Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Populisti za svaki dan i populisti kad zatreba

Dvije od tri tzv. talijanske populističke stranke stale su uz ruskog predsjednika Vladimira Putina. M5s je to izbjegao učiniti.
01. travnja 2018. u 15:04 2 komentara 578 prikaza
Luigi Di Maio, Pokret 5 zvijezda
Foto: IPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Italija nema vladu, odnosno nakon parlamentarnih izbora održanih 4. ožujka samo je konstituiran novi parlament, a šef države Sergio Mattarella započet će poslije Uskrsa konzultacije za sastav nove vlade, ali je ipak ministarstvo vanjskih poslova odlučilo dva ruska diplomata proglasiti nepoželjnima.

NINO RASPUDIĆ Talijanska pljuska briselskim ćatama

Italija je time jasno pokazala da je na zapadnoj strani, uz Veliku Britaniju, NATO... Dvije stranke, Liga Mattea Salvinija (koja je unutar koalicije desnog centra dobila više glasova od pokreta Naprijed Italijo Silvija Berlusconija) i Talijanska braća Giorgie Meloni (desnica unutar koalicije), priopćile su da se odluka nije smjela donijeti jer postoji vlada u ostavci, dakle ona koja ne bi trebala donositi političke odluke. Salvini se slikao na Crvenom trgu i najavljivao da će Rim, bude li on izabran za premijera, biti čist kao znani moskovski trg, a Meloni je dva dana prije izbora bila na slikanju u Budimpešti s Viktorom Orbanom. Najjača stranka poslije izbora, Pokret 5 zvijezda (M5s), nije obznanila što misli o protjerivanju dvojice ruskih diplomata. (I Hrvatska je protjerivanjem jednog ruskog diplomata nakanila pokazati na kojoj je strani.)

Dvije od tri tzv. talijanske populističke stranke stale su uz ruskog predsjednika Vladimira Putina. M5s je to izbjegao učiniti. Premda se taj pokret zbog nekih njegovih programa naziva populističkim, ipak to nije kada se gleda kako je organiziran. Ni jedan član M5s ne smije biti u parlamentu više od dva mandata, nitko u vladi više od dva mandata... Dakle, za razliku od Putina koji želi vladati kao car, ne žele vječno biti ni u politici, a kamoli na vlasti, dok populisti misle da su nezamjenjivi.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da postoji razlika između Putina i političara populista. Putin se svakodnevno brine o pitanjima o kojima se populistički političari brinu samo u predizbornoj kampanji, objasnio je Peskov, kako je prenijela ruska agencija Sputnik, jedan od satelita vlasti. Prema tom objašnjenju, Putin je populist svaki dan, a ostali europski političari samo kad im zatreba.

Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin Mirko Galić I Hrvatska se mogla izuzeti radi državnih interesa Silvije Tomašević Ksenofobna stranka dovela crnca u parlament Merkel i Macron Tomislav Krasnec Kreće Macronov TGV, ali i skretničari u Italiji
Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
  • Avatar Dalmatinka.
    Dalmatinka.:

    Pokret 5 zvijezda pod vodstvom ovoga na slici je sve manje ekstreman,a sve više se pretvara u stranku demokršćanskog centra u stilu Sv.Franje Asiškog,posebno u vanjskoj politici. Grillo je bio otkačeni anarhist,a Di Maio je puno lukaviji od njega i ... prikaži još! zna bolje glumiti i pretvarati se. Ali vidit ćemo hoće li uspiti prevariti one u Bruxellesu. U svakom slučaju,držim mu palčeve. Viva la terza Repubblica,Repubblica dei cittadini!

  • zovgrdelina:

    ..silvije ti ka manolić,lončar i društvo..kad ćeš više bit lustriran..??