Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.01.2019. u 14:12

Nije normalno da javnost danima bruji o nekoj odluci, a suci se ne oglašavaju

U jeku povika na pravosuđe zbog pojedinih presuda koje se “sucu” koji se krije u svakome od nas, a na temelju dostupnih (ne)potpunih podataka, čine nelogičnima i nepravednima, apsurdno je i kad za to postoje argumenti govoriti o tomu kako naše pravosuđe svakim danom sve više napreduje.

Statistički podaci Ministarstva pravosuđa za prošlu godinu prate napredak i iznimne rezultate koje je u izvješću za 2016. godinu nedavno uočio i CEPEJ, Europska komisija za učinkovitost pravosuđa koja prati 47 pravosudnih sustava Vijeća Europe. Ali, percepcija je, osobito danas kad se negativne vijesti šire internetskom brzinom, od presudne važnosti. Jedna loša odluka poništava sve one dobre i uzalud je tumačiti da nije fer ocjenjivati rad svih 1756 sudaca i 609 sudskih savjetnika koji su lani donijeli 584.040 odluka na temelju nekoliko spornih presuda nekolicine sudaca.

Iz jednog od, mnogi bi rekli najboljih pravosudnih sustava, anglosaksonskih, svako malo stižu nam vijesti o ispravljenim, pa i više desetljeća starim greškama pravosuđa. Analiza DNK izvukla je stotine osuđenika iz zatvora. U svim tim predmetima suci su napravili kardinalne pogreške. Ipak, naši se suci i Ministarstvo pravosuđa moraju pitati zašto je percepcija našeg pravosuđa nepromijenjena unatoč pomacima koji se čine. Recimo, je li normalno da se javnost i mediji danima nabacuju blatom po pravosuđu zbog jedne odluke, a sudovi na to šute!?

Koja svrha od statističkih pomaka koji su iz godine u godinu vrlo važni? Sve dok sudovi imaju ijedan predmet stariji od deset godina, a imaju ih 9130, javnost ne može imati dobro mišljenje. Ili dok se predmeti, unatoč napretku, i dalje sporo rješavaju. Tomu nisu krivi suci, koji su po broju riješenih predmeta među boljima, nego sustav koji nas tjera da se toliko tužakamo iako imamo tako loše mišljenje o pravosuđu. Stoga je ohrabrujuće što su već drugu godinu zakonske izmjene smanjile priljev predmeta, s tim da se i od reforme koja će poboljšati iskoristivost prekršajnih sudaca i od izmjena Zakona o parničnom postupku očekuju daljnja poboljšanja.

Pogledajte kako će se u Hrvatskoj plaćati cestarina:

Ključne riječi

Komentara 1

DO
dopizdilomi
23:21 28.01.2019.

2007. godine završna rasprava te sutkinja na kraju kaže dobit ćete presudu doma. Pa eto! Sada je 2019 a ja još nisam dobio presudu. Beš statistiku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije