Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.07.2017. u 13:14

Kad bi Europa osuđivala one koji ne poštuju poštenje i slobode te nameću nečije posebne interese, možda bi imala i veći ugled...

Mir i traganje za rješenjem kriza mora biti iznad svih posebnih interesa. Postoji opasnost od upotrebe Europe za nacionalne interese. To su dvije ključne misli vatikanske diplomacije koje je u razgovoru za talijanski list Sole 24Ore iznio državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Krajem kolovoza Parolin odlazi u posjet Moskvi, prošle godine pohodio je Ukrajinu, a 2015. Bjelorusiju.

“Diplomacija Katoličke crkve diplomacija je mira“, kaže Parolin i objašnjava kako Sveta Stolica nema interes vladati, ne želi ni političku ni ekonomsku ni ideološku vlast. Zato može slobodno posredovati i svakoga upozoravati na opasnost od autoreferencijalne vizije koja može svima naškoditi. Vatikan je smatrao da će Europa nakon pada blokova postati i politički, a ne samo ekonomski subjekt, ali “postoji opasnost da se Europu upotrebljava samo u nacionalne svrhe“, kaže Parolin, odnosno ona postaje ključ za ostvarenje nacionalnih interesa. Ispražnjena je od sadržaja, kao što je zaštita ljudskih prava, koji su bili njezin temelj i koji su privlačili države upravo zbog tih sloboda. Korijen nacionalizama leži u kulturnoj i vjerskoj krizi.

Europa ne smije biti indiferentna, kao što je, primjerice, u vezi s migrantskom krizom. Kad se čitaju izjave nekih političara, onda se vidi koliko su oni, ne samo daleko od katoličke diplomacije nego i od europske ideje. Kad neki slovenski političar kaže da će ucijeniti Hrvatsku vetom na njezin ulazak u schengensku zonu ne bude li priznala arbitražu o slovensko-hrvatskoj granici, onda on sebe stavlja izvan europske granice. Europa bi, kad bi stvarno bila onakva kakvu su je zamislili njezini utemeljitelji, morala kazniti Sloveniju zbog takve izjave, kao što bi morala kazniti (djelomično i kažnjava) Mađarsku, Poljsku..., a ne države koje prijeđu granicu državnog duga. Grčku bi trebalo kazniti zbog tjeralice i osude Andreasa Georgioua kao državnog neprijatelja jer ga progone zato što je 2010. prijavio da Grčka vara svojom bilancom. Kad bi Europa osuđivala one koji ne poštuju poštenje i slobode te nameću nečije posebne interese, možda bi imala i veći ugled...     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije