Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Umro kao siromah, a pučkim kuhinjama ostavio 500.000 eura

Kada su na Agana svi zaboravili, 'oživila' ga je vijest koja je oduševila korisnike triju pučkih kuhinja
03. travnja 2018. u 10:32 1 komentara 6504 prikaza
pučka kuhinja
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Ilustracija

Ovih dana tri blagajnice pučkih kuhinja u BiH ostale su ugodno šokirane kada su na siromašnim računima vidjele uplate anonimnoga dobročinitelja od po tristotinjak tisuća maraka. Brzo se doznalo kako je dobri čovjek - Agan Hodžić. Skroman, tih, povučen, ničim za života nije odavao kako je bogataš. Novac je zaradio u Kanadi. Počeo je kao drvosječa, a poslije je preprodavao kuće. Umirovljeničke dane proveo je u Sarajevu. Živio je u staračkom domu. Za sebe nije htio nikakav luksuz. Čak ni jednokrevetnu sobu. Umro je prije dvije i pol godine sam, okružen tek djelatnicima Gerontološkoga centra.

iseljavanje Jozo Pavković Hrvati u BiH nestat će za 27 godina budu li odlazili kao lani

Kada su na Agana svi zaboravili, “oživila” ga je vijest koja je oduševila korisnike triju pučkih kuhinja. Na račune Crvenog križa, Merhameta i Staroga grada uplaćeno je gotovo milijun KM. 
 Vjerojatno će bh. društvo Agana opet zaboraviti. Čim potroši novac. U fokusu će biti oni koji daruju ponajviše kako bi se samoreklamirali. Ni to nije loše kao poticaj, ali... Nažalost, društvo se naviknulo na bešćutnost prema siromašnima i slabima. Naviknulo se na dvije raslojene klase - bogataše, među kojima se veliki broj obogatio na sumnjiv način, i siromašne. Ovih drugih je sve više. Nitko se ne uzbuđuje što radno sposobni ljudi kopaju po kantama za smeće, odlaze tražiti posao na Zapadu, ubijaju se zbog beznađa.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, gotovo svaki peti stanovnik u BiH živi s primanjima nižim od 235 KM mjesečno (manje od tisuću kuna), odnosno ispod crte koja označava kritično stanovništvo. Polovina ih živi na granici siromaštva, s mjesečnim primanjima oko 416 KM (oko 1700 kuna). Prema tim podacima, BiH je peta po siromaštvu u Europi. Među siromašnima sve je više i radno aktivnog stanovništva koje ostaje bez posla ili radi, a ne prima plaću. Zbog svega mladi, a i cijele obitelji sve više napuštaju BiH.

Građani BiH trebaju stvarati društvo solidarnosti i poticajnog gospodarstva. Uzor im može biti bosanski Kanađanin Agan. On je u tuđini zarađivao novac i izgrađivao se kao human čovjek. Zato i nije imao dvojbe onaj milijun viška darovati onima kojima je najviše trebao. U nacionalno podijeljenoj i u klasno raslojenoj BiH sve je suženiji prostor za humana djela. Crtu solidarnosti ponajviše joj mogu vratiti oni što su i zbog toga napustili BiH. Na koncu, oni i sada iz inozemstva godišnje šalju između dvije i tri milijarde KM, što je 13 posto ukupnog BDP-a u BiH. Međutim, navike živjeti od pomoći jednako su opasne kao i one bez nje.

Aganova oporuka može se tumačiti i kao poruka Johna Kennedyja: “Ako društvo nije u mogućnosti pomoći mnogobrojnim siromasima, neće biti kadro ni spasiti malobrojne bogataše”. BiH ih može spasiti novim radnim mjestima, povećanjem plaća postojećim radnicima i stvaranjem ambijenta za što veći broj zdravih bogataša. U takvoj sinergiji i poneki beskućnik mogao bi postati uspješni biznismen. I Agan je počeo kao drvosječa.

Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić: mogu li stvoriti državu u kojoj će Bošnjaci, Hrati i Srbi uživati ista prava? Jozo Pavković Do sada za osvajanje vlasti mijenjali naciju, a sada će moći i spol Parlament FBiH Jozo Pavković Parlamenti u BiH bez većina, ali vlast se 
ne može promijeniti HRT-ovo dopisništvo u Mostaru JOZO PAVKOVIĆ Ako Hrvatima u BiH ne daju treći kanal, neka im HRT otvori šesti
Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • pijaca:

    Zalud truda zalud price moj komentar nece znaciti nista. Tko ce procitati jedan bezvezni komentar i uvaziti ga. Kad vec nitko nije reagovao na jedno takvo humano djelo kao sto je AGANOVO moj komentar je nula. Bosna i Hercegovina je ... prikaži još!je propali slucaj od rata devedesetih godina. Bosna i Heregovina nikada nece vise biti ni B od one nekadasnje Bosne. BiH drzava bez zakona bez prespektive i bez buducnosti. Malo se ko bajagi razumijem u povjest vidim sadasnjost zakljucujem buducnost koju BiH nema. ( ZASTO )??????. Ovakvu BiH su stvorili Domaci KRIMINALCI a svjetski podrzali i jos i dalje podrzavaju. Milijun humanitaraca kao sto je AGAN nemogu napraviti ama bas nista. Ti takozvani Bosanski lideri a ja ih nazivam sa pravom KRIMINALCI su u stanju sjebat i razjebat i ne samo Bosansko bogatstvo nego i svjetsko.