Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Velike krize uvijek slijede velike promjene

Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je u proteklih 40 godina bio čuvar strogosti prema državnom dugu, u svom Fiscal Monitoru 2020., prvome u eri COVID-19, iznosi kako državna ulaganja u iznosu od jedan posto BDP-a mogu dovesti do sedam milijuna izravno i još 20 milijuna neizravno novozaposlenih te do povećanja privatnog ulaganja više od 10 posto.
17. listopada 2020. u 21:36 0 komentara 934 prikaza
Papa Franjo
Foto: ©MASSIMILIANO MIGLIORATO/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL

Krhkost svjetskog sustava pred pandemijom koronavirusa pokazala je da se ne može sve riješiti slobodnim tržištem, napisao je papa Franjo u najnovijoj enciklici “Svi smo braća” i naglasio kako financijske špekulacije i laka zarada kao temeljni cilj nastavljaju činiti pokolje.

Koronavirus u Francuskoj PROBIJENA GRANICA Može li koronavirus presuditi izbore u SAD-u? Već treći dan zaredom bilježe se rekordi u Europi i svijetu

Mnogi ekonomisti smatraju da pandemija koja je ugrozila ekonomiju u cijelom svijetu neminovno dovodi do promjena. I do sada su velike krize pridonosile ekonomskim promjenama. Velika kriza početkom 1930-ih godina proizvela je keynesijanizam i državnu intervenciju. Drugi svjetski rat otvorio je put socijalnoj državi (welfare), a naftna kriza 1970-ih dovela je do politike neoliberalizma. Kakve nas promjene očekuju poslije koronavirusa?

Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je u proteklih 40 godina bio čuvar strogosti prema državnom dugu, u svom Fiscal Monitoru 2020., prvome u eri COVID-19, iznosi kako državna ulaganja u iznosu od jedan posto BDP-a mogu dovesti do sedam milijuna izravno i još 20 milijuna neizravno novozaposlenih te do povećanja privatnog ulaganja više od 10 posto. Nadalje kažu treba preispitati kontrapoziciju između državnog zdravstva i ekonomije. Pojednostavnjeno, to znači preinačiti histerično upozorenje da ćemo, budemo li previše pazili na zdravlje, umrijeti od gladi. Takvo tumačenje nije točno jer, ako se ljudi budu plašili bolesti, neće raditi.

Bjelovar: U znak prosvjeda ugostitelji simbolično na sat vremena zatvorili objekte RAD IZA PONOĆI Stožer lancu brze hrane dozvolio rad iza ponoći, Ceh ugostitelja traži jednak tretman za sve

MMF i o pitanju zaštite okoliša, o čemu ne žele ni čuti tzv. desničarski ekonomisti, kaže da se može i mora doći do nulte emisije ugljika do 2050. Kao što nema kontrapozicije između zdravlja i ekonomije, tako nema kontrapozicije između dekarbonizacije i razvitka. Analiza MMF-a razbija tabu da državna intervencija u ekonomiji smanjuje njezinu učinkovitost, da je ekonomski interes ispred zaštite zdravlja i da je zaštita okoliša stvar ljevičarskog elitizma i protiv razvitka.

Možda je najpravednije da država pomogne privatnom sektoru u postizanju boljih rezultata, što ne znači odmah intervencionističku državu. Jer tržište samo ne može sve riješiti.

MILAN BANDIĆ
Krug života od nedjelje do nedjelje: To je dan kada je krenuo na studij, dan na koji je uhićen, dan kad je umro...
A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.