Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Ujević, Runjić i Oliver. To je nebeska kombinacija

Pjesma završava stihovima 'Sva ljubav moja usred ceste kisne, moje je srce od sedam komada; pod svakim mačem jedan plam da vrisne; nad mojim dahom mramorna gromada. Tmurne se misli reska svjetla boje; krv u moždane, mozak van da skoči; nad mojim mrakom sijevaju tek tvoje, tuđinska ženo, samilosne oči'
31. srpnja 2018. u 07:56 1 komentara 1108 prikaza
Oliver Dragojević i Zdenko Runjić
Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL

Nije slučajno ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek telegram sućuti upućen obitelji nenadmašnog pjevača Olivera Dragojevića završila stihovima “Budi dobar, lijepo sanjaj”.

Oliver Dragojević u svojoj Veloj Luci Sedam dana tišine Velika tuga u Veloj Luci: 'Teško je, boli. Svi smo to očekivali, ali...'

Riječ je o stihovima akademika i bodula Jakše Fiamenga iz pjesme Nocturno, koju je skladao veliki Zdenko Runjić, a maestralno, za sva vremena otpjevao bodul Oliver. Duga je lista pjesnika čije je stihove svojim orfejskim interpretacijama oživljavao Oliver. Među njima, uz Fiamenga koji je napisao i pjesme Piva klapa ispo’ volta, Ništa nova ili Ostavljam te samu, svakako treba spomenuti Momčila Popadića, autora tekstova za pjesme Ča je život vengo fantažija, Oprosti mi pape i Svoju zvizdu slidin, ali i Tomislava Zuppu, autora stihova za mitsku pjesmu Galeb i ja koja je postala sinonim i za Dalmaciju i za Olivera i za slobodu oslobođenu i od sebe same.

Oliver: Guštajte ljudi u svemu, jer ča je život vengo fantažija...

Oliver Dragojević i Zdenko Runjić
1 / 7
oliver dragojević

Uz glazbu, i Runjić je potpisao stihove za pjesme Poeta, Ključ života, Molitva za Magdalenu ili Stine. Marina Tucaković napisala je stihove za pjesmu Što to bješe ljubav, dok je Zlatan Stipišić Gibonni kompletni autor Cesarice koja je kao rijetko koja pomirila komercijalni uspjeh i umjetnički dojam.

Otpjevao je Oliver uzorno i starogradsku pjesmu iz repertoara Zvonka Bogdana Jesen stiže, dunjo moja koju je Antun Vrdoljak stavio na špicu filma Duga mračna noć. Riječ je o šlageru za koji je tekst prema predaji napisao Sándor Petöfi, a prepjevao Jovan Jovanović Zmaj.

Oliver Dragojević ZADUŽIO DALMACIJU Oliver Dragojević postaje počasni građanin Splitsko-dalmatinske županije

No jedna od najljepših pjesama koju je na repertoaru njegovao Oliver svakako je bila Zelena grana s tugom žuta voća. Stihovi su to Tina Ujevića iz zbirke Kolajna, a skladatelj je Runjić.

Pjesma završava stihovima “Sva ljubav moja usred ceste kisne, moje je srce od sedam komada; pod svakim mačem jedan plam da vrisne; nad mojim dahom mramorna gromada. Tmurne se misli reska svjetla boje; krv u moždane, mozak van da skoči; nad mojim mrakom sijevaju tek tvoje, tuđinska ženo, samilosne oči”.

Ujević, Runjić i Oliver. Nebeska kombinacija.

>>Pogledajte video o velikanu hrvatske glazbe Oliveru Dragojeviću

RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
  • klasika:

    Istina je, ima umjetničkih djela kod kojih se čovjek ne maša pištolja. Ili ignorancije.