Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.01.2021. u 17:45

Oko Uskrsa znat će se stranačka odluka o kandidatu za kancelara na njemačkim parlamentarnim izborima u rujnu

Armin Laschet (59), koji je od 2017. ministar predsjednik njemačke regije Sjeverna Rajna-Vestfalija, izabran je za predsjednika Kršćansko-demokratske (CDU), stranke njemačke kancelarke Angele Merkel.

Laschet, na čelu najbrojnije i ekonomski najjače njemačke regije, smatra se, nastavit će politiku A. Merkel, a pobijedio je Friedricha Merza, odvjetnika milijunaša s desnog krila CDU-a koji se prije izbora smatrao favoritom. Pobijedila je, zapravo, Angela Merkel, pobijedila je snaga mirnoće i volja za kohezijom.

CDU je izabrao liniju centrističkog kontinuiteta politike A. Merkel, koja u rujnu napušta i kancelarsko mjesto. Time što je izabran na čelo CDU-a Laschet je zauzeo prvo mjesto za kancelarskog kandidata stranke, ali put do te nominacije još je dug. Oko Uskrsa će se znati odluka stranke o kandidatu za kancelara na parlamentarnim izborima u rujnu. Morat će prije svega ponovno ujediniti stranku koja sada ima više struja, među kojima su i simpatizeri raznih stranaka, a među njima i Alternative za Njemačku (AfD), odnosno oni koji bi se još više približili krajnjoj desnici.

– Protiv nas će biti svi, od Zelenih, SPD-a, ljevice do AfD-a, koji će biti posebno agresivan – kazao je Laschet, čija će stranka u ožujku morati pobijediti i na izborima u Falačkoj i u pokrajini Baden-Württemberg, gdje su sada na vlasti stranke SPD-a i Zelenih.

Osim toga, za dolazak do kandidature za kancelara morat će se suočiti i sa snažnim bavarskim premijerom iz CSU-a Markusom Söderom.

Laschet, koji je oženjen i ima troje djece, političar je umjerenog centra i ima sposobnost saslušati tuđe probleme i očekivanja. Njegov je slogan bio: “Ja sam Armin Laschet i možete imati povjerenje u mene.” Nije čovjek velikih teatralnih gesta. Otac mu je bio rudar i kaže da je od svoga oca naučio imati povjerenja u ljude. Često su ga podcjenjivali, kao i Merkel na početku svoje karijere.

Želi biti njezin nasljednik u politici, što znači da se ni njemačka politika prema SAD-u, Rusiji, Kini, a posebno ne unutar EU, koji Berlin želi sve snažnijim, bude li izabran za kancelara, neće mnogo mijenjati od sadašnje. Velika promjena na čelu CDU-a, ali bez velikih promjena u politici stranke i Njemačke prema ostatku svijeta. 

Komentara 4

AL
Alistar
20:51 18.01.2021.

Tlapnje starog suradnika tajnih sluzbi

Avatar southman
southman
08:49 19.01.2021.

Drži se ti Vatikana.

BL
blekpanther
18:27 18.01.2021.

Nije važno tko je pobjedio glavno da je izgubio onaj koji nije smio pobjediti! Njemačkoj kao i Hrvatskoj nije potreban (SPD) (SDP) jer su CDU i HDZ već odavno isti! Samo se izruguju imenu koje nose!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije