Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Uskok izviđa jesu li se za prelazak nudili milijuni. Neće biti 'i nikom ništa'?

Krešo Beljak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
08.01.2019.
u 08:11

Može se pretpostaviti da je Beljak u svojem iskazu Uskoku dao objašnjenje, možda i jasne dokaze, zbog čega je u cijelu priču “upleo” i župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića.

Kako je Milan Bandić od jednog zastupnika došao do njih 13, odnosno stoji li iza svega moguća politička korupcija, pitanja su kojima su se proteklih mjeseci bavili uglavnom mediji. Premijeru Andreju Plenkoviću ta tema nije zanimljiva jer zastupnici koji iz oporbe prelaze Bandiću tako održavaju krhku HDZ-ovu većinu u Saboru, a Plenkovićev ministar uprave Lovro Kušćević čak je nedavno izjavio da se USKOK tim pričama ne treba baviti!?

Zašto je tome tako, pitanje je na koje bi odgovor možda trebalo potražiti u izjavi Roberta Jankovicsa, šefa Kluba zastupnika Milana Bandića, od prije neki dan u kojoj je objasnio tko uopće može postati dio Bandićeve saborske ekipe, odnosno koji je to uvjet koji moraju ispunjavati.

Video - Evo tko je sve napustio SDP

– Ono oko čega naš heterogeni klub ima čvrst stav jest da podržava premijera Andreja Plenkovića, to je uvjet bez kojeg se u ovom klubu ne može biti – izjavio je Jankovics novinarima nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

No, srećom, USKOK nije poslušao preporuku ministra Kuščevića pa je jučer objavio da je nakon medijskih napisa o možebitnoj korupciji u Zagrebačkoj skupštini pokrenuo provođenje izvida. A ti se izvidi odnose na priču oko Zvane Brumnića, SDP-ova zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i bivšeg SDP-ova glavnog tajnika kojem je navodno ponuđeno tri milijuna kuna za prelazak u Bandićev klub. Brumnić je jučer došao u USKOK u kojem je dao iskaz na tu temu, a hoće li ta priča rezultirati i nekom možebitnom istragom, tek se treba vidjeti. Po izlasku iz USKOK-a Brumnić je kratko kazao da je dao iskaz, no o sadržaju nije bio voljan govoriti.

Gotovo istodobno dok je Brumnić dolazio u USKOK, na suprotnom kraju grada Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, izišao je iz policije. Beljak je jučer ujutro pozvan na Oranice, u središte PNUSKOK-a, da bi s istražiteljima podijelio svoja saznanja koja ima vezano za prelazak Mladena Madjera u Bandićev saborski klub. Šef HSS-a zbog sumnje u političku korupciju podnio je USKOK-u kaznenu prijavu, a USKOK je i u tom slučaju naložio provođenje izvida. U javnosti se nagađalo je da je Madjer prešao Bandiću zato što su mu obje kćeri zaposlene u Zagrebačkom holdingu, a je li tu riječ o političkoj trgovini, tek se treba utvrditi. Što je govorio istražiteljima, Beljak jučer nije rekao kazavši da su izvidi tajni te da se obvezao da o sadržaju razgovora neće javno govoriti.

– Razgovor je bio produktivan, no ne mogu vam reći što sam iskazivao jer bi se izvrgnuo kaznenom progonu. Želim zahvaliti institucijama na ovako brzoj reakciji i ako ovako nastave, može se očekivati da ćemo imati i dobrih vijesti u državi – kratko je kazao Beljak po izlasku iz policije.

Međutim, može se pretpostaviti da je u svojem iskazu dao objašnjenje, možda i jasne dokaze, zbog čega je u cijelu priču “upleo” i župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića za kojeg je tvrdio da mu je sam Mladen Madjer kazao da ga je Kožić ucjenjivao svojim povratkom u saborske klupe ako ne promijeni stranu, odnosno ne prijeđe u Klub Milana Bandića. Naime, Madjer je zamjena za Kožića u Saboru.

Kožić je tu informaciju opovrgnuo, a Beljaku najavio tužbu za klevetu. Bit će zanimljivo čuti i što sam Madjer o svemu ima reći – zbog čega je otišao Milanu Bandiću i imaju li s tim veze i zaposlenja njegovih kćeri, a što će se dogoditi danas na konferenciji za novinare koju Madjer i Bandić imaju u 11.30 sati. Sam Madjer jučer nam je potvrdio da ga nitko iz USKOK-a do sada nije zvao da da iskaz, ali ako ga pozovu, rado će se, kaže, odazvati.

Krešo Beljak
1/14

Policija i USKOK vjerojatno će nakon što su ispitali Beljaka i Brumnića razgovarati sa svima koji bi o navodnoj političkoj korupciji mogli imati nekakva saznanja. A takvih ima, ako je vjerovati glasinama, poprilično i jedino ozbiljno bilo bi da ih se sve i ispita. Trebalo bi započeti od svih “preletača” u Saboru, a nastaviti s onima u zagrebačkoj Skupštini, sa županom Kožićem, ali naravno i Milanom Bandićem. Naime, u danima pred samo izglasavanje zagrebačkog proračuna, koji je prošao kroz “iglene ušice”, neslužbeno se po hodnicima Gradske skupštine čulo da se vrbuje mnoge oporbene zastupnike. Informacije kažu, a potvrđuju ih i u vrhu SDP-a, da se vrbovalo baš sve SDP-ove skupštinare, ne samo Zvanu Brumnića, no nije poznato je li itko od njih te slučajeve i prijavio.

Šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš kaže da je i ona čula raznorazne priče, pa i one da se zastupnike pokušavalo “kupiti” i da je cijena bila tri milijuna kuna, ali ni njoj ni ikome iz njezine stranke nitko nije prišao ni nudio bilo što takvo.

– Nama nisu, ali činjenica je da je takvih priča oko izglasavanja proračuna bilo, kao što je činjenica i da je sam Bandić govorio, od tri do četiri tjedna prije izglasavanja proračuna, da on ima jednog zastupnika na kojeg računa, a koji nije iz SDP-a. Uostalom, svako malo sam Bandić pohvali se da će mu doći i netko novi u Klub – kaže Mrak Taritaš.

Na dan kada je Krešo Beljak cijelu stvar odlučio prijaviti sjedila je, kaže, s njim na kavi. Razgovarali su o tome da svi samo gledaju što se događa i u Skupštini i u Saboru, a da nitko ništa ne poduzima kad je o tome riječ.

1. Što je Brumnić rekao USKOK-u

Zvane Brumnić, SDP-ov vijećnik u zagrebačkoj Skupštini, jučer je u USKOK-u odgovarao na pitanja o navodnoj ponudi tri milijuna kuna za prelazak Bandiću.

2. Zašto je Beljak u priču upleo Kožića

Logično je da je Beljak u iskazu objasnio i zbog čega je u cijelu priču upleo župana Zagrebačke županije Stjepana Kozića za kojeg tvrdi da je ucjenjivao Madjera.

3. Ispitati preletače i oporbu u skupštini

USKOK bi trebao ispitati gotovo sve oporbene zastupnike u zagrebačkoj Skupštini budući da neslužbene informacije kažu da su gotovo svi vrbovani i da im se navodno nudilo 3 milijuna kuna.

Komentara 56

SI
sidzim
08:20 08.01.2019.

Zar nije jednostavnije promijeniti izborni zakon i riješiti to zauvijek?

MA
maloprekosutra
09:00 08.01.2019.

Ja mislim da su ti ljudi bili spremni platiti da odu iz tih pogubljenih i propalih stranaka !

DA
darwil
09:18 08.01.2019.

sve u haps

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije