Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka protiv terorizma

Uništenje ISIL-a nije ni blizu, u Siriji i dalje djeluje sto tisuća terorista

Kurdski borci poziraju s otetom zastavom Islamske države
Foto: Thomas Rassloff/DPA/PIXSELL
1/2
04.02.2019.
u 10:02

Unatoč teritorijalnom nestanku kalifata, još se svakodnevno preko interneta poziva na islamski ustanak diljem svijeta i povratak slavne vladavine islama, kako je bilo prije 1400 godina

SAD pobijedio je terorističku organizaciju Islamsku državu i razbio je kao beba zvečku”, pun samopouzdanja kazao je američki predsjednik Donald Trump najavivši povlačenje američkih vojnika iz Sirije. Desetak dana nakon tog Trumpova proglašenja ISIL-ova poraza, teroristička organizacija Islamska država izvršila je samoubilački napad u kurdskom gradu Manbiju na sjeveru Sirije na američku patrolu i pritom su poginula četiri američka vojnika, a još tri su ranjena. Teroristi su tim napadom htjeli Trumpu poslati poruku da njihovo uništenje nije ni blizu.

Da je ISIL još uvijek opasnost, ne samo u Siriji i Iraku nego i diljem svijeta, dokazuje i izvještaj šefova američkih obavještajnih službi pred Kongresom u kojem se ističe da, osim iz Irana i Sjeverne Koreje, najveće prijetnje SAD-u dolaze upravo od terorističke organizacije Islamske države. Izvještaj su predstavili direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Christopher Wray, direktorica Središnje obavještajne agencije (CIA) Gina Haspel i direktor Nacionalne obavještajne službe (NSA) Dan Coates u sklopu godišnje procjene globalnih prijetnji.

Iako rat protiv terorističke organizacije Islamske države u Siriji ulazi u završnicu i njezini su borci ostali još samo u gradu Al-Bagouzu gdje su u okruženju, ISIL će još dugo biti prijetnja budući da je većina njegovih boraca blokirana u pustinjskim regijama zapadnog Iraka i istočne Sirije gdje nastavljaju pružati jak otpor. Al-Bagouz je posljednje uporište terorističke organizacije, kako tvrdi Radur Xelil, predstavnik Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje čine Arapi i Kurdi, a podržava ih i SAD, nakon što je oko 27 tisuća ljudi, uključujući strance koji su se borili za terorističku organizaciju Islamsku državu, napustilo područje istočno od Eufrata od početka ofenzive SDF-a u rujnu prošle godine.

Obrambena obavještajna agencija (DIA) tvrdi da su preživjele znatno veće snage džihadista nego što je Pentagon javno priznao navodeći da je u cijeloj Siriji ostalo čak 13.100 do 14.500 terorista Islamske države. DIA je objavila i dio izvješća Pentagona u kojem se navodi da vojna obavještajna služba smatra kako, uz 15.000 boraca u Siriji, ISIL ima veliku skupinu militanata u Iraku te da je u dvije zemlje još uvijek aktivno oko 30 tisuća terorista ISIL-a. Politički analitičar i ekspert za islamski radikalizam Usama Shahood smatra da je rat protiv ISIL-a još daleko od kraja.

– Oko 20 tisuća terorista još je u pustinji. Otežavajuća je okolnost što su te skupine terorista na područjima pod američkom i francuskom kontrolom pa to onemogućava djelovanje sirijske vojske i saveznika Rusije i Irana – kaže Shahood ističući da, osim tih 20 tisuća terorista u pustinji, još ih je na desetke tisuća u provinciji Idlib.

Vukovi samotnjaci

– U Idlibu nema ISIL-a, ali to je područje pod kontrolom Al-Qa’ide koja njeguje istu ideologiju kao i ISIL. Prema tome, kada gledamo ukupno, u Siriji sigurno još djeluje više od 100 tisuća terorista – tvrdi Usama.

“Unatoč teritorijalnom nestanku kalifata, svijet se suočava i nastavlja živjeti s ideologijom koju je usvojila i utjelovila teroristička organizacija Islamska država, koja je uspjela privući mlade ljude i žene, a ciljala je na njihove emocije i probudila njihovu mržnju i bijes koji su potresli stabilnost utvrđenih zemljopisnih granica – uvjeren je Usama Shahood u veliku rasprostanjenost vehabijsko-salafističke ideologije koja i dalje ostaje prijetnja čovječanstvu.

Sigurno je samo da ISIL neće samo tako nestati. Naime, prema izvještajima zapadnih obavještajnih službi, u ISIL-u bilo je više od 31 tisuću stranih boraca od ukupno 100 tisuća boraca koje je imao. Samo iz zapadne Europe bilo ih je oko pet tisuća i imaju državljanstvo neke od europskih zemalja. Za razliku od Al-Qa’ide koja je bila konzervativna i zatvorena za strane borce, jedna od najvažnijih Al-Baghdadijevih (vođa Islamske države) strategija upravo je otvaranje vrata stranim borcima, pogotovo Europljanima i Amerikancima. Osim što su oni ISIL-u bili od velike koristi na sirijskom i iračkom ratištu, sad kad se polako vraćaju kući destabiliziraju cijeli svijet. Teroristički napadi u Parizu, Nici, Berlinu, Bruxellesu... upravo su bili strategija ideologa i osnivača ISIL-a Abu Bakr Al-Baghdadija, za kojega danas nitko ne zna gdje je, koji je bio svjestan od početka da Islamska država teritorijalno neće moći opstati, ali je osigurao način kako destabilizirati svijet i posebno Europu terorističkim napadima. Naime, Europa je danas puna “vukova samotnjaka” koji su mobilizirani preko interneta ili su se u migrantskim valovima uspjeli prebaciti u europske zemlje.

Povratak na početak

ISIL je preko interneta pozvao na “islamski ustanak diljem svijeta i povratak slavne vladavine islama” kao što je bilo prije više od 1400 godina. Veliku korist izvukao je iz golemog iskustva pristaša koji su mu se odlučili pridružiti. Među pridošlima bili su i liječnici, inženjeri, nositelji diploma raznih sveučilišta, uključujući stručnjake s velikom stručnom sposobnošću u propagandi. Teroristička organizacija Islamske države, zahvaljujući brojnim stručnjacima, stvorila je i svoju novinsku agenciju Al-Amaq, ali i agenciju SITE, koja je deklarativno bila protiv terorizma, ali je obavljala posao Al-Amaqa dok nije bio utemeljen. ISIL i dalje svakodnevno na internetu emitira golemu količinu propagandnog materijala i tako širi svoje ideje i ideologiju u svaki kutak planeta. Koristio je i ubijanje uživo kako bi pokazao moć nad svojim “slabim neprijateljima”.

I dok je svijet, sve do koordiniranih terorističkih napada na šest mjesta u središtu Pariza u studenome 2015., s najmanje 129 smrtno stradalih, pokušavao naći strategiju za borbu protiv ISIL-a, Islamska država svaki je dan bila jača i brzo se širila. Najzanimljivije je da je uspjela financijski nadjačati prosječnu afričku državu. Proračun Islamske države procijenjen je na oko četiri milijarde dolara godišnje. Teroristička organizacija Islamska država nije nastala preko noći. Naime, korijeni joj sežu u 2003. godinu, kada je Jordanac Abu Mus’ab al-Zarqawi, koji je 90-ih u Afganistanu ratovao uz tadašnjeg vođu Al-Qaide Osamu Bin Ladena, na sjeveru Iraka osnovao organizaciju Tawhid wal Jihad (Vjera u jednog Boga i džihad). Poznato je da je Abu Mus’ab al-Zarqawi bio zapovjednik dragovoljaca u Heratu u Afganistanu, prije nego što je 2001. prebjegao u Irak prije američke invazije gdje se udružio s militantnim Kurdima iz Ansar al-Islama prije osnivanja njegove organizacije Tawhid wal Jihad.

Nakon američko-britanske invazije na Irak 2003. godine stvoreni su idealni uvjeti za radikalne islamističke pokrete. Iako je ideologija Al-Qa’ide i terorističke skupine Islamska država identična jer je zasnovana na radikalnom vehabijsko-salafističkom tumačenju islama i njegove političke uloge u društvu te terorističkim metodama kao sredstvom ostvarivanja ciljeva, neke taktičke razlike i mimoilaženja između Bin Ladena i Zarqawija, koje datiraju još iz tog vremena, objašnjavaju razloge zbog kojih se teroristička organizacija Islamska država pojavila baš u tom trenutku i munjevitom brzinom proširila se u Iraku i Siriji. Naime, Osama Bin Laden nije htio proglasiti Islamsku državu smatrajući da će okupljanje džihadista na jednome mjestu olakšati Zapadu i SAD-u da ih porazi dok je ideja Abu Mus’aba al-Zarqawija bila upravo to, stvaranje Islamske države, što je njegov sljedbenik Abu Bakr Al-Baghdadi i učinio.

Iako su Amerikanci bili uvjereni da će likvidacija Zarqawija 2006. i pet godina kasnije Bin Ladena oslabjeti te terorističke pokrete, to se nije dogodilo, štoviše, ojačali su i uporište sunitskih ekstremista postao je Anbar, najveća iračka pokrajina. Do pregrupiranja i jačanja te terorističke organizacije ponovno je došlo nakon povlačenja američkih snaga iz Iraka 2011. godine i na njezino čelo dolazi Al-Baghdadi. Neuspjeh režima u Bagdadu da različite sunitske vojne formacije uspješno integrira u nove oružane snage Iraka dodatno je osnažio terorističku organizaciju Islamsku državu. Potkraj lipnja 2014. ISIL je proglasio kalifat na teritoriju Sirije i Iraka, a glavnim gradom sirijski grad Raku koji se nalazi u dolini Eufrata, manje od 200 kilometara od iračke granice. Džihadisti su nadzirali svaki aspekt života u svom samoproglašenom kalifatu u kojem je život funkcionirao kao u svakoj pravnoj državi. Za samoproglašenog kalifa Al-Baghdadija kažu da je nasljednik Osame Bin Ladena te ga nazivaju kraljem terorizma čija je skupina ISIL okrutnija i krvoločnija nego što je ikada bila Al-Qa’ida.

Novi bliskoistočni strah i trepet Abu Bakr Al-Baghdadi kao mladić bio je prilično neupadljiv. Rođen je i odrastao u gradu Samari i preselio se u Bagdad, gdje je stekao doktorat islamskih znanosti i doktrine. Za vrijeme studija bio je i imam džamije u Bagdadu gdje je vodio molitve. O najtraženijoj osobi na svijetu, Ibrahimu Auad Ibrahimu Ali al-Badri al-Samarai, poznatom po ratnom nadimku Abu Bakr Al-Baghdadi, koji je preko noći postao svjetska tema proglasivši tzv. Islamsku državu na teritoriju Iraka i Sirije, kojem su Amerikanci ucijenili glavu na 20 milijuna dolara, jako malo se znalo do proglašenja kalifata. Al-Baghdadijevi pristaše vjeruju da će Islamska država oživjeti slavu islama kao što je bilo za vrijeme proroka Muhameda.

“Misliš li, Ameriko, da je pobjeda ostvarena ako ubiješ jednog ili više zapovjednika? Ako tako misliš, to je lažna pobjeda... Pobjeda je kad je neprijatelj potpuno poražen. Misliš li, Ameriko, da je poraz gubitak grada ili teritorija? Jesmo li poraženi ako izgubimo gradove u Iraku i Siriji i budemo potisnuti u pustinju? Hoćemo li biti poraženi ako izgubimo Mosul, Sirt, Raku ili sve gradove koje smo osvojili i vratimo se ondje odakle smo počeli? Ne, jer stvarni poraz je gubitak volje i želje za borbom”, poručio je Donaldu Trumpu u svom posljednjem obraćanju prije nego što je ubijen glasnogovornik ISIL-a Abu Muhammed al-Adnani dajući na znanje svima da teritorijalni nestanak ISIL-a nije kraj i da borba sada samo ima drugi oblik...

Pogledajte video o vojnom avionu F-35:

Ključne riječi

Komentara 2

AL
alphazulu99
10:13 04.02.2019.

ISIL je tamo gdje je nafta. Tko li samo stoji iza ISIL-a. Vjerojatno oni koji vole kontrolirati eksploataciju i prodaju nafte.

Avatar nekakav
nekakav
11:35 04.02.2019.

isil je tamo gdje su amerikanci. logika je tu jednostavna. nedavno su ameri napali sirijsku vojsku, jer se približila njihovim džihadistima. ali kraj rata je blizu, sve ovo su lokalni džepovi i igra velikih sila. sirija je oslobođena. a ova karta je malo starija... nemaju kurdi tolko područja pod kontrolom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije