Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.07.2016. u 09:37

Ljubljana nije ni riječju komentirala koliko je dubok bio plan za utjecaj na odluku suda

Sad je i službeno: Slovenija je prekršila Sporazum o arbitraži oko razgraničenja s Hrvatskom. Sad je onda i vrijeme da službena Slovenija napokon to prizna i da povrati povjerenje da je vjerodostojan partner. Jer ovako – ona to nije.

Slovenija je odmah nakon izbijanja skandala neizravno priznala da je griješila – po kratkom postupku, bez puno buke, povukli su svoju agenticu Simonu Drenik sa suda, a onda je i iz ministarstva vanjskih poslova, gdje je radila, prebacili u ministarstvo pravosuđa. I slovenski je sudac Jernej Sekolec odmah dao ostavku.

No službena Ljubljana nije ni jednom jedinom riječju komentirala koliko je duboko sezao plan za utjecanje na odluku suda. Primjerice, koliko je u skandal umiješan ministar vanjskih poslova Karl Erjavec. Aspekt je to koji je u cijelom skandalu ostao slabo zamijećen iako Simona Drenik na snimkama jasno kaže kako joj je ministar raščistio raspored da može pomagati Sekolecu. Naposljetku, tu je i politička odgovornost i premijera Mire Cerara jer je Simona Drenik, za čije nelegalne postupke postoje dokazi, bila službena i ovlaštena predstavnica države te ju je nemoguće apstrahirati iz tog konteksta i pripisati njezine postupke individualnom činu. Službena Ljubljana cijeli skandal gura pod tepih, ponavljajući kako se postupak mora nastaviti. Treba reći da u posljednjih godinu dana naši zahtjevi za intervjue sa slovenskim dužnosnicima, premijerom i ministrom vanjskih poslova, bivaju redom odbijani.

Razgraničenje između dviju država ne rješava se više od 20 godina i, očito, neće tako skoro. Na žalost, upravo su takva otvorena pitanja do sada nekim političarima, na obje strane, služila kao sredstvo pokazivanja mišića i za unutarpolitička pitanja. Veliki test odnosa bit će trenutak kad Arbitražni sud donese svoju odluku. U svakom slučaju, dvije će države morati razgovarati o granici još jako puno. Samo je važno da se s obje strane stola nađu vjerodostojni sugovornici. I na tome Hrvatska mora inzistirati.

>>Sud odlučio: Slovenija povrijedila Sporazum o arbitraži, ali postupak će se nastaviti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije