Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.07.2018. u 07:56

Pjesma završava stihovima 'Sva ljubav moja usred ceste kisne, moje je srce od sedam komada; pod svakim mačem jedan plam da vrisne; nad mojim dahom mramorna gromada. Tmurne se misli reska svjetla boje; krv u moždane, mozak van da skoči; nad mojim mrakom sijevaju tek tvoje, tuđinska ženo, samilosne oči'

Nije slučajno ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek telegram sućuti upućen obitelji nenadmašnog pjevača Olivera Dragojevića završila stihovima “Budi dobar, lijepo sanjaj”.

Riječ je o stihovima akademika i bodula Jakše Fiamenga iz pjesme Nocturno, koju je skladao veliki Zdenko Runjić, a maestralno, za sva vremena otpjevao bodul Oliver. Duga je lista pjesnika čije je stihove svojim orfejskim interpretacijama oživljavao Oliver. Među njima, uz Fiamenga koji je napisao i pjesme Piva klapa ispo’ volta, Ništa nova ili Ostavljam te samu, svakako treba spomenuti Momčila Popadića, autora tekstova za pjesme Ča je život vengo fantažija, Oprosti mi pape i Svoju zvizdu slidin, ali i Tomislava Zuppu, autora stihova za mitsku pjesmu Galeb i ja koja je postala sinonim i za Dalmaciju i za Olivera i za slobodu oslobođenu i od sebe same.

Oliver: Guštajte ljudi u svemu, jer ča je život vengo fantažija...

Oliver Dragojević i Zdenko Runjić
1/7

Uz glazbu, i Runjić je potpisao stihove za pjesme Poeta, Ključ života, Molitva za Magdalenu ili Stine. Marina Tucaković napisala je stihove za pjesmu Što to bješe ljubav, dok je Zlatan Stipišić Gibonni kompletni autor Cesarice koja je kao rijetko koja pomirila komercijalni uspjeh i umjetnički dojam.

Otpjevao je Oliver uzorno i starogradsku pjesmu iz repertoara Zvonka Bogdana Jesen stiže, dunjo moja koju je Antun Vrdoljak stavio na špicu filma Duga mračna noć. Riječ je o šlageru za koji je tekst prema predaji napisao Sándor Petöfi, a prepjevao Jovan Jovanović Zmaj.

No jedna od najljepših pjesama koju je na repertoaru njegovao Oliver svakako je bila Zelena grana s tugom žuta voća. Stihovi su to Tina Ujevića iz zbirke Kolajna, a skladatelj je Runjić.

Pjesma završava stihovima “Sva ljubav moja usred ceste kisne, moje je srce od sedam komada; pod svakim mačem jedan plam da vrisne; nad mojim dahom mramorna gromada. Tmurne se misli reska svjetla boje; krv u moždane, mozak van da skoči; nad mojim mrakom sijevaju tek tvoje, tuđinska ženo, samilosne oči”.

Ujević, Runjić i Oliver. Nebeska kombinacija.

>>Pogledajte video o velikanu hrvatske glazbe Oliveru Dragojeviću

Komentara 1

KL
klasika
09:25 31.07.2018.

Istina je, ima umjetničkih djela kod kojih se čovjek ne maša pištolja. Ili ignorancije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije