Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.10.2018. u 11:12

Radnici su napokon preuzeli tvrtku u kojoj su najveći vlasnici, sad će morati biti i menadžeri

S pašavanje Uljanika počinje ispočetka, s novim ljudima i novim planovima. Skraćena je to verzija događaja od utorka tijekom kojeg su radnici škvera, koji su i najveći pojedinačni vlasnici Uljanik grupe, preuzeli kontrolu nad tvrtkom.

U Nadzorni odbor za početak su imenovana dva škveranina, a potom je taj oformljeni NO birao upravu. U njoj neće biti nitko iz stare uprave predvođene omraženim Giannijem Rossandom, ali ni članova bliskih izabranom strateškom partneru Danku Končaru, pojasnili su radnici. Time se šalje poruka da se sve što je Rossanda dosad radio briše te da proces počinje ispočetka. Da je tako potvrdio je i resorni ministar Darko Horvat najavivši da dopunjeni plan restrukturiranja iz Rossandine ere neće ni analizirati već da čeka novi uradak koji bi trebao biti gotov u roku od deset dana.

Radnici od početka krize inzistiraju na nastavku brodogradnje u Puli i Rijeci pa se očekuje da će planom restrukturiranja biti odbačene nekretninske ambicije, ali je neizvjesno kako će se osigurati održivost nakon što je većina narudžbi otkazana. Novoj upravi osim povratka naručitelja u zadatak se daje i u veoma kratkom roku naći novog ulagača, s obzirom na to da s planovima Danka Končara, koji je nudio kombinaciju turizma i brodogradnje, radnici nisu bili zadovoljni. Pitanje je koliko je realno očekivati ostvarenje ambicioznih zadataka u nekoliko dana, ali alternative nema.

Pritisak pod kojim će raditi nova uprava danak je neorganiziranosti radnika/vlasnika tijekom godina u kojima su dopustili da se njihovim vlasništvom upravlja, kako tvrde, protiv svoje koristi. Argument da se nisu mogli organizirati nije opravdanje jer su u trenutku kada su dionice kompanije kupovali trebali imati svijest da vlasništvo nosi mnoga prava, ali i još veće obveze. Sada će se s tim obvezama prvi put otkad su postali vlasnici tvrtke i suočiti. Voditi tvrtku nije lako, osiguravanje poslova na međunarodnom tržištu zahtijeva umješnost, a osiguravanje plaća teret je s kojim se poslodavci nose svaki dan. Rasplet krize u Uljaniku pokazat će je li moguće iz konteksta radnika u nekoliko dana prijeći u stanje uma menadžera i vlasnika.

Komentara 13

Avatar Marko
Marko
11:30 31.10.2018.

Pa sad IDS -ovci neće više moći strašiti istrijane sa HDZ-om i pobjeđivati na izborima...

DU
Deleted user
12:30 31.10.2018.

Da radnici znaju biti dobri vlasnici, ne bi bili radnici.

Avatar southman
southman
12:16 31.10.2018.

Tek sada im nema spasa !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije