Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reportaža

Umjesto novčane nagrade za svjetsko zlato, dobio sedam dana ronjenja na Maldivima

Foto: Privatni album
1/4
18.02.2016.
u 23:50

Damir Zurub, svjetski prvak u podvodnoj fotografiji, nema novca da ove godine ide na EP u Granadu

Damir Zurub svjetski je prvak u podvodnoj fotografiji, u kategoriji makro. No, na svjetskom prvenstvu koje je prošle godine održano u Nizozemskoj nije osvojio samo zlato, dobitnik je i srebrne i brončane medalje. Gotovo stotinu međunarodnih podvodnih fotografa zaronilo je u vodama Oosterscheldea i Grevelingenmeera kako bi napravili savršenu sliku u pet različitih kategorija. Kategorije na ovom CMAS svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji bile su: riba, makro, makro s temom jastog, ambijent i ambijent s modelom. Reprezentaciju Hrvatske činila su dva para: Damir Zurub i Elizabeta Žalac kao model te Dalibor Andres i Borna Andres kao model.

– Osvojio sam prvo mjesto u kategoriji makro, drugo u kategoriji makro s temom te treće u kategoriji ambijent s modelom – rekao je Damir Zurub i dodao:

Sami plaćaju sve troškove

– Vrlo ozbiljno sam se pripremao za to natjecanje i nije bilo lako napraviti najbolje fotografije. Uvjeti u kojima se ronilo bili su veliki izazov, ali sam zadovoljan rezultatima.

Osim što je postao svjetski prvak u podvodnom fotografiranju Damir je osvojio i putovanje na Maldive.

– Nažalost, u našem sportu nema novčanih nagrada – istaknuo je.

Podvodnom fotografijom počeo se baviti 2010. godine u Kraljevici, na jednom seminaru.

– Ozbiljnije sam se tim sportom počeo baviti tek dvije godine kasnije, kada sam nabavio profesionalnu kameru. Te iste godine nastupio sam na Svjetskom kupu u Libanonu. Prije dvije godine sam prvi put nastupio na europskom prvenstvu i bio treći u kategoriji ambijent s modelom – kazao je Damir.

Kao u svim malim sportovima u Hrvatskoj i u ovom si naši natjecatelji sami plaćaju troškove puta, boravka, ali i kotizacije.

– U savezu kažu da nemaju novca. Odlazak na svjetsko prvenstvo košta 18.000 kuna po čovjeku. Kotizacija stoji 800 eura, što nije mali novac – kaže Zurub.

I oprema puno košta?

– Moja oprema košta 12 tisuća eura. Neki natjecatelji u ovom sportu imaju opremu vrijednu i 50 tisuća eura. Druge reprezentacije imaju po dva-tri fotografska aparata, a ja jedan. Kad bih bar imao neke sponzore bilo bi mi lakše. Ali ih nemam. Imam nekoliko prijatelja koji mi financijski pomažu, ali ih ne mogu više cijediti – istaknuo je Damir.

Da se vratimo na svjetsko prvenstvo, kako funckionira samo natjecanje?

– Natjecanje traje dva dana. Svaki dan svaki natjecatelj ima dva zarona u trajanju od 90 minuta. U ta dva zarona mora se snimiti 100 fotografija koje ulaze u konkurenciju za nagradu. Sve fotografije iznad 100 ne ulaze u službenu konkurenciju. Dakle, u dva dana svatko snimi 200 fotografija koje konkuriraju za nagrade u pet različitih kategorija – kaže Zurub.

Najjača disciplina mu je snimanje ambijenta s modelom, no zlato je osvojio u kategoriji mikro.

More hladno, vidljivost nula

– Na treningu sam došao na ideju da snimim mikroorganizam koji je naslonjen na školjku. Na samom natjecanju pronašao sam dva takva mikroorganizma i uspio sam snimiti fotografiju za zlatnu medalju – rekao je Zurub.

S obzirom na to da se ronilo u Sjevernom moru, je li bilo hladno?

– Da, temperatura mora bila je 13 stupnjeva. Vidljivost je bila jako loša. Ponegdje samo pola metra – istaknuo je.

A je li postojala opasnost da se susretnete s nekom opasnijom ribom za vrijeme natjecanja?

– Ne, to je tako dobro organizirano da se nikad ne dogodi neki neželjeni susret.

Ima li gledatelja?

– Nema, ne bi imali što gledati. Ali, kad se kasnije postavi izložba fotografija, posjećenost je vrlo dobra. Neke se fotografije čak i prodaju, ali ne postižu posebno visoke cijene – naglasio je Zurub.

Prošle godine osvojili ste i prvo mjesto na međunarodnom natjecanju u Indoneziji.

– I za nagradu dobio tri tjedna besplatnog boravka u Papui.

Ove godine se europsko prvenstvo održava u španjolskoj Granadi.

– Lako se može dogoditi da kao svjetski prvak uopće ne odem na Europsko prvenstvo jer nema novca. A da iz svog džepa ponovno dam dvadesetak tisuća kuna ne mogu jer ih nemam – zaključio je Damir Zurub. 

>> Za smrt neiskusne Njemice terete voditeljicu ronjenja 

>> Treba li nositi naočale za ronjenje u vodi i šteti li gledanje u vodi očima?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije