Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Vjernici se uzdaju u Boga i papu, za Stepinca ne trebaju lobirati političari

Što nam treba da Andrej Plenković kod pape lobira za Stepinčevu kanonizaciju? Papa je već dao do znanja da ga iritira takva agresivnost sa strane naših političara. Naši političari na Stepincu ionako samo skupljaju vlastite političke bodove.
10. veljače 2020. u 13:32 13 komentara 1390 prikaza
Alojzije Stepinac
Foto: Ullstein Bild/Ullstein Bild/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Točno na današnji dan prije 60 godina umro je velikan Katoličke crkve, i hrvatski velikan, kardinal Alojzije Stepinac. Baš u teškim vremenima Katolička crkva dala je velike svjedoke vjere i ljudskosti, počevši od kardinala Stepinca koji je uzdignut na čast oltara, pa sve do anonimnih ljudi čije je svjedočanstvo kršćanskog života impresivno.

20.06.2016., Dalj - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovic i mandatar za sastavljanje nove Vlade Srbije Aleksandar Vucic sastali se s predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i obisli rodnu kucu znanstvenika Milutina Milankovica. Phot Ni mržnja ni osveta, nego istina i pravda Prijelomna točka za raščišćavanje odnosa Hrvata i Srba mogao bi biti Alojzije Stepinac

Čitajući povijest Crkve, redovito dolazimo do zaključka da je Crkva uvijek duhovno jačala iznutra kad joj vlasti nisu bile naklonjene. Alojzije Stepinac najbolji je primjer čovjeka, crkvenog velikodostojnika, koji se u teškim ratnim vremenima Drugoga svjetskog rata, kad život ništa nije značio, javno zalagao za čovjeka.

Daleko je odjeknula njegova propovijed 25. listopada 1942. godine u zagrebačkoj katedrali, kad je rekao: „Svaki narod i svaka rasa, kako se danas odrazuju na zemlji, imade pravo na život dostojan čovjeka i na postupak dostojan čovjeka.“

Stepinac je bio dosljedan čovjek. Bio je domoljub, ali je prije svega bio odan svome poslanju. Neustrašivo je javno osuđivao rasna, ideološka i politička progonstva. Zahtijevao je poštovanje svake osobe, bez obzira na rasu, narodnost, vjeru, spol i dob. Povijesna je činjenica da se kardinal Stepinac, tadašnji zagrebački nadbiskup, za vrijeme NDH snažno zalagao za pomoć u spašavanju Židova i Srba koji su se našli na udaru ustaškog režima.

Autor filma Niko Kostanić: Alojzije Stepinac bio je mnogo bolji od vremena u kojem je živio

O tome govore mnogobrojne njegove pismene intervencije, pisma zahvale, kao i mnogobrojni svjedoci. O tome je puno već rekla i američka povjesničarka židovskog podrijetla iz Sarajeva Esther Gitman u svojoj knjizi o spašavanju Židova u NDH, kao i poslije u dokumentarnom filmu na tu temu.

Kao i u slučaju Židova, ta je povjesničarka više puta naglasila kako treba istražiti na isti način i kakva je bila Stepinčeva uloga u spašavanju Srba u NDH. I o tome postoje njegove pismene zamolbe ustaškim vlastima, sve do poglavnika Ante Pavelića, postoje također i zahvalnice, kasnije su o tome govorili i sami svjedoci, Srbi, srpski crkveni velikodostojnici...

Ali jugoslavenska historiografija od Stepinca je napravila ratnog zločinca i suradnika ustaškog režima jer je Partija na čelu s Titom tako odlučila i jer mu je tako presuđeno na montiranom sudskom procesu nakon rata, samo zato što se nije htio pokloniti Titu i Crkvu u Hrvatskoj odvojiti od Vatikana.

Alojzije Stepinac Kardinal Amato 'Blaženi Alojzije Stepinac bit će proglašen svetim do kraja 2015.'

A da to nije tako, da se Stepinac zalagao za svakog čovjeka, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest, govore danas mnogobrojni dokumenti. I valjalo bi poslušati Esther Gitman te istražiti što je sve Stepinac u NDH napravio za Srbe, dok je istodobno u Srbiji još uvijek percipiran kao ustaški ratni zločinac.

Uvijek se pak postavlja pitanje je li Stepinac mogao napraviti više!? To je pitanje bespredmetno!

Jer ako je za vrijeme rata spasio nekoliko stotina Židova, kako mu se uopće može postaviti pitanje, je li mogao više? Pa samo jedan život spasiti, mnogo je! Evo samo primjer Diane Budisavljević, koja je za vrijeme rata spašavala ratnu siročad. Ona je jasno posvjedočila da ništa od toga ne bi bilo moguće da nije bilo Stepinca i katoličkih obitelji.

Aleksandar Vulin skandalozna izjava Vulin na komemoraciji: Alojzije Stepinac bio je ustaški vikar! HDZ: Sramotna izjava

Lako je uvijek biti general nakon bitke. Stepinac je djelovao u nevjerojatno teškim uvjetima, i za to doba učinio je nevjerojatno puno za jednog čovjeka! Zamislimo sebe na njegovu mjestu i što bismo mi učinili?!

I sad na kraju, čeka se njegovo proglašenje svetim. Iako je on već svet otkad je 1998. proglašen blaženim. Njegovo kanoniziranje samo bi bila dodatna potvrda svetosti za opću Crkvu u cijelome svijetu. I to će se dogoditi. Samo trebamo moliti da se u to ne miješaju naši političari.

Što nam, recimo, treba da Andrej Plenković kod pape lobira za Stepinčevu kanonizaciju? Papa je već dao do znanja da ga iritira takva agresivnost sa strane naših političara. Plenković nije nikakav čimbenik u Crkvi, kao ni njegov ministar vanjskih poslova Grlić Radman koji govori o Stepinčevim čudesima kao da je biskup, a ne ministar. Ako Stepincu nešto ne treba, onda su to upravo naši političari, koji i na njemu samo skupljaju vlastite političke bodove.

zast_step.jpg Blaženi Alojzije Stepinac rođen je 8. svibnja 1898. godine

Crkva ima svoj postupak, ima svoja pravila. Vjernici će se pouzdati u Boga i Crkvu, i u papu, koji sigurno ne vodi specijalni rat protiv Hrvata i Stepinca, kako to neki desničari propovijedaju.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • Avatar Dalmatinka.
  Dalmatinka.:

  A meni prije neki dan obrisali komentar samo zato što sam napisala da su mu podvaljivali, jer se nije htio odvojiti od Vatikana...hahahah...banditi rossi

 • Avatar PeMzija
  PeMzija:

  Nije mi jasno cemu zurba, polako, stvorice se uslovi za jedno 300-400 godina.

 • kopemife:

  Vjernici se uzdaju u Boga. U papu i ostale politicare ne bas. Svi koje zanima znaju tko je bio Stepinac. Niciji pecat tu ne cini nikakvu bitnu razliku.