Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.04.2019. u 15:07

Može se očekivati da će idući val poreznih promejna rasteretiti poduzetnike u turizmu.

Turizam u Hrvatskoj ima golem gospodarski, fiskalni, socijalni i demografski značaj da bi ga se prepustilo na milost i nemilost tržištu. Pa ipak, recentnom poreznom reformom turizam je preskočen.

Iako je osnovni cilj poreznih promjena išao za time da se rasterete u prvom redu građani, a onda i gospodarstvo, prostora za smanjivanje stope PDV-a u turizmu nije bilo. Valja vjerovati da je u fiskalnoj računici ministra Zdravka Marića opća stopa temeljnog potrošačkog poreza u turizmu od 25 posto ostala sigurnosno sidro državne blagajne u trenutku smanjenja nekih drugih poreznih stopa.

To je razumljivo s pozicije kreatora fiskalne politike i dostizanja deklariranih ciljeva stabilnosti državnih financija i smanjenja javnog duga. Za očekivati je da će idući val poreznih promjena ići u smjeru rasterećenja poduzetnika u turizmu, a to će biti nužno ako želimo stabilan razvoj turističke djelatnosti koja u Hrvatskoj ima naglašenu ulogu. Činjenica jest da Hrvatska ima najveći PDV u turizmu na Mediteranu i vrlo visoko ukupno porezno opterećenje što, upozoravaju stručnjaci, koči razvoj te djelatnosti.

Video - Poslovi u turizmu

Pitanje je kakav razvoj turizma Hrvatskoj treba, no neosporno je da domaća gospodarska slika uvelike ovisi o turističkim rezultatima. Makroekonomisti upozoravaju da je golem utjecaj turizma na domaći BDP nestabilan temelj dugoročnog rasta.

Brojke su sljedeće: turizam svake godine generira oko 20 posto BDP-a Hrvatske, osigurava 320.000 radnih mjesta i 11 posto ukupnih investicija. Turizam je bio značajan amortizer negativnih gospodarskih trendova, sektor koji je domaćem gospodarstvu držao glavu iznad vode u recesijskim godinama. Osim toga, ima značajan potencijal za povećanje nasušno potrebnih investicijskih aktivnosti, rast zaposlenosti i plaća.

Prema procjenama Hrvatske udruge turizma spuštanjem PDV-a na 10 posto oslobodio bi se investicijski potencijal od tri milijarde eura, a hotelijeri najavljuju da bi smanjenjem opterećenja mogli jednokratno podići plaće za 20 posto. Što bi to značilo za ukupni rezultat domaćeg gospodarstva, nije teško izračunati. Pritom bi valjalo izbjeći daljnje povećanje utjecaja turizma na BDP, a za takav scenarij potreban je rast drugih sektora, od poljoprivrede do industrije. Vjerujemo da to na umu imaju kreatori gospodarske politike. 

Ključne riječi

Komentara 9

ST
stefj
19:53 30.04.2019.

Visoki porezi i ostala davanja koče razvoj države, ne samo turizma. Prenormiranost, birokratiziranost, antipoduzetnička klima, favoriziranje javnog sektora, itd. itd. itd... Samo treba navesti neku negativnu gospodarsku činjenicu i Hrvatska je ima. Žalosno...

SA
samoborka
19:53 30.04.2019.

Skinite s drzavne sise parazite koji primaju socijalne naknade a Mogu raditi, skinite s drzavne sise silne drzavne i gradske sluzbenike koji parazitiraju na izmisljenim radnim mjestima, procesljajte skolstvo,zdravstvo i sudstvo,uklonite stakore iz tih redova, prestanite financirati 90% udruga, stranaka...i jedino tada ce se moci smanjiti porezna davanja. Sve drugo su iluzije i price za naivce.

RO
ronyday
10:20 01.05.2019.

Treba povećati poreze u turizmu sa visokim postocima za rentu lokacije ovisno o atraktivnosti, blizini obale, bogastvu arhitekture, uloženoj infrastrukturi. Nije pošteno da netko tko ima 3 apartmana koje iznajmljuje 2 mjeseca može zarađivati više nego prosječni radnik za cijelu godinu. Zarađuju zahvaljujći našem prirodnom bogatstvu mora, obale, parkova, cesta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije