Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Vatikan gura hrvatske biskupe u ekumenizam sa SPC-om

Nisam siguran da tu zadaću kod nas dovoljno ozbiljno shvaćamo, jer nerijetko olako prepuštamo drugima da mimo ili protiv nas poduzimaju određene inicijative, a nakon toga im prigovaramo, reći će mons. Škvorčević
23. siječnja 2020. u 07:38 25 komentara 4146 prikaza
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ovogodišnja molitvena osmina za jedinstvo kršćana dobila je na težini sudjelovanjem najviših crkvenih predstavnika kršćanskih crkava u tome tjednu zajedničke molitve.

bozanić U RIMU, ALI VAN VATIKANSKIH ZIDINA O Stepincu će Katolička crkva i SPC raspravljati bez uplitanja Vatikana

Prije svega početkom u Zagrebačkoj katedrali, gdje domaćin bio osobno zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, uz zajedništvo mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija te vodeće predstavnike ostalih kršćanskih crkava.

Odnosno, uzvratnim posjetom kardinala Bozanića i nuncija Lingue na molitvi u pravoslavnom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, čime se očigledno stavlja naglasak na značenje ekumenskih odnosa Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve, koji je ključan u izgradnji ekumenizma na ovim prostorima, neka se manje kršćanske crkve zbog toga ne naljute.

Dakako i u ostalim biskupijama, od Dubrovnika do Đakova, održani su slični ekumenski susreti, no pitanje je zašto se upravo u ovome trenutku crkveni vrh u Hrvatskoj istura na ekumenskome polju. Odgovor bi, zapravo, trebalo potražiti u Vatikanu. Odnosno, želji Svete Stolice da se Katolička crkva u hrvatskoj i biskupi snažnije angažiraju u dijalogu sa Srpskom pravoslavnom crkvom i episkopima.

Stepinac 'Najsporija brzina' Može li Srpska pravoslavna crkva usporiti kanonizaciju Stepinca?

Nije, naime, tajna da u Vatikanu godinama tinja nezadovoljstvo upravo ekumenskim radom naših biskupa, tj. drži se da bi oni trebali biti otvoreniji i susretljiviji na tome području. Kod nas se ta kritika prima s gorčinom i nedovoljnom vatikanskom upućenošću u složenost odnosa sa SPC-om, osobito oko Domovinskog rata i rana koje još nisu do kraja zacijelile.

No, Vatikan to očito ne zanima i gura hrvatske biskupe u odnose s pravoslavnima. Primijetiti se to moglo i po dolasku mons. Giorgia Lingue u Hrvatsku za apostolskog nuncija, čiji je dio diplomatske karijere vezan uz Srbiju, a među prvim posjetima bio mu je onaj požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću, koji je zadužen za “sektor” ekumenizma u HBK. Vatikan očito šalje jasnu poruku Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj da itekako računa na nju upravo na području ekumenizma i to isključivo sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Objasnio je to svojedobno i sam biskup Škvorčević, kada je tumačeći motive pape Franje o osnutku mješovite katoličko-pravoslavne komisije o kardinalu Stepincu rekao da to “svjedoči da ekumenizam između Katoličke Crkve i Srpsko Pravoslavne Crkve na ovim prostorima ne ide izravno Beograd – Vatikan, kako su određeni crkveni ljudi neko vrijeme zastupali, nego putem Katoličke Crkve u Hrvatskoj”.

patrijarh pavle UMRO PATRIJARH SPC PAVLE (STOJČEVIĆ) Nakon patrijarha iz Hrvatske, Srpska pravoslavna crkva bira novoga lidera

“Nisam siguran da tu zadaću kod nas dovoljno ozbiljno shvaćamo, jer nerijetko olako prepuštamo drugima da na tom području mimo ili protiv nas poduzimaju određene inicijative, a nakon toga im prigovaramo. Radi se o veoma važnoj, složenoj i zahtjevnoj vjerničkoj zadaći, te joj je potrebno pristupiti organizirano, s puno strpljivosti i iskrenog nastojanja oko međusobnog razumijevanja i stvaranja klime povjerenja. Tako Katolička Crkva u Hrvatskoj može poslužiti općoj Crkvi u njezinim ekumenskim nastojanjima na ovim prostorima”, rekao je mons. Škvorčević, a naglasak bi se mogao staviti upravo na to da se drugima prepušta da mimo biskupa poduzimaju neke svoje inicijative.

Ekumenizam je, prije svega, zajednički vjerski izričaj. Odnosno, on plodove može donijeti samo ako se slijedi zajedništvo i dodirne točke katolika i pravoslavaca u konkretnom slučaju. S time da ima i svojevrsnu političku dimenziju, no ako ona prevlada i nametnu se politički interesi, onda je svaki ekumenski pokušaj u startu osuđen na propast.

papa Franjo beograd spreman na kompromis Srpska pravoslavna crkva: Stepinac sveti, a papa u Jasenovac

Onda se on svodi na pozu i susrete bez sadržaja i plodova. Pa i ovogodišnju molitvenu osminu za jedinstvo kršćana treba gledati i kroz tu prizmu, jer ako sve ostane samo na ovotjednim susretanjima, ma koliko oni bili na najvišim razinama, i ako će se njima htjeti samo ugoditi Vatikanu, onda neće biti velikih pomaka. A njih očekuju i katolici s jedne, i pravoslavni s druge strane.

Zagreb: Posljednji ispraćaj gradonačelnika Bandića
DVOSTRUKA MJERILA
Otto Barić revoltiran Bandićevim sprovodom: Jadnici, sram me gdje živim
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
 • Avatar southman
  southman:

  Vatikan bi trebao gurati pravoslavce u Hrvatskoj na osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve. To bi bilo 100 puta ispravnije. Takva crkva bi Hrvatsku doživljavala kao svoju državu za razliku od SPC !

 • Avatar Jopa
  Jopa:

  Treba osnovati Hrvatsku pravoslavnu crkvu HPC, i sa njom raditi ekumenizam, a ne sa parapolitičkom organizacijom koja propagira veliku Srbiju.

 • Avatar Mi sami
  Mi sami:

  HPC odmah!