Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.12.2017. u 07:55

Vrijeme je da se 1,6 milijardi kuna doista usmjeri prema teško zapošljivim ljudima

Htjeli mi to ili ne, Hrvatska je postala zemlja jeftine radne snage. Od ulaska u EU u našoj zemlji otvoren je niz pozivnih centara u kojima mladi, obrazovani ljudi rješavaju potrošačke nevolje europskih kupaca, jeftino prevode na strane jezike ili izrađuju web-stranice i do desetak puta jeftinije nego što bi te usluge strani poslodavci platili kod kuće.

Tom padu domaće cijene rada nije kumovala samo recesija, nego i država koja je nekim svojim mjerama srušila cijenu rada. Jedna od njih je i stručno osposobljavanje, koje je dvije-tri godine u jeku najžešće krize imalo pozitivne efekte jer je mladim ljudima dalo priliku da steknu iskustva i lakše nađu drugi posao. No, čim se otkrilo da država osigurava besplatne radnike, presahnuli su normalni ugovori, i tko nije htio raditi za minimalac ili nije mogao živjeti od njega, išao je van.

Odjednom se mimo stručnog osposobljavanja ili studentskog servisa nije moglo naći mjesta ni u bankama, ni kod javnih bilježnika, odvjetnika, kozmetičara i niza drugih profesija koje odlično stoje na tržištu i mogu birati radnike i ponuditi im dobru plaću. Bez veze se nije moglo “stručno osposobljavati” ni u javnom sektoru, kao da je bila riječ o dobitku na lutriji. Na pritisak mreže mladih i sindikata mladi bi se od iduće godine konačno trebali zapošljavati i kao pripravnici te im se daje mogućnost da zarade i više od minimalca. Koliko više, ovisi i o mjerama koje bi danas trebao prihvatiti Zavod za zapošljavanje jer, prema prijedlogu, uz djelomično subvencionirano pripravništvo, stručno osposobljavanje i dalje ostaje u masovnoj upotrebi pa bi skuplje pripravnike mogli zapošljavati samo oni koji ne iskamče besplatne “sorovce”, ili bi se moglo dogoditi da na istom poslu jedna mlada osoba radi za minimalac, a druga za bolju pripravničku plaću. Hrvatska za zapošljavanje nezaposlenih izdvaja velik novac – 1,6 milijardi kuna – i nema razloga da se taj novac doista ne usmjeri prema ljudima koji bi bez poticaja teško ili nikako našli posao umjesto da tvrtkama budu izvor jeftine radne snage.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije