa sindikatom liječnika oko smjenskog rada.

Ministar Matić u intervjuu nakon stotog verbalnog sukoba sa Stožerom prikazuje neistomišljenike u Vukovaru kao ljude zaglavljene u prošlosti, nacionalnim traumama, izoliranosti. Za razliku od njih, Matić je sav u 21. stoljeću, biznisu i razvoju. Kaže kako ima želju da Vukovar bude kao Hong Kong. Ostaje dojam da je glavna prepreka na postizanju hongkonške produktivnosti zaboravljanje trauma prošlosti i suradnja sa Srbijom. Ta mitska upućenost susjednih ekonomija jedne na drugu jedna je od najčešćih jugonostalgičarskih floskula. Koja je to visokosofisticirana i profitabilna proizvodnja u kojoj su Hrvatska i Srbija danas komplementarne? Bilo bi lijepo da nam netko od upućenih u tu silnu proizvodnu suradnju na pokoravanju svjetskih tržišta srpsko-hrvatskim proizvodima objasni taj fenomen. Naime, laicima izgleda da niti mi imamo posebne koristi od Srbije niti ona od nas, već da u sadašnjoj razmjeni zemlje članice EU i druge koja je u CEFTI uglavnom profitiraju nakupci, prodavači pašteta, instant-napitaka i žvaka na širem tržištu. A i sudeći po rezultatima njegove ekipe nakon pola mandata, Matić s drugovima ni u snu ne može od siromašnog i zamrlog Vukovara napraviti Hong Kong, ali bi sigurno, da im se tamo da vlast, za nekoliko godina Hong Kong sveo na ekonomsku razinu današnjeg Vukovara.

>>Kako me policija ispitala i osumnjičila za bacanje izmeta na Antu Tomića

Komentara 71

KN
knezica
09:33 11.04.2014.

Po čemu je to Angelina Jolie humanitarka? Kada je to digla glas protiv klanja u Vukovaru, koje je i sama mogla gledati svaki dan na svom CNN-u, čitavih tri mjeseca 1991. ? Kada je učinila nešto da pomogne silovanim ženama Vukovara? Da li je tražila da se susretne sa njima i da im pomogne? Zna li ona uopće za Hrvatske žrtve? Zaradila je golemu lovu na svom filmu, zato i dolazi u Srebrenicu, njihovi se ministri bore za svoje interese, a naši "ministri" su izdajice i prodane duše! ________ Bravo!!!

DU
Deleted user
08:32 11.04.2014.

Više bi uradila kao humanitarka da pozove međunarodnu javnost da osude i presude vojnom i političkom vodstvu tadašnje juge za počinjene zločine, ali ne oni je vode i vodaju ex jugom kao Ličkog medvjeda.

LD
lopov drpiga
08:34 11.04.2014.

anđa je profesionalna narikača...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije