Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.08.2020. u 19:00

Danas ćemo očito bilježiti najveći broj aktivnih slučajeva od početka epidemije, ali stanje je još uvijek mnogo bolje nego u travnju

S obzirom na trend porasta za više od stotinjak aktivnih slučajeva dnevno u protekla četiri dana, nakon jučerašnjih 1185 danas ćemo probiti najveći broj aktivno zaraženih koronavirusom kojih je 14. travnja bilo 1258.

Međutim, stanje je još mnogo bolje nego prije četiri mjeseca, čak i ako zanemarimo milijun turista, znatno popuštanje mjera, pojačanu aktivnost svih te daleko rizičnije ponašanje mladih. Naime, u travnju je zdravstveni sustav bio daleko opterećeniji pa su, prema izvješću od 14. travnja, na respiratoru bila 34 pacijenta te ih je 357 hospitalizirano (dva dana kasnije najviše – 372), a u nedjelju je 11 pacijenata s COVID-19 bilo na respiratoru i 126 na liječenju. Dok je u travnju prosječna dob zaraženih bila 50 godina, sada je 31 godinu te je stoga sada i manja smrtnost. Testiranja je Hrvatska pojačala jer ih je 14. travnja provedeno 569 (9,28 % pozitivnih), a jučer 1377 (10,9 % pozitivnih).

No i dalje smo na začelju. Od 47 europskih zemalja i teritorija, prema podacima Worldometera, samo Moldavija (koju smo proteklih dana pretekli), Ukrajina, Lihtenštajn i Albanija provode manje testova od naših 33.559 na milijun stanovnika, koliko je bilo jučer. BiH je samo četiri mjesta iznad nas, ali s 49.115 testova, Slovenija je 33. sa 68.926, a 24 zemlje EU provele su više od sto tisuća testova na milijun stanovnika. Luksemburg je statistički proveo već više od 1,087 milijuna testova na milijun stanovnika, odnosno više testova nego što ima stanovnika.

Time se neke strane zemlje koriste kad odlučuju o tretmanu Hrvatske, premda učinak testiranja ovisi o kriterijima pod kojima se provode te epidemiološkim mjerama koje ih slijede. Dok je sredinom travnja bilo od 15 do 17 tisuća osoba u samoizolaciji, jučer ih je bilo 4139. Samo desetak zemalja ima veći postotak testiranjem potvrđenih zaraza od hrvatskih ukupno 4,77 posto.

Premda aktualni podaci nisu uznemirujući, treba ih staviti u kontekst skorašnjeg početka školske godine za koju ne bi bilo dobro da počne po starome, sa zaraženim učenicima i studentima. Stoga nam se protekli burni tjedan s povećanim brojem zaraza dogodio na vrijeme, jer možda još možemo izbjeći jesensku katastrofu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije