Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.12.2016. u 23:00

Ateisti zasigurno drže da su nevjernici obrazovaniji od vjernika, jer nisu „zatrovani“ religijom. Vjernici drže da imaju nešto više od nevjernika (ateista ili agnostika) jer imaju nešto dodatno. Ima i vjernika različitih religija koji drže da su bolji od drugih vjernika jer vjeruju u pravog boga.

No, koliko je koja skupina obrazovana i utječe li religija na stupanj obrazovanja? Američki neovisni centar za istraživanja Pew Research Center objavio je rezultate istraživanja u 151 državi o godinama obrazovanja. Židovi u prosjeku uče 13,4 godina, kršćani 9,3 godina, oni koji ne pripadaju nijednoj religiji 8,8 godina, budisti 7,9 godina, muslimani i hinduisti 5,6 godina. Globalni prosjek je 7,7 godina učenja. Ispada da Židovi uče najviše, pa kršćani itd., ali tim brojkama treba pridodati još jednu činjenicu, odnosno mjesta u kojima netko živi.

Židova ima najviše u SAD-u i Izraelu, u kojima je, zbog ekonomskih i društvenih razloga, a ne zbog religije, školovanje na višoj razini. U Indiji, Bangladešu i Nepalu, dakle siromašnijim državama u kojima školovanje traje kraće, živi 98% hinduista.

No, mogu se usporediti i isti prostori pa tako u subsaharskoj Africi postoji razlika u obrazovanosti kršćana i muslimana. Među stanovništvom u dobi između 55 i 79 godina formalno obrazovanje nema 51% kršćana i 79% muslimana. Premda su mladi između 25 i 34 godina obrazovaniji, razlika između dvije religijske skupine još je veća, odnosno 23% kršćana i 57% muslimana nije pohađalo škole. Različite religije ipak utječu na stupanj obrazovanosti?

Možda i nije tako, jer muslimani stariji od 25 godina koji žive u Sjevernoj Americi učili su prosječno 13,6 godina, oni koji žive u Europi 9,5 godina, oni na Srednjem istoku 5,9 godina, a oni na prostoru subsaharske Afrike samo 2,6 godina. Jasno je da oni koji žive u bogatijim državama nalaze više mogućnosti i motivacija za učenje. Isto tako jasno je da oni koji emigriraju iz siromašnih država u Europu ili Sjevernu Ameriku uče više i religija ima manji utjecaj na njihovo obrazovanje.

Zanimljivo je i da među Židovima, kršćanima i onima koji ne vjeruju žene imaju veći stupanj obrazovanja od muškaraca. Statistike po običaju otkrivaju i sakrivaju mnogo, ovisi o tome kako ih se čita.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije