Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.04.2016. u 15:45

Ukidanje aktualnog prijepodneva nikako ne bi bilo dobro za dostignute demokratske standarde

"Još dok sam bio u oporbi smatrao sam da aktualni sat treba civilizirati tako da se pitanja ministrima i premijeru unaprijed pošalju, pa da, ako je netko zabrinut i zainteresiran za neku temu, na aktualcu može dobiti kvalitetnu informaciju. Ali ne, mi se bavimo time tko će koga uloviti na lijevoj nozi i jače mu podmetnuti. Radi se cirkus, a kad si u cirkusu, onda vrijeđaš. Namjera svih SDP-ovih pitanja za mene na aktualnom satu bila je da me se ponizi i da ispadnem radikalan. To im nije uspjelo i nikad im neće uspjeti.", komentirao je novi-stari predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u intervjuu za Večernji list prošlotjedno aktualno prijepodne u Saboru, prvo za trenutnu Vladu.

Što točno znači to "civiliziranje" aktualca, iz ovih nekoliko rečenica nije jasno, no ukidanje aktualnog prijepodneva nikako ne bi bilo dobro za dostignute demokratske standarde. Nije dobro ni za političare ni za građane.

Aktualno prijepodne, podsjetimo, održava se na početku svake sjednice Sabora i to je jedino vrijeme kada pred zastupnicima sjede predstavnici cijele Vlade i može ih se pitati bilo što. Istina, često su ta aktualna prijepodneva uistinu neugodna za gledati i građane uhvati muka kada vide kakvim se sve glupostima bave njihovi izabrani predstavnici dok se narod bavi financijskom akrobatikom ne bi li s plaćom dočekao kraj mjeseca.

Političari, naime, upravo taj aktualac koriste kako bi iživcirali protivnika i u nos mu utrljali sve njegove grijehe, no većina pitanja ipak je korisna za doznati planove i smjer Vlade, posebice kada je riječ o nekim lokalnim temama. Činjenica je da građani jako rijetko imaju priliku čuti što Vlada planira u njihovim lokalnim sredinama, a zahvaljujući zastupnicima iz raznih krajeva Hrvatske, takva pitanja česta su na aktualnim prijepodnevima.

Istina je i da ni jedna Vlada ne voli aktualce, pa se njihov broj često ograničavao unatoč stankama u zasjedanju Sabora. Pa umjesto da se uoči nekih praznika ili stanke zaključi sjednica i rad nastavi aktualcem, ona bi se samo prekinula i nastavila nakon odmora raspravama o točkama na dnevnom redu.

Cirkus nekad vrlo zorno opisuje prizore koje gledamo s aktualca, no i taj cirkus građani trebaju vidjeti. Građani kroz aktualac lako mogu iščitati ključne stavove Vlade i pojedinaca koji sjede u njoj, bez obzira bilo zastupničko pitanje čista provokacija ili se odnosi na konkretan projekt ili plan, jer i odgovor na provokaciju otkriva puno toga o sugovorniku. Koristan je aktualac i samoj Vladi, jer od 40-ak ukupno postavljenih pitanja barem polovica dolazi od zastupnika koji pripadaju vladajućoj većini, što znači da su njihova pitanja "naručena", odnosno pružaju priliku ministrima, premijeru i potpredsjednicima da se pohvale svime onim što oni smatraju važnim.

Nije jasno na što točno Karamarko misli kad kaže da bi trebalo pitanja trebalo ranije poslati, budući se to već radi. Zastupnici imaju mogućnost stalno slati u Vladu svoja pitanja, a to su u prošlom mandatu najbolje iskoristili Hrvatski laburisti koji su bivšoj Milanovićevoj vladi poslali nekoliko stotina pitanja koja su njihovi volonteri prikupljali po hrvatskim trgovima. Druga mogućnost je upravo aktualac, ali i za ta se pitanja relativno lako pripremiti jer zastupnici kod prijave za sudjelovanje u aktualcu moraju navesti kome će se obratiti i na koje se područje njegovo pitanje odnosi.

Za bilo kakve izmjene pravila vezanih uz aktualno prijepodne potrebno je mijenjati Poslovnik Hrvatskog sabora, no bez Mosta, koji je već poslao poruku da se protivi ukidanju aktualca koji je odličan za jačanje demokracije, Domoljubna koalicija za to ne nema potrebnu većinu. Potporu Karamarakovoj ideji ne daje ni oporba, gdje su se svi naši sugovornici redom usprotivili onemogućavanju zastupnika da postavljaju pitanja predstavnicima Vlade. Koliko god neugodno i mučno bilo tih nekoliko sati par puta godišnje, svatko tko je pristao ući u politiku mora imati snagu izdržati ih, jer građani imaju pravo čuti i odgovore na neugodna pitanja, ali kako i koliko ih njihovi izabrani zastupnici predstavljaju.

>> Saborski aktualac jedino je mjesto gdje Jihadi John ispade gospodin

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije