Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Vučjak je razotkrio kaotičan politički sustav u BiH

Kamp će sada izmjestiti, no problemi ostaju sve dok se ne promijeni migracijska politika
10. prosinca 2019. u 11:02 3 komentara 2169 prikaza
Migranti u kampu Vučjak
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/22

Zašto je izbjeglički kamp Vučjak toliki problem? Prvi su razlog apsolutno nehumani uvjeti koji u njemu vladaju. Drugi je politički. Uz pomoć ovog drugog, i prvi bi mogao biti riješen. Ali nije. Vučjak je postao politički problem koji upućuje na puno dublje probleme i u susjednoj državi i na jugoistoku Europe.

Izbjeglice u kampu Vučjak čekaju vijesti o preseljenju Kamp u BiH Migranti će sutra biti preseljeni iz Vučjaka, pazit će ih 100 policajaca

Logično je da je podignut kraj Bihaća, i uz granicu s Hrvatskom jer je to krajnja točka do koje migranti gotovo nesmetano prolaze porozne granice na putu prema zapadu. Znalo se čuti da migrant može sjesti u taksi negdje na jugoistoku, primjerice u Sjevernoj Makedoniji i dovesti se do granice s Hrvatskom. Pitanje čuvanja državnih granica država koje nisu u EU rješava se novcem i pomoći njihovoj policiji, no dok migranti samo prolaze kroz državu, a ne ostaju u njoj, teško da će bez političkog pritiska države na tzv. balkanskoj ruti željeti oformiti izbjegličke centre. A i kad to učine glavarina za svakog migranta odlazi u državnu blagajnu, dok se migranti čak i ohrabruju za bijeg.

VIDEO Bihać, BiH: Migrantski kamp Vučjak

Vučjak je u susjednoj državi pokazao još nešto – komunikacija, a kamoli suradnja lokalnih i federalnih vlasti ne postoji. Kamo odlazi novac iz Bruxellesa za kamp? U Sarajevo ili na lokalnu ili kantonalnu razinu, sve su to pitanja koja su migrante pretvorila u monetu za međusobna prepucavanje.

Bihać, BiH: Migrantski kamp Vučjak katastrofalni uvjeti Povjerenica za ljudska prava: Migrantski kamp Vučjak mora se odmah zatvoriti

Vučjak svjedoči i o tome da BiH doista ima problema u funkcioniranju i to su napokon priznali i stranci. Vučjak je nedavno posjetio Josip Juratović, zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu, i, ma koliko podržavao BiH, iznio vrlo zabrinjavajuću ocjenu situacije: da stvar ponajviše komplicira i kaotičan proturječan bosanskohercegovački politički sustav, a da stranačko prepucavanje lokalnih, kantonalnih i državnih institucija kompliciraju spor i inertan europski migracijski aparat.

Svi pokušavaju izvući svoje interese, kazao je, apostrofirajući da granična policija BIH radi u iznimno lošim uvjetima i prepuštena je sama sebi jer središnja vlast u Sarajevu nije nadležna, ali i pohvalio suradnju hrvatske i bosanskohercegovačke policije. Vučjak će se sada izmjestiti, no problemi ostaju. Dok se ne promijeni migracijska politika, i sama politika, i BiH i drugih država, Vučjak će biti negdje drugdje, samo pod drugim imenom.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Kultura:

    Kakva migrantska kriza i migranti? Nazovite vec jednom to pravim imenom ISLAMIZACIJA EUROPE. Kakva migrantska kriza.

  • mikrogrizzly:

    Ne bih o pol. kontekstu nego samo nadopuna - toliki broj ljudi, u tako očajnim uvjetima, bez temeljnih hig. standarda i prateće infrastrukture, u uvjetima studeni i očaja, to je potencijalna biološka bomba za neku epidemiju koja bi mogla ugroziti ... prikaži još! ne samo pučanstvo BiH nego i okolnih država. O tome, dakle gledano iz sanitarne perspektive, treba naročito voditi računa - politički kontekst bio ovakav ili onakav, ako izbije masovna epidemija tifusa ili sl. - bit će panike na sve strane.

  • prajdali100:

    Sandra ," politički sustav" podrazumjeva nešto smisleno,funkcionalno,efikasno...A to je tamo skoro pa nemoguće.