Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Vrlo je opasno ignorirati sudski proces u EU koji se tiče hrvatske

Na sudu u Luksemburgu morao se čuti stav i argumentacija Hrvatske oko migranata
28. srpnja 2017. u 14:25 32 komentara 3190 prikaza
migranti
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nedopustivo je da se država, odnosno nadležno ministarstvo, tako nonšalantno ponaša i u sudskim slučajevima koji se tiču Hrvatske kao što se ponašao MUP u vezi sa Sudom EU.

Šid: Migranti probili policijsku blokadu i preko njive krenuli prema Hrvatskoj VLADA TVRDI Nema vraćanja migranata: 'RH nije bila stranka u postupku'

Raspravljalo se o tome je li Hrvatska, pojednostavnjeno, kršila zakone EU i regulativu znanu kao Dublin III, koja je i za vrijeme migrantske krize bila na snazi. Svoje su podneske i svoje argumente podnijeli predstavnici vlada Mađarske, Italije, Austrije, Slovenije, Švicarske, Velike Britanije i Grčke, ali ne i Hrvatske.

Odluka MUP-a da nije potrebno intervenirati u spor podneskom koji bi se uzimao u obzir pri raspravi i donošenju presude, nije samo loša nego je i neodgovorna i vrlo opasna.
Možemo mi sada govoriti kako je dublinska regulativa “pukla” u migrantskom valu, kako je ona neprovediva na terenu, ali i duboko nepravedna prema rubnim državama članicama, što su kasnije uvidjele i institucije EU koje su pokrenule njezinu promjenu, no to je trebao netko reći Sudu u Luksemburgu.

Hrvatska, kao ni jedna druga država, ne može si dopustiti luksuz da bude nezainteresirana ili da procjeni da će njezino izlaganje biti beskorisno i nepotrebno. Ako se toliko država potrudilo angažirati, morala je to i Hrvatska, bez obzira na rezultat. Ovako, donose se neke važne odluke i presude i tiču se Hrvatske, a mi se ponašamo ne samo kao da nismo članica EU već i kao da nas se to uopće ne tiče.

Balkanska ruta KRITIKA HRVATSKOJ Otvoren put da se svi migranti koje Europa ne želi vrate u Hrvatsku

Onda se Hrvatska ne bi trebala ni žaliti kad stigne nepovoljna odluka. 
Možemo sada diskutirati o tome tko je bio u pravu, je li vlada SDP-a pogriješila kad je migrante samo transferirala preko hrvatskog teritorija i je li predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila u pravu kad je tražila da ih se registrira ili je odgovor bio neki treći.

No činjenica je da sve političke odluke imaju domino-efekt i da treba igrati kartama koje imamo u rukama. A MUP je u jesen 2016. godine odlučio da uopće neće igrati. A posljedice ćemo svi osjetiti, i za to bi netko napokon morao snositi odgovornost.

migranti, policija, srbija Poslali službeni zahtjev EU pojačava pravni pritisak na Češku, Mađarsku i Poljsku zbog migranata izbjeglice, izbjeglička kriza, migranti Presuda Sud Europske unije: Hrvatska je morala registrirati migrante izbjeglice FELJTON: HOMO DEUS Zašto riskirati naš mir i dobrobit kako bismo pomogli strancima?
DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • EldersRealm:

    Kad je migrantski val dosao na nasu granicu, napisao sam u komentarima da je otvaranje granice, odn. neprovodjenje granicne kontrole kriminalni cin i da za to netko mora odgovarati, a prvenstveno Milanovic i Ostojic koji su to zakuhali. Drzava koja ... prikaži još! nije u stanju kontrolirati svoju granicu i nije drzava, a ako premijer ukine granice onda krsi zakon i Ustav i treba ga proglasiti veleizdajnikom.

  • Franjo123:

    Neka ih sada učlane u SDP

  • Deleted user:

    Ma nemoj, nema se tu sto radpravljati sdp je kriv. Sto se ima tu vise reci?