Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.05.2019. u 08:45

Kuba ne odustaje od komunizma, a šapu na Venezuelu su stavile Rusija i Kina

Juan Guaidó nije imao izbora. Ili će nešto učiniti ili će jednostavno biti izbačen iz povijesti. Jer povijest ne voli gubitnike. A sebe je vođa venezuelanske oporbe doveo u situaciju gdje natrag više nema nego se mora odlučiti na najekstremnije rješenje – puč. Zapadni mediji smatraju da će sve brzo biti gotovo, Nicolás Maduro će pasti.

Pogotovo kada su s objavama krenuli Donald Trump i njegov ministar vanjskih poslova Mike Pompeo.

– Podržavamo volju naroda i Operaciju Sloboda, gotovo su uglas na Twitteru graknuli Trump i Pompeo. Čini se ipak u uzaludnoj nadi jer Maduro se uspio izvući iz škripca, prema svemu sudeći, puč je propao. Posljedica će sigurno biti, nekadašnjem vozaču autobusa koji je naslijedio Huga Cháveza možda je najbolje da se povuče. Sigurno je kako Amerika neće odustati od Venezuele.

Od početka je Trumpove administracije bilo jasno kako težište njezina vanjskopolitičkog djelovanja neće biti na Sjevernoj Koreji, svakako ne ni na Kini, još manje na Rusiji. Naftom je bogata država koja je u relativno kratko vrijeme prošla put od jedne od najbogatijih do jedne od najsiromašnijih, praktično na pragu Sjedinjenih Država. Kako nakon smrti Fidela Castra nije došlo do kubanskog odustajanja od komunizma, još jedna država sa sličnim idejama neprihvatljiva je američkom establišmentu.

Imati državu na koju utjecaj imaju Rusija i Kina, a gaji krajnje lijeve ideje Americi je kost u grlu te izravno utječe na njezinu vjerodostojnost kao svjetske sile. Nakon teške defenzive u koju je natjerana na Bliskom istoku, Amerika ne smije dopustiti još jedan vanjskopolitički poraz, a to je održanje takve vlasti u državi koja se nalazi u neposrednoj američkoj blizini. U situaciji kada SAD snažno pritišću Iran, Kina povlači sve više i više crnog zlata, te se postavlja scena za novu globalnu igru oko cijena nafte.

Komentara 1

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
10:56 02.05.2019.

Izgleda da novinar nije baš blizak s odnosima u svijetu iako o tome pokušava pisati. Šapu na Venecuelu i ostale države američkog područja stavile su SAD i to još prije nekih 200 godina u okviru Monroe-ove doktrine "Amerika Amerikancima". Kina i Rusija nisu niti blizu SAD-u u kontroliranju i utjecaju na Venecuelu i ostale zemlje Latinske Amerike i iskorištavanju njihovih bogatstava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije