Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.11.2017. u 12:05

Već sedam godina nemamo realne konvergencije prema EU, a prema drugim zemljama s kojima se uspoređujemo nazadujemo

Mali narodi ne mogu imati vlastiti novac u punom smislu te riječi, ne mogu ni iz čega stvarati novac koji čuva “vrijednost”, novac koji ljudi žele štedjeti i u kojem pristaju imati potraživanja na dulji rok, pa su prisiljeni koristiti se nekom tuđom “čvrstom” valutom.

Tako da su rasprave o tome hoće li s preuzimanjem eura kruh i mlijeko poskupiti ili neće, hoće li plaćanja preko granice biti jeftinija, a kamata niža, uvijek dobrodošle, ali su nebitne. Zaista je važno samo to kako će Hrvatska izvesti realnu prilagodbu eurozoni da bi joj eurozona dozvolila da emitira hrvatski euro. Odnosno, uvođenje eura da, ali ne na način koji će hrvatsko gospodarstvo baciti u sekularnu (stogodišnju) ekonomsku stagnaciju.
A to se već događa! Vlada premijera Plenkovića hvali se stabilnošću (proračuna, tečaja, javnog duga, plaćanja s inozemstvom...), a zapravo ima stabilnost groblja.

Uz slajdove koji pokazuju stabilnost, Vlada u utorak na pompoznoj prezentaciji Eurostrategije u Zagrebu nije mogla izbjeći i graf koji otkriva hrvatsku ekonomsku katastrofu, ili hrvatsko izgubljeno desetljeće: od 2008. do danas, naime, hrvatski BDP po stanovniku po paritetu kupovne moći u odnosu na BDP 28 zemalja članica EU nije se pomaknuo s mrtve točke! A u odnosu na BDP ostalih bivših europskih komunističkih država – srozao se za golemih 15 postotnih poena!
Hrvatska, dakle, već sedam godina uopće nema realne konvergencije prema EU, a prema drugim zemljama s kojima se uspoređuje ozbiljno nazaduje, divergira. To je direktni rezultat odabranih i vođenih politika, fiskalne i monetarne, koje zemlju tjeraju da makroekonomske neravnoteže ispravlja tzv. internom devalvacijom, odnosno snižavanjem (deflacijom) realnih plaća.

Da to ne vodi ničemu dobrom hrvatski nezavisni stručnjaci upozoravaju već dugo, ali političari ušančeni u svoje sinekure za to ne žele ni čuti.
Tako je, samo par tjedana uoči glamurozne propagandne prezentacije Eurostrategije Plenkovićeve Vlade i Vujčićeve Narodne banke, na portalu Social Europe briljantnu kolumnu objavio dr. Dubravko Radošević iz Ekonomskog instituta Zagreb, bez sumnje naš vodeći znanstvenik u području monetarne ekonomije i centralnog bankarstva. Radoševića, međutim, na “konferenciji” o euru u hotelu Westin nije bilo.
“Postoje bolje alternative politici odricanja (eng. austerity) i interne devalvacije u gospodarstvima izvan eurozone”, napisao je Radošević, “koje raspolažu primjerenim mehanizmima prilagodbe, i koje se mogu uhvatiti u koštac sa sekularnom stagnacijom i deflacijskom krizom”. EU i ECB bi, piše Dubravko Radošević, “trebali razmisliti o novom prijelaznom monetarnom aranžmanu koji bi kreatore politika izvan eurozone, uz novčanu pomoć i bez teških uvjeta, ohrabrio na provedbu nužnih reformi, ali koristeći se ekspanzivnim kejnzijanskim politikama, umjesto onim deflatornima”.
Radošević novi aranžman vidi više kao zadaću Unije i eurozone, ali jasno je da on neće nastati ako i hrvatska Vlada ne postane svjesna potrebe za njim i ako ga ne zatraži.

Komentara 9

PI
Pikacu
13:25 02.11.2017.

Zasto nasa vlada nezna razliku izmedu suficita i deficita

DA
Darchi2612
16:45 02.11.2017.

Mali narodi ne mogu imati vlastiti novac? Predpostavljam da je onda Švicarska velika zemlja

TO
tolitol
20:19 02.11.2017.

Nije mi jasno zbog čega novinar kritizira vladu koja će ona proračun povećati u sljedećoj godini za nevjerojantih milijardu dolara. Odnosno postotno, proračun će rasti oko 5-6 posto, a gospodarstvo bi trebalo za upola manje. Što je to ako to nije promašena "kejnezijanska" politika koju on zaziva? Treba rasterećivati gospodarstvo, smanjivati javne prihode, poreze, stvarati povoljno poslovno okruženje koje će dovesti do toga da Hrvatska ne izvozi samo 9 milijardi eura vrijednu robu (kao u prvih 8 mjeseci ove godine) za razliku od Češke koja izvozi za preko 100 milijardi eura. To je recept, i to funkcionira u drugim zemljama srednje Europe. No tamo znaju ekonomiju, a kod nas bi ekspanzivnu monetarnu i fiskalnu politiku. A upravo takva nas je politika dovela do toga da sad zaostajemo za svima. Gdje je "kejnezijanstvo" u Češkoj, Slovačkoj ili Estoniji? Nema ga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije