Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Višegradska skupina zapošljava strance

Prošle je godine poljski premijer Morawiecki najurio zamjenika ministra ekonomije Tamborskog samo zato što je kazao da će Poljskoj trebati više stranih radnika. Javno vičeš protiv stranih radnika, a šutke ih zapošljavaš. Kojeg li licemjerja.
29. rujna 2019. u 11:30 5 komentara 353 prikaza
Ilustracija
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Zemlje Višegradske skupine (Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka) prihvaćaju migrante, ali o tome šute. Te četiri zemlje su u 2018. izdale 60 posto svih dozvola za rad koje je izdalo 28 zemalja Europske unije. Samo Poljska je u 2018. izdala 635.000 radnih dozvola strancima. Kako piše Bloomberg Businessweek, većina imigranata su bijelci, ali kako nedostaje radne snage, zemlje suverenista koji viču protiv dolaska stranaca počele su “uvoziti” Indijce, Mongolce, Nepalce…

Radnici u Mesnoj indusriji Ravlić VELIKA PROMJENA Nepalski mesari rade u Slavoniji: 'Rad ovdje nije težak'

Italija, u kojoj čelnik Lige Salvini galami protiv imigranata, izdala je samo 14.000 radnih dozvola strancima u 2018., a spomenute četiri zemlje, čije stanovništvo čini 13 posto ukupnog stanovništva zemalja EU, izdale su ukupno 60 posto dozvola za rad stranim radnicima. Bloomberg iznosi i primjere. U Varšavi cijele ekipe Mongolki liče stanove. Spominje se i Hrvatska, koja je pri samom vrhu po izdavanju dozvola za rad strancima gledano u postotku prema broju stanovnika.

Tako u mesnoj industriji Ravlić d.o.o. u Petrijevcima među oko 400 zaposlenika odnedavno radi i 17 radnika iz Nepala, mesara i mesarskih pomoćnika. No, u države Višegradske skupine ulažu i strane tvrtke, ali moraju i uvoziti radnike. Tako je južnokorejski proizvođač automobilskih guma Hankook uložio 295 milijuna dolara, a među 3000 zaposlenika ima i 200 zaposlenih iz Ukrajine i Mongolije. Rumunjska, iz koje je na rad u ostale europske zemlje otišlo najviše ljudi, više od milijun, uvozi radnu snagu iz Kine i Turske. U Mađarskoj su dozvole za rad izdane brojnim vijetnamskim, indijskim i mongolskim radnicima.

Strani radnici U TURIZMU I GRAĐEVINI Vlada uslišila molbe: Povećane kvote dozvola za strane radnike

U 2018. je u zemlji suverenista Orbana izdano 49.500 dozvola za rad, gotovo sedam puta više nego 2016. kada ih je izdano 7300. U Beogradu u gradnji novoga grada na rijeci rade uglavnom ondje omraženi Albanci. Politika za poticanje rađanja nije dala željene rezultate. To je potvrđeno i na nedavnom sastanku Orbana, Vučića i Babiša u Budimpešti. Ali, to se javno ne smije govoriti. Prošle je godine poljski premijer Morawiecki najurio zamjenika ministra ekonomije Tamborskog samo zato što je kazao da će Poljskoj trebati više stranih radnika. Javno vičeš protiv stranih radnika, a šutke ih zapošljavaš. Kojeg li licemjerja.

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Radna dozvola i prihvat migranata dve su čist različite stvari....il sam nekaj propustil ?!

 • Avatar VrliNoviSvijet
  VrliNoviSvijet:

  Pisac ovog članka uopće nije shvatio čemu se zemlje Višegradske skupine protive. Kao i svi razumni Europljani vlade ovih zemalja nisu suglasne s nelegalnim prelazima granica i masovnim neplanskim useljavanjem. Nema tu nikakvog licemjerja. Zna se kako se prelaze državne ... prikaži još! granice, s putovnicom i jasnim razlogom posjeta stranoj zemlji.

 • mala_sova:

  SIlvije očito voli pakistanske neoprane, odostraga.