Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.06.2020. u 10:51

Restart koalicija ipak se odvažila riskirati i sa Željkom Sabom i antikorupcijskim parolama jurišati na Plenkovićevu vladu. Sad i Josipa Rimac vidi, ako je i osude još ima nade za političku karijeru.

Miroslav Škoro za hrvatske prilike ima čak tri nositeljice izbornih listi, dok Restart koalicija ne bi imala niti jednu da nije pretučen homoseksualac. I da SDP ne misli, poput Škore, kako vodeća pozicija na dobitničkoj listi koju je on dodijelio svojoj sestri nije jedna od najprestižnijih političkih nagrada, “mjesto u HEP-u”, kako je slikovito rekao, već “streljana”.

Očito stoga su u SDP-u odlučili od toga poštedjeti pretučenog Domagoja Hajdukovića pa su Sabinu Glasovac postavili za nositeljicu liste. SDP-ova Biljana Gaća primijetila je tim povodom kako je kod nasilja u obitelji najteže ženama i pripadnicima LGBTQ zajednice. Doduše, još teže je djeci, ali ako su Hajduković i Glasovac tako prošli u stranci koja navodno nema problema s rodom, spolom i seksualnošću, onda je teško reći što je gore u našoj politici, biti homoseksualac ili žena.

Još se sjećamo kako je Davor Bernardić pokajnički tumačio kako se možda nespretno izrazio, kad je u intervjuu za Hinu uoči Dana žena rekao kako posao koordinatora u SDP-u nije za eksperimentiranje, već ga moraju obaviti dokazani operativci, dok ženama treba dati priliku svugdje gdje mogu dati konkretan doprinos. I tako je Glasovac dobila “priliku” u SDPovu eksperimentu zamijeniti Hajdukovića koji je bio “dokazani operativac” sve dok nije postao žrtva obiteljskog nasilja u partnerskoj vezi. 

Tada je degradiran, na što se svodi u izrazito stresnim okolnostima njemu plahom, kakvim ga prikazuju kolege, prepuštanje odluke o tomu hoće li nositi SDP-ovu listu. “Olakšali” su mu svalivši na njega još i sav teret stranačke odgovornosti, umjesto da su se suočili s rizikom i bez obzira na cijenu pokazali kako iskreno njeguju nultu toleranciju na nasilje i ravnopravnost bez obzira na seksualne sklonosti. Uzgred, Hajduković je spušten na listi na kojoj sigurno treće mjesto koje vodi u Hrvatski sabor ima članica koju Bernardić po drugi put nagrađuje iako je svojedobno osuđena jer je kolegici prijetila “Kurvetino, ubit ću te” pa je žrtva osupnuta tretmanom nasilnice istupila iz stranke.

Uostalom, kako su podržali Željka Sabu! Stranka i koalicija riskirali su i vjerodostojnost svoje borbe protiv korupcije stavljajući ga na izbornu listu. Jer, ne zvuči uvjerljivo s osuđenim za teški oblik političke korupcije jurišati s antikorupcijskim parolama na Plenkovićevu vladu. Premda je i to očekivano s obzirom na to kako su niske, podzemne standarde političke kulture nametnuli Bernardić i Anka Mrak Taritaš ne padajući im na pamet odreći se novčanog ekvivalenta stečenoga vlastitim nemoralnim postupcima. Naravno da sada birači mogu percipirati Restart koaliciju kao ekipu koja tolerira korupciju u svojim redovima, ali briga ih, oni su pokazali kako, za razliku od HDZ-a, vole svoje i ne odriču ih se i kad su korumpirani i nemoralni.

Kad vidi kako je Sabo prošao, sigurno je i od HDZ-a odbačenoj Josipi Rimac lakše, jer se čini kako i za njezinu političku karijeru ipak još ima nade čak i ako je osude. Ali, vratimo se poukama iz slučaja u kojem je homoseksualna žrtva partnerskog nasilja uklonjen s istaknute pozicije kako ne bi bio na streljani. Kakvu su poruku SDP i Hajduković poslali javnosti i biračima. Čak ni odrasli muškarac i stranka ne usude se izložiti možda nepravičnom sudu birača, iako istodobno ne vide ama baš nikakvih prepreka da djecu radi principa ravnopravnosti izlože takvom sudu ne samo kroz institut udomiteljstva, već i kroz posvojenje. Ako oni odustaju od borbe za ravnopravnost u politici, otkud im pravo djecu radi toga gurati u tu borbu!? Upravo su preko tog slučaja trebali poslati vrijednu poruku pa bi tada i Hajduković zvučao uvjerljivo kad kaže kako je SDP stranka koja uvažava, cijeni i ponosi se različitostima.

To verbaliziraju, ali što stvarno misle vidi se čim su ugroženi njihovi interesi. Ako Hajduković i SDP nisu u stanju voditi tu bitku, kako će onda voditi tuđe bitke? Uostalom, o odnosu prema različitostima govori i povlašteni tretman Bernardićevih poslušnika na izbornim listama nasuprot tretmanu istaknutih članova koji imaju unutarstranački legitimitet ali misle različito od predsjednika. Dok je Biljana Borzan odbila sudjelovati u farsi, eurozastupnik Predrag Fred Matić pristao je biti maneken, čime i on, kao i SDP pokazuju, kao i sa spuštanjem Hajdukovića, što stvarno misle o pameti birača.

Principi s kojima su se vodili pri kreiranju lista otkrivaju nam i karakter buduće vlade dobije li Bernardić priliku sastaviti je. S tim da se ni izborom Tomislava Mikulina u svoj najuži tim nije proslavio, s obzirom koliko toj sposobnosti lidera daje na važnosti u kritikama Plenkovića. Na kakvim će mukama Bernardić tek biti izaberu li birači Grbina, Hajdaša Dončića, Obersnela, Jovanovića, Klisovića, Zmajlovića i Marasa, premda bi i na tome mogao profitirati. 

Komentara 3

KO
Kološanin
12:02 16.06.2020.

Konačno odličan članak na temu političkog licemjerja tzv. lijeve, liberalne, napredne, uključujuće opcije

ZZ
Zeko_zna
11:18 16.06.2020.

Vi ni jedan text ne možete napisati bez Škore .hehee

Avatar Keep_calm
Keep_calm
18:17 16.06.2020.

Naslušali smo se od sdepeovaca o političkoj trgovini i prijevari birača. A kako se onda zove ovo stavljanje na čelo liste lika koji ni u ludilu ne kani ići u Sabor, jer je inače u europarlamentu?! To se u sdp-u zove 'pomaganje stranci'! Koje teško licemjerstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije