Naslovnica Premium Kolumne

Ugovorili radove, platili avans od 90 milijuna kuna, a građevinsku dozvolu još nemaju

PSP, kojeg još uvijek vode HNS-ovi kadrovi, potpisala je u lipnju prošle godine ugovor s tvrtkom STSI za rekonstrukcije kompresorskih postrojenja Okoli, a zbog tehničke zastarjelosti postojećih jedinica.
16. travnja 2016. u 08:23 3 komentara 10266 prikaza
Krešimir Malec, direktor PSP-a
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Podzemno skladište plina (PSP), tvrtka kći Plinacroa, ugovorila je prošle godine posao rekonstrukcije kompresorskih postrojenja vrijedan 189 milijuna kuna, izvođaču radova je odmah  plaćen avans od 90 milijuna kuna za opremu koja uskoro stiže, ali građevinsku dozvolu PSP za te radove još uvijek nema.

PSP, kojeg još uvijek vode HNS-ovi kadrovi, potpisala je u lipnju prošle godine ugovor s tvrtkom STSI za rekonstrukcije kompresorskih postrojenja Okoli, a zbog tehničke zastarjelosti postojećih jedinica. Glavni cilj, kažu naši dobro upućeni sugovornici iz Plinacroa, tog projekta je bio problem emisije ispušnih plinova koja u području Nox-a i CO-a prekoračuje zakonska ograničenja. No emisija tih plinova, tvrde oni, novim postrojenjem neće biti rješeni, a što je razvidno iz glavnog projekta i dostupnih podataka proizvođača kupljenih motora.  A sporan je i glavni projekt, za kojeg je stručna analiza naručena tek nakon ugovaranja posla, a koja je dala negativne ocjene na previđenu opremu u tom projektu.  

Sugovornici Večernjeg lista kažu da je taj cijeli projekt PSP-a Okoli predimenzioniran, vođen nestručno i navrat-nanos, a sve kako bi se u toj tvrtki koja je politički kadrovirana mogli pohvaliti velikom investicijom. Tako je posao vrijedan gotovo 190 milijuna kuna ugovoren, a avans plaćen bez da se prije toga ishodovao novi ugovor o koncesiji, a koji je preudvjet za dobivanja građevinske dozvole. Usto nije prije ugovora ishodovana ni potvrda dopunskog rudarskog projekta. Ugovor o koncesiji je potpisan tek početkom ovog mjeseca. Zbog negativnih ocjena glavnog projekta, a čije se ispravke ne mogu provesti u izvedbenom projektu, upitno je i hoće li PSP moći dobiti građevinsku dozvolu za radove, upozoravaju stručnjaci.

U PSP-u kojeg vodi član predsjedništva HNS-a Zagrebačke županije, diplomirani politolog Krešimir Malec, pak tvrde da su od samog početka provedbe tog projekta pokrenuli sve potrebne zakonske aktivnosti. - Tek nakon prihvaćenog idejnog projekta i ishođenja lokacijske dozvole stvorena je pretpostavka za daljnju razradu projektne dokumentacije glavnog projekta kao preduvjeta za ishođenje građevinske dozvole, jer je tada bila poznata sva oprema koja će biti ugrađena i sve instalacije navode u PSP-u.

Dodaju da je za proizvodnju opreme potrebno najmanje šest mjeseci do jedne godine. Za avans kaže da se potrebna oprema izražuje prema individualnim potrebama kupca pa inozemni dobavljača inzistiraju na avansnoj uplati kao osiguranju za početak proizvodnje opreme. U PSP-u tvrde da će građevinsku dozvolu dobiti jer su ispunjeni svi zakonski uvjeti za to. No isporuka opreme kreće već krajem ovog mjeseca, a očekuje se da će stići u Hrvatsku krajem svibnja ili početkom lipnja. Tad u PSP-u očekuju da će dobiti i građevinsku dozvolu.

'Unutrasnja Zagreb Hrvatska 09.09.2009. Premijerka Republike Hrvatske Jadranka Kosor izlazi iz Vlade. Photo: Anto Magzan/VLM/PIXSELL' REFORMA DRŽAVNE ADMINISTRACIJE Vlada neće dijeliti otkaze u državnim službama bez blagoslova sindikata 'gradska.zgb.19.06.01. hotel intercontinental - miramarska- skupstina zgb. zupanije, te izbor novog  predsjednika i zupana - josip jambrac- dozupan snimio zeljko hladika' Čačić ne da svoje Josip Jambrač zbrinut kao savjetnik direktora PSP-a

- U slučaju da građevinska dozvola ne bude ishođena do planiranog datuma, a oprema u međuvremenu bude zaprimljena sva će  oprema biti uskladištena na prikladan i siguran način na prostoru skladišta PSP Okoli ili na skladištu Zajednice izvoditelja. Za tu su mogućunost vesad osigurani odgovarajući skladišni kapaciteti koji jamče sigurno i ispravno skladištenje opreme-navode u PSP-u. Tvrde i da će novi plinski motori potpuno riješiti problem s prekoračenjem emisija štetnih plinova.

No naši sugovornici navode da bi bilo normalno ići posve obrnutim redosljedom od onog kojima su išli u PSP-u.: prvo izraditi glavni projekt, zatražiti stručnu reviziju, otkloniti eventualne nedostatke projekta, izraditi dopunski rudarski projekt, zatražiti koncesiju i građevinsku dozvolu i tek onda pokrenuti postupak nabave.

>> 'Energetsku politiku Vlade vodi ja, a ne kolega Horvat'

f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar DamirNeSada
    DamirNeSada:

    ode jos 15 mil EUR u ruke podobnih...

  • Deleted user:

    Odličan članak. Ne mogu vjerovati da je taj HNS tako niska stranka da su iz PSP istjerali inženjere i stavili za šefa diplomiranog politologa. U zemlji poput Njemačke već za to bi zabranili stranku zbog opće opsturkcije pravnog poretka. To ... prikaži još! su složeni tehnički poslovi i trebaju godine za opće razumijevanje priče, a kamoli za donošenje važnih odluka.