Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Voda s Ultre pokazala pravo lice Crkve

Evangelizatori na Ultri pokazali su posve drukčije lice Crkve. To je ona slika Crkve o kojoj je još na konklavama za izbor pape 2013. govorio u svome kratkom govoru kardinal Bergoglio, rekavši kako postoje dvije slike Crkve
17. srpnja 2019. u 17:53 22 komentara 4360 prikaza
Split: Ultra Angels zabavljaju publiku uz nastupe DJ-a
Foto: Borna Filić/PIXSELL

I ove su godine katolički svećenici i bogoslovi, mladi vjernici i vjernice krenuli na raspojasani festival elektroničke glazbe Ultra u Splitu, kako bi na posve neuobičajenom mjestu i u neuobičajeno vrijeme naviještali svoju vjeru, ali ne kao želju za nametanjem vlastita uvjerenja nekome drugome, nego kroz iskrenu i dobrohotnu otvorenost otvarajući vrata u Božje ime kucajući na vrata u nečijem životu.

Split: Na Parku mladeži počeo 7. po redu Ultra festival STRANCI OCIJENILI `Split je predivan, ali ovo nam ipak kao turistima smeta....`

Budući da Ultru prati glas o posvemašnjoj razularenosti, od konzumiranja droga i alkohola i obavljanja nužde gdje god se stigne (što najzornije briše granicu između čovjeka i životinje), bilo je šokantno kada su se prije nekoliko godina stvorili evangelizatorski timovi koji su tim mladim ljudima krenuli ususret. Zašto?

Pa ponajprije zbog stereotipne slike da je crkveni prostor omeđen isključivo “sakristijskim granicama”, skučen i zatvoren hermetičnim stavovima o ljudskom životu i njegovoj budućnosti. No, evangelizatori na Ultri pokazali su posve drukčije lice Crkve. To je ona slika Crkve o kojoj je još na konklavama za izbor pape 2013. govorio u svome kratkom govoru kardinal Bergoglio, rekavši kako postoje dvije slike Crkve:

partijaneri napravili kaos Djelatnici Čistoće imaju pune ruke posla! Pogledajte kako Split izgleda jutro nakon Ultre

“Jedna je Crkva objave, koja izlazi iz sebe, koja riječ Božju prima sa strahopoštovanjem i vjerno je objavljuje. I druga je mondena Crkva, koja živi u sebi, od sebe i za sebe. To mora baciti svjetlo na moguće promjene i reforme koje su potrebne za spas duša. Kako bi proširila vjeru, Crkva mora učiniti ono za što je i pozvana da čini. Izaći na granice, ne samo geografski, nego i na granice ljudske egzistencije, one misterija grijeha, one boli, one nepravde, one ignorancije, one nedostatka religiozne prakse, one misli i svekolike bijede. Ali Crkva to ne samo da ne čini nego još i gore od toga: ona je opčinjena samom sobom i takva egocentrična Crkva polaže pravo na Isusa samo za sebe i ne dopušta mu izaći van. To je bolesno i sve zlo koje se dogodilo u crkvenim institucijama ima svoje korijenje upravo u toj samodostatnosti i teološkom narcizmu”. Te su Bergogliove riječi zacijelo dirnule srca većine kardinala, koji su ga tada izabrali za papu Franju, a slika njegova pontifikata upravo se ogleda u ovakvim pothvatima kao što je evangelizacija na Ultri, gdje Crkva izlazi iz svojih granica, dopušta da se milost prelije preko njezinih rubova i npr. na simbolički način dijeli vodu ožednjelim partijanerima u duhu Kristovih riječi s križa “Žedan sam!”, dok im drugi prodaju bočicu vode po 35 kuna.

Ultra prva večer jutro poslije Prva noć Ultre: Policija privela 119 osoba, 19 intervencija liječnika

I upravo ta voda s Ultre u sebi sažima u sebi simboliku današnjeg vremena, što potvrđuju i mladi evangelizatori svjedočeći kako su njihove riječi upućene partijanerima bile poput one evanđeoske žive vode, koja je snažno prodirala do njihovih srca, potresajući mnoge duše i nagoneći suze na oči. Zanimljivo je i to što su neki od evangelizatora prije nekoliko godina bili partijaneri i upravo im je “voda s Ultre” ugasila egzistencijalnu žeđ. A toga nikada ne bi bilo da Crkva nije pokazala, kako papa Franjo veli, ono svoje pravo lice.

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • spaner:

    Nakon 2 čitanja ne mogu dokučiti šta je pisac htio reći

  • zivko32:

    Iz dana u dan vodim prebacivanje odgovornosti jednih dr drugima. Ljude koji rade nerede proglašava se bolesnima, namjesto da završenu zatvorima insinuira se da im je mjesto u nekoj bolnici na liječenju. Policija treba raditi svoj posao, a ne izmišljati ... prikaži još! posao! Ksda vozimo 60 na mjestu gdje je ograničenje 50, a nitko suvoisao ne zna objasniti takva ograničenja (npr. zašto nije 70), pa se prekršitelje kažnjava za 500-600kn, a radnja se proglašava opasnom po sigurnost! Kada netko nasrće fizički na ženu, prijeti joj onda se to rješava s opomenom i kvalificira se kao " narušavanje javnog reda i mira"!?Čestu medijima čujemo da netko prijeti i napada građane godinama i ne bude u zatvoru, već dobija socijalnu pomoć, a on napada one koji mu pomažu! S druge strane baka koja zakone državu za 20 kuna brzo bude provedena u zatvor kao za državu opasna osoba! O ovakvim nebuloza bi mogao danima pisati, a mi se svaki dan čudimo i pitamo u čemu je problem!

  • domxerex:

    Lako za poslušne ali treba spašavati grešne, njih treba prevoditi i spašavati nihove duše da ne ogreznu u grijehu kao neki koji danas pljuju po svemu od čega žive.