Naslovnica Premium Kolumne

Vozaču koji je na zebri udario dijete nezgoda se nije dogodila. On je nezgodu izazvao

Samo maksimalna zakonom propisana kazna druge će divljake zaustaviti pred pješačkim prijelazom
21. rujna 2018. u 08:47 6 komentara 4181 prikaza
Ilustracija
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Nesreće se događaju. Nekoga svlada umor, netko na skliskoj cesti izgubi kontrolu nad vozilom. Događa se. Nekoga prevari brzina, pa se za čas nađe na 20 km/h preko ograničenja. Netko je nepažljiv pa na raskrižju drugome otme prednost. Događa se.

Kupnja auta Promjene Gotovo svi novi auti u Hrvatskoj poskupili, na tržištu vlada potpuni kaos

Ali, pješački se prijelaz ne događa. Zebra je konstanta, iscrtana je na kolniku, najčešće i najavljena prometnim znakom, te se često nalazi u zoni gdje je brzina ograničena na 40-50 km/h. Dijete na zebri ispred škole još se manje događa. Zebra u blizini škole ili parka mora biti zona visokog opreza i poštivanja drugog – u ovom slučaju bitno slabijeg – sudionika u prometu. Tu se nezgoda ne može dogoditi.

Škola je tu, zebra je tu, znak upozorenja i ograničenja je tu. Dijete će kad-tad također biti tu, na zebri. Ako je vidljivost na tom dijelu ceste ugrožena parkiranim autima ili kakvom ogradom, nužno je reagirati i očistiti teren oko pješačkog prijelaza. Vozaču koji je na zebri automobilom udario dijete nezgoda se nije dogodila. On je nezgodu izazvao.

Zakon nam tu nije loš, predviđa dobru kaznu. Na sucima je da prestanu uvažavati olakotne okolnosti vozačima koji nad djecom na zebri demonstriraju snagu jer olakotne okolnosti tu nema. Samo maksimalna zakonom propisana kazna druge će divljake zaustaviti pred pješačkim prijelazom.

Pogledajte video o tome koliko vrijede vozačke dozvole i kada ih trebate zamijeniti:

[video: 26037 / Pogledajte video o tome koliko vrijede vozačke dozvole i kada ih trebate zamijeniti:]
OSVOJITE MAKEOVER
Žudite za promjenom? Prijavite se na naš makeover i osvojite CCC cipele i torbicu

A1 izdvaja za Vas

 • aagincic:

  Ja mislim da u konkretnom slučaju gdje se radi o gospodinu od 73 godine u Mercedesu nije u igri bila neka brzina nego refleksi ... da možemo vidjeti kako se sve odvijalo znali bi ovako su sve pretpostavke. Mislim da ... prikaži još! bi dijete prije trčalo preko zebre ako misli da će netko stati nego kad vidi da netko juri bez namjere stati.

 • Jedan_Zagrepčanec:

  Nezgoda je kad se spotakneš, kad razbiješ nehotice čašu ili tako nešto. Kad je velika šteta, a osobito kad su ozlijeđeni ili ubijeni ljudi onda je to nesreća...

 • Avatar Prvi razred
  Prvi razred:

  Zbog trgovačkih centara, ili dućana preuređuju se cijele dionice magistralnih puteva. Na Ilici u razmaku od 2 km zbog bille (tada,dans spara) i spara kod gajnica preuređena su raskršća, dodane trake i semafori (naravno o trošku građana), a okolo OŠ ... prikaži još! u gajnicama i stenjevcu nema NITI JEDNOG SEMAFORA NA PJ STAZI. NITI JEDNOG. Prije dvije godine jednog je klinca trknul autobus jer je širi od postavljenih ležećih policajaca pa ne mora kočit... to je BANDIĆ i njegovo viđenje grada Zagreba. Tamo su dva dana stajali policajci s akamerom i to je to.... sad opet sve po starom! Dajete par postotaka i dobit ćete i petlju iznad dućana i dvije trake autoputa do tamo.. ali za semafor kod OŠ... e frende, prvašići nemaju par postotaka za Banditića! A novinari, novinari ne pišu o tome... jer se ne mogu izvuć iz Bandićevog pakšua!