Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.06.2017. u 17:34

Govor mržnje koji već godinama truje javni prostor kulminirao je u virtualnom svijetu i zato sankcioniranje treba pozdraviti

Najprije je, sredinom lipnja, izvjesni Fabijan Šprljan završio u pritvoru šibenske policije nakon što je na svom profilu na Facebooku bivšoj gradonačelnici Vodica poručio da je “neće spasiti ni saborski imunitet” i “zna se što slijedi”, silno ljutit zbog navodnih malverzacija sa zemljištem u njezinoj režiji. Potom je nekom Andreasu Juriću zbog prijetnje premijeru Andreju Plenkoviću - opet preko Facebooka - određeno 15 dana istražnog zatvora u Remetincu, nakon što je policija procijenila da statusi poput “kad iziđemo na ulice, pogodit ću vas kamenom”, “upucat ćemo vas i gotovo”, zvuče kao dovoljno ozbiljna prijetnja da se čovjeka uhiti i zatvori.

Inače, ta je prijetnja objavljena sredinom travnja na računalu u Austriji, gdje spomenuti i živi, no kako je u tom trenutku bio nedostupan hrvatskoj policiji, uhićen je kada je došao u Hrvatsku na odmor. “Hasanbegović, Stier i Esih te njihova družba dokaz su da partizani u Bleiburgu i u poslijeratnoj Jugoslaviji nisu obavili posao kako treba. Tko nam pokuša skinuti tablu s imenom Tita, neće dobro proći. Bit će krvi i padat će glave. A sad nek ovaj post shvati kako tko želi...”, riječi su koje su 30 dana pritvora stajale Gordana Bičaka jer je policija, ispostavilo se, taj post shvatila točno onako kako ga je trebalo shvatiti. Na obavijesnom razgovoru u Slavonskom Brodu završio je D. M. Carkov, 44-godišnji hrvatski ratni vojni invalid iz Davora koji živi u Novoj Gradiški. Na svom profilu na Facebooku objavio je komentare hrvatskih građana koji su se odnosili na premijera Plenkovića, premda su bili već objavljeni i javno dostupni, no on ih je, u dokolici, odlučio malo kompilirati.

Potom je riječki modni dizajner Carlo Melloni Homolka premijeru Plenkoviću ostavio prijeteću poruku u inbox. “Treba likvidirati i tebe i cijelu hrvatsku vladu. Kad mi dođemo na vlast u Rijeci...”, napisao je, ali zahvaljujući promptnoj reakciji policije čini se da ipak neće likvidirati nikoga pa ni premijera, a prijetnje je odmah priznao braneći se da je to učinio u pripitom stanju. Popriličnu prašinu podiglo je još jedno uhićenje, ono Ilije Komšića iz Tisnog koji je - opet pomoću Facebooka - uputio prijetnju sisačkom biskupu Košiću, po čijoj je prijavi policija i postupala. Poruke tipa “zaklat ćemo tebe i sve takve idiote uskoro”, uz psovanje biskupove “Crkve i familije”, ocijenili su ozbiljnom prijetnjom, što ona u biti i jest, jer shvatiti bilo kakvu prijetnju neozbiljnom bilo bi zaista neozbiljno. A taj je mehanizam funkcionirao upravo tako. Govor mržnje koji već godinama truje javni prostor kulminirao je u virtualnom svijetu gdje pojedinci skriveni najčešće iza lažnih imena dugo i predugo prolaze nekažnjeni, zaštićeni, uljuljani u anonimnost, koja, srećom, to više nije. Neozbiljno je od oporbe da takvo postupanje policije stavlja u istu rečenicu s represijom i uvođenjem verbalnog delikta. Bude li se sankcioniranje provodilo neselektivno i bez dvostrukih mjerila, valja ga pozdraviti i pritom proglasiti nultu stopu tolerancije na verbalno nasilje, pogotovo ono na internetu, koje je politika naposljetku ipak odlučila obuzdati.  

   

Komentara 2

BA
bakulušić
18:58 28.06.2017.

Tako je! Nulta stopa tolerancije na nasilje s weba, medija i (ne)vladinih udruga. Izluđivanje mora prestati!

MI
miso
09:26 29.06.2017.

Na verbalno nasilje odgovoriti strašnim fizičkim nasiljem je kriminalno. ... Ugledajte se na papu koji je oprostio i svom ubojici. Ovo što činite uopće ne vodi na dobro. ... Tako su jednom zabranili bolovanja, uveli strašne novčane kazne. I, nitkoo nije išao na bolovanje. Super! ... No, nakon par mjeseci nastupile su ozljede sa smrtnim ishodima, što se ranije u toj tvrtki nije događalo. Uh, po čemu je diktator bio lošiji od vas?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije